• 瀏覽: 22,174
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-5-14 08:45 AM 發表
之後來個經濟危機!
Ha ha ha 政府死硬
師兄,你自己冤氣大姐,唔爽,你吹支雞,搞下反共,或者反政府遊行 ,睇下幾多人!!

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-5-14 01:15 PM 發表

以極端例子看待所有人,實屬不幸。如只嘲笑極端而不去正視腳踏實地努力付出那一群人的問題,社會未來付出的代價將會很大。
建制最腳踏實地助政府和社會大搞建設, 追上需求, 慘被黑保皇...
犯民對社會毫無貢獻, 只搞破壞和分化, 教壞細路, 卻被封英雄。

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-5-14 01:15 PM 發表

四肢發達,頭腦簡單,自由行是創匯環保工業,全世界都非常歡迎。以前香港用低端工業是,觀塘,荃灣,柴灣等工業區環境幾L惡劣,從外國坐飛機回香港一下飛機空氣是有味道的。就是為了做低微的工人賺未薄的外匯。今日環境好了,黃狗為了小小不不便,就阿支啊左。 ...
首先,我不是黃狗,如我都算黃狗,相信香港不會有多少人愛國,如此歸類,黃狗真的會是香港大多數。

你所說的阿支阿左,正正是題目所說的怨言,不就是某些民眾的不滿嗎?你認為以前工廠區污煙瘴氣,有人認為想落屋企樓下行下都唔得問題更大。對你來說不大問題,對其他人可能很騷擾。如果那些人沒有從中得益,又強迫他們為他人抬轎,公平嗎?(我明白世上無公平,只是提出問題)

其實我不反對自由行,只是應有更多措施減低對市民影響。而且如題目所說,香港經濟太單一化,是實際問題,並不是盲反。

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-5-14 09:47 AM 發表
有想過經濟好的背後帶來的影響嗎?

現時香港經濟主要推動力來自金融和旅遊。但金融抄賣帶來生活成本上漲,自由行帶來生活質素下降。從事這兩行業的受益者當然叫好,但其他行業的人受巨大壓力,政府又沒有任何舒緩他們壓力的措施,社會上有不滿,不難理解。

為反而反不可取,但社會上有不滿而政府無作為,亦是事實。 ...
其實唔搞呢兩行,香港可以搞咩呢,真係搞好高風險嘅高科技?

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-5-14 05:10 PM 發表

首先,我不是黃狗,如我都算黃狗,相信香港不會有多少人愛國,如此歸類,黃狗真的會是香港大多數。

你所說的阿支阿左,正正是題目所說的怨言,不就是某些民眾的不滿嗎?你認為以前工廠區污煙瘴氣,有人認為想落屋企樓下行下都唔得問題更大。對你來說不大問題,對其他人可能很騷擾。如果那些人沒有從中得益,又強迫他們為他人抬轎,公平嗎?(我明白世上無公平,只是提出問題)

其實我不反對自由行,只是應有更多措施減低對 ...
個人感覺,香港問題係人太多,但係生產能力,又比唔上大陸!

好多依家嚟香港,都係大陸社會基層,想來香港食福利!

香港本身有志氣,都想去大陸發展!!

呢啲社會基層新移民,根本幫唔到香港產業更新!相反帶來了無產階級思想,講結束一黨專政,要民主!!講到尾,就係想用群眾力量,為自己謀取福利!!

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-5-14 13:07 發表
我不清楚你的背景,不知自由行是否對你無影響,還是你根本不知道香港以前的模樣。
你去過屯門上水嗎?居民連出入都有困難,生活空間沒有受擠壓?
去過各大商場嗎?開滿名店,連 food count 都由平民飯堂變成昂貴又難找位置的食肆。
世界各地旅遊熱點都有旅遊區和民居。香港只分為豪宅區和旅遊區...高官達人既得利益者,當然看不見問題。
但事實如此,何必迴避?掩耳盜鈴,不會解決問題。 ...
回歸前嘅尖東
皇后像廣場
灣仔駱克道酒吧
蘭桂坊
旺角道行人天橋
...
...

其實香港被佔領嘅例子多的是,
由回歸前到今日一直都係問題。
點解齋講上水?

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-5-14 01:07 PM 發表

我不清楚你的背景,不知自由行是否對你無影響,還是你根本不知道香港以前的模樣。

你去過屯門上水嗎?居民連出入都有困難,生活空間沒有受擠壓?

去過各大商場嗎?開滿名店,連 food count 都由平民飯堂變成昂貴又難找位置的食肆。

世界各地旅遊熱點都有旅遊區和民居。香港只分為豪宅區和旅遊區...高官達人既得利益者,當然看不見問題。

但事實如此,何必迴避?掩耳盜鈴,不會解決問題。 ...
香港只有豪宅區及旅遊區???
想問下深水埗,大角咀係以上邊種?

咁真係要多謝飯桶派了,禾果兩層樓升到叭叭聲。

共狗國殖民後嘅結果

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-5-14 03:03 PM 發表

建制最腳踏實地助政府和社會大搞建設, 追上需求, 慘被黑保皇...
犯民對社會毫無貢獻, 只搞破壞和分化, 教壞細路, 卻被封英雄。
正正是社會永遠聚焦在極端,實際的聲音反而無人理會。不是很可悲嗎?

因為政府從來唔正視人口與社會發展脫節,人口廿年黎不停暴增但樓宇供應量從來無配合上。只識口講尋地,轉移視線。 唔減慢輸入人口及增加土地供應就永遠解決唔到。
本地人口都會增長還要不停輸入人口起多多樓都唔會追得上。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]