• 瀏覽: 4,738
  • 回覆: 20
香港人普通話多數好普通,點會係母語😏

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-5-5 01:05 PM 發表
事實證明如此!
日本眼中的支那中華民國的母語一定吾係粵語!!

引用:
原帖由 weixifei 於 2018-5-17 05:47 AM 發表

中國人的母語是中文(漢語),幼兒園的小朋友都知道!除非你們不是中國人!沒有人說普通話是母語。中文(漢語)是普通話和廣東話的母語。普通話是通語,廣東話是廣東方言。如果你非要把廣東方言當你們母語,沒問題的!畢竟廣州是你們的省城! ...
沒錯, 香港的母語是粵語, 足以證明香港永遠都是中國廣東省的一個小地方!!

樓主連提出"普通話係母語"嗰編文講乜都未知...

年中總有啲智障衝出嚟爭主話俾人知佢係白癡。

當你聽到一種語言會頭痛作悶,你就知道呢種語言唔係你母語

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-5-17 01:21 PM 發表

當你聽到粵語不能捲舌,你就知道粵語何其下賤
母語要用捲舌來定?你好叻啊,但又好岸七

引用:
原帖由 weixifei 於 2018-5-17 05:47 AM 發表

中國人的母語是中文(漢語),幼兒園的小朋友都知道!除非你們不是中國人!沒有人說普通話是母語。中文(漢語)是普通話和廣東話的母語。普通話是通語,廣東話是廣東方言。如果你非要把廣東方言當你們母語,沒問題的!畢竟廣州是你們的省城! ...
突然間又沒問題,服了你

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-5-17 04:23 PM 發表

唐代三藏和尚已用唐音"知,莊"來譯梵文捲舌音,千多年後的廣東話仍不能捲舌,是否下賤?咁下賤嘅蠻音邊有資格做母語?
那全世界咁多種母語,你話我知全部都有捲舌呀,卷同唔卷只係其中一個特點,你唔靚仔我就判斷你係窮L得唔得?

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-5-17 06:22 PM 發表

如果唐代漢語已有捲舌,到今日廣東人仍不能捲舌,廣東話除了低賤外仲有咩好講?點解你要屈香港人母語係低賤廣東話,你有咩居心?
btw, 97年香港人母語係有捲舌音的英語,97後係有捲舌的英語及普通話,絕對吾係低賤廣東話 ...
低賤咁你又打,咁你咁厭惡就以後唔好講,唔好用廣東話諗嘢啦,,咁Q偏激

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]