• 瀏覽: 89,048
  • 回覆: 373
+30
引用:
原帖由 cusooninhk 於 2018-5-9 11:12 AM 發表
唔知各下有响大陸搭過高鐵?? 大陸所有站都無入境站 check ID。如果香港唔用一地兩檢,只有兩個方案: 一係大陸遷就香港,全中國幾百個站加建入境站 (只為香港);一係香港高鐵先到中國一個站,辦好入境再去第二個地方。 ...
好明顯,d 無知幼稚低能白痴仔未返過大陸搭高鐵啦!

智障兒

儍佬!國際機埸是全世界使用!你根本不明白,高鐵網絡系統是中國國家建設,香港設立一個一地兩檢設施,是為了發揮高鐵最高效率,方便香港及內地人民使用!完全沒有腦袋的樓主。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-5-8 15:59 發表
這是理由的話,點解現有的機場唔一早實施。
機場設立內地司法區,所有往內地航班一地兩檢。
方便喎。
的確好提議,咁就要將機場改建,加多一個 domestic 候機樓。反正而家飛國內既航班都有唔少。

之後就可以由香港直飛機內其他不設國際航廈既機場。

跟足英美澳加或者國內咁樣。但咁樣做又有機會借口比班盲反話坐洗頭機捉番大陸?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-5-8 03:59 PM 發表
方便喎。
歐洲機場是兩地兩檢,但火車也是一地兩檢,這是點對點,與點對多點問題

引用:
原帖由 cusooninhk 於 2018-5-9 11:12 AM 發表

唔知各下有响大陸搭過高鐵?? 大陸所有站都無入境站 check ID。如果香港唔用一地兩檢,只有兩個方案: 一係大陸遷就香港,全中國幾百個站加建入境站 (只為香港);一係香港高鐵先到中國一個站,辦好入境再去第二個地方。 ...
方法和違法。
大前題你要攪清楚。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-5-9 11:04 AM 發表
其實真係好多國家都有
人哋係國與國。傾咪得囉。
香港有基本法嘛。
限制主權國在自己國家某地區執法。
多謝鄧小平。

引用:
原帖由 lam1252 於 2018-5-9 12:22 PM 發表

歐洲機場是兩地兩檢,但火車也是一地兩檢,這是點對點,與點對多點問題
車檢

引用:
原帖由 andylam3318 於 2018-5-9 12:21 PM 發表

的確好提議,咁就要將機場改建,加多一個 domestic 候機樓。反正而家飛國內既航班都有唔少。

之後就可以由香港直飛機內其他不設國際航廈既機場。

跟足英美澳加或者國內咁樣。但咁樣做又有機會借口比班盲反話坐洗頭機捉番大陸? ...
不如起多個機場只俾國內機用啦P

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-5-8 03:59 PM 發表
方便喎。
不如你講講 怎様 兩地兩檢 可方便過 一地兩檢?

而兩地兩檢又如何實行?

你有比 一地兩檢 更好方案?

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-5-8 04:26 PM 發表

高鐵是點到多點。飛機是點對點啊,唔L好on dog。

香港去美國都有啦,過完香港,仲要過美國,不過去完美國又要過關。
黃人低能是常識吧。

我都支持,加拿大和美國一早有。

鐘意點講都好,一地兩檢係必然的現實

黃屍不流都係廢柴嘅代名詞

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-5-9 02:02 AM 發表
最頂癮係原來去到廣州南站要落車再買飛!

最初又話一地兩檢不用落車???

咁個d人記得唔好落車,叫司機開去西藏!
你引述馬主席成段說話出來啦,人地好似唔止講你咁少說話喎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]