• 瀏覽: 22,196
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 貓男 於 2018-5-14 05:37 PM 發表

回歸前嘅尖東
皇后像廣場
灣仔駱克道酒吧
蘭桂坊
旺角道行人天橋
...
...

其實香港被佔領嘅例子多的是,
由回歸前到今日一直都係問題。
點解齋講上水? ...
因爲個人經歷,令我印象難忘。
我絕不同意暴力行為,但我經過當地時的確令我稍為理解暴力行為背後的怨氣。

因為根本市民冇分享經濟好成果!

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-5-14 08:00 PM 發表

明白我意思咪得囉。唔通你問和合石我又同你分區咩。
就係唔明囉,唔係洗乜問你呀。
原來師兄住和合石,失敬。

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-5-14 08:07 PM 發表

因爲個人經歷,令我印象難忘。
我絕不同意暴力行為,但我經過當地時的確令我稍為理解暴力行為背後的怨氣。
理解7警打柒反中玩尿狗???
咁都算你似返個人

淨係題目都知道香港同大陸唔相容啦。 怨氣呀。唔係冤氣。 冤氣係情人之間用嘅。或者指冤屈死後。

得個幾條on 9黃歹蛋散, 真係好嚇人

唔關匪島22K事

大部份香港人對現況不滿係事實.  因自己親身感受分享不到成果

引用:
原帖由 pakinHK 於 2018-5-14 08:25 PM 發表

理解7警打柒反中玩尿狗???
咁都算你似返個人
不,我不能理解7警的行為。對付暴徒,我讚成以暴易暴。但公眾地方,不應濫用私刑...一係光明正大咁打,一係返去先好好招呼。
離題...

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-5-14 08:48 AM 發表
你很想香港經濟唔好哩,係咪?
你叫班智障同你die for HK??

「獅頭」掛港獨巨幡失敗,五男女落荒而逃。昨晨九時許,五名男女登上獅子山郊野公園,企圖在近獅頭位置,掛上一幅約廿五米乘七米的巨型直幡,據了解,該直幡藍底白字,寫有「Die for Hong Kong independence 香港獨立以死相搏」的字句,惟因當時刮起大風,五人經多番嘗試仍未能成功,適時有行山人士途經,恐生危險,報警求助,五人見已驚動警方,慌忙棄下直幡逃去.......

經濟好但成果只集中上層,中低層根本冇得益怨氣自然大。

香港GDP per capita 高過美國,所以生活好lun 好,可惜只因貧富差距大,實際是窮lun好多,有小部份人好lun有米。

引用:
原帖由 Moo~ 於 2018-5-14 05:10 PM 發表

首先,我不是黃狗,如我都算黃狗,相信香港不會有多少人愛國,如此歸類,黃狗真的會是香港大多數。

你所說的阿支阿左,正正是題目所說的怨言,不就是某些民眾的不滿嗎?你認為以前工廠區污煙瘴氣,有人認為想落屋企樓下行下都唔得問題更大。對你來說不大問題,對其他人可能很騷擾。如果那些人沒有從中得益,又強迫他們為他人抬轎,公平嗎?(我明白世上無公平,只是提出問題)

其實我不反對自由行,只是應有更多措施減低對 ...
經濟單一化,是全球化的惡果。不但,是香港,美國地方大,不過亦有很多鬼城,否則Donald Trump都不會當選。
全球資本社會都追求max profit, 以relative advantage決定你的生產模式。你要搞香港多樣化,係死路一條,因為你冇relative. advantage, competition 玩死你,你睇回收業!

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-5-15 04:24 AM 發表
香港GDP per capita 高過美國,所以生活好lun 好,可惜只因貧富差距大,實際是窮lun好多,有小部份人好lun有米。
香港人均gdp冇美國高,不過美國嘅income tax, sales tax等各類稅項+埋占收入嘅30%, 香港mortgage rate 1點幾個巴先, ny 4.5%。美國醫療保險、醫療費用貴到飛起,香港平好多。

如何計算GDP per capita 本身是有問題!!我是引在IMF 的研究,但這不是重點,我用這數字,因為有太多井底蛙日日用他打嘴炮!!人均高低本身不能反影現實!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]