• 瀏覽: 41,683
  • 回覆: 638
+15
引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-5-20 12:36 PM 發表

呢150大多係港男上去揾既。
港男有能力揾尖子嗎。
你既然識叫港人多學普通話,甘你又恥笑找國內女生做對象既港人係咪雙重標準呢?

引用:
原帖由 kl731 於 2018-5-20 12:40 PM 發表

你既然識叫港人多學普通話,甘你又恥笑找國內女生做對象既港人係咪雙重標準呢?
我係見有人不斷恥笑呢班國內女生乍.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-5-20 12:46 PM 發表

我係見有人不斷恥笑呢班國內女生乍.
怎恥笑呢?有帖嗎有link?

引用:
原帖由 kl731 於 2018-5-20 07:56 PM 發表

怎恥笑呢?有帖嗎有link?
大把帖講單程證,講150,講新移民,你睇唔到都冇你辦法。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-5-22 02:17 PM 發表

大把帖講單程證,講150,講新移民,你睇唔到都冇你辦法。
新移民是統稱移居香港所有的國內人仕,,等同恥笑國內女生?你理解力有問題嗎?

引用:
原帖由 behappy1997 於 2018-5-7 07:17 PM 發表

錯,中華民國國語唔喺基於北京普通話的,如果你去過北京街市聽到的北京話,根本只聽懂三成。
台灣國語是基於南京的國語。你去到南京,他們就是講國語的。 ...
北京話係含住粒糖講嘢,普通話似係東北三省個啲較正宗易聽。國語同普通話都係四聲,學習時有少許差別,但對我地港人來說分別不大。

曾經在一個視頻聽說普通話比英語優勝,因為有四聲,中文比英文優勝,因為有很多組合字,當一樣新事物出現,係唔需要創造一個全新的字詞。
全中國人必須學普通話、簡體字我認同,但唔需要強行消滅母語如廣州話、上海話等,隨著時代去改變吧。

廣州話有九聲,表達情感比普通話優勝,但對於不是土生土長的人真係好難學,所以一定唔會普及。

引用:
原帖由 kl731 於 2018-5-22 08:12 PM 發表

新移民是統稱移居香港所有的國內人仕,,等同恥笑國內女生?你理解力有問題嗎?
咁呢班新移民大多數係乜野人同用乜名義落黎呀。
家庭團聚。
咁家庭又係點形成架,
港男聚國內女生呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]