• 瀏覽: 8,308
  • 回覆: 34
引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2018-5-8 09:01 PM 發表

政府根本不是為本地員工着想, 只是借本地員工為借口,
本地員工只是這所謂"人才"計畫的付屬品,

如果真正要"人才", 應該先給足夠資源及資肋本地員工,

然後再考慮輸入"人才", 所謂"人才"輸入計畫, 其實是"人口"輸入計畫 ...
人才在本地有無/多定少先?,如果都唔夠黎投資嘅公司分,甘點發展??資助生都唔係今日俾資助,明天可以投入市場,唔通叫啲公司等幾年後先黎投資?
政府講明公司要同時請full time同實習生,呢個先係長遠發展行業嘅方法

如果話香港無人材, 咁我話香港教育政策失敗,
楊生係咪人材, 係既話跟佢學唔到青出於藍,
都有七八成, 一係楊生失敗栽培唔到人材,
再唔係楊生根本唔係人材。

引用:
原帖由 將軍玩熊完 於 2018-5-9 06:51 AM 發表

人才在本地有無/多定少先?,如果都唔夠黎投資嘅公司分,甘點發展??資助生都唔係今日俾資助,明天可以投入市場,唔通叫啲公司等幾年後先黎投資?
政府講明公司要同時請full time同實習生,呢個先係長遠發展行業嘅方法 ...
人才問題與芯片情況相似,
某國重來不重視本地研發,要靠外來入口,最後,別國一停輸出,立即受限。

人才靠外來輸入,結果也是一樣。

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2018-5-9 11:15 AM 發表

某國重來不重視本地研發,要靠外來入口,最後,別國一停輸出,立即受限。

愚蠢的人,總是喜歡犯同樣的錯。

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2018-5-9 11:15 AM 發表

甘未發展芯片唔用電話? 都幾搞笑下。

引用:

真正人材做事通常會被忽略
要有伯樂先至成事, 希望真的去努力。
唔知係係抄襲, 一於炒起晒商品,
要短時間內富起來, 真的富起來又無視"人材"。

寧願要大陸IT人都唔要狗種黃絲死廢青

引用:
原帖由 cr@l 於 2018-5-9 08:28 AM 發表
如果話香港無人材, 咁我話香港教育政策失敗,
楊生係咪人材, 係既話跟佢學唔到青出於藍,
都有七八成, 一係楊生失敗栽培唔到人材,
再唔係楊生根本唔係人材。 ...
有無聽過"HIGH TECH HIGH 野, LOW TECH 撈野"??

炒賣收租既低技術野系香港先最賺錢

邊個咁笨去勤學苦練搞科研??

引用:

當然唔一樣
芯片係死物, 買左返來用完就報銷,要用就要再買, 同時唔可以攞住塊芯片就可以復製
但吸納一個芯心人才進來之後, 技術就可以傳承
人才吸納之後, 係停留在本地繼續發展(當然如果本地條件不善待人才,人才亦會離開, 但這是另一個話題),人才是可以不斷累積成為推動產業發展既動力
吸納人才另一個原因係: 因為本土冇相關成功的創新行業, 所以大學生不會選擇該科目, 而商人即使有心投資, 亦不能從本地得到相關人才,這就陷入一個死循環, 輸入人才就是要首先打破此循環, 商人因為有外來人才支持, 才能有機會創新成功, 而本地學生見到呢行有出路, 才會選讀相關科目

垃圾政府輸入冇經驗人有鬼用。要輸入都要輸入有學歷又有經驗中高層人啦。  

呢個輸入法明眼人都知乜事喇

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-5-11 04:09 PM 發表

中高層需要輸入咩?現在跨國公司高層很多都是外國人。

但是輸入年輕人,代表了有創意和創新,不一定會幫助香港經濟轉型,但是不輸入就肯定轉型唔到。 ...
香港唔缺少100強內畢畢生。缺少的係具有創科經驗帶領香港走出一條路忌人。吸引呢班人先係重點。政府到底捉錯用神還係掛羊頭賣狗肉呢!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]