• 瀏覽: 16,314
  • 回覆: 124
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 thank-777 於 2018-5-1 11:38 AM 發表

中國儲畜率超世界一倍

當年有班民主撚還笑中國人儲那麼多錢沒用

可想而知民主狗幾垃圾

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-5-1 02:49 PM 發表

你睇唔睇到GDP計算方法既思想盲點?

香港700幾萬人,你話香港人GDP排行全球第18位,若果李家誠呢1千幾百個超級富豪攞咗外國護照,放棄香港籍,佢哋天文數字既財產將計入別國財富,咁情況下,香 ...
GDP會照計入香港
如果該公司係香港作常駐生產單位

即使公司係開曼群島註冊
只要佢有係香港做生意 如百佳 Watson 之類
都計

就連菲傭工資都係計香港GDP

李氏賺的錢 唔少都源於香港人辛苦的血汗錢

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-5-1 02:49 PM 發表

你睇唔睇到GDP計算方法既思想盲點?

香港700幾萬人,你話香港人GDP排行全球第18位,若果李家誠呢1千幾百個超級富豪攞咗外國護照,放棄香港籍,佢哋天文數字既財產將計入別國財富,咁情況下,香 ...
請你搵出北韓的李嘉誠,李四叔,唔該!

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-5-1 11:06 AM 發表

你要分清楚美國政府同平民
所以佢真係老千黎

引用:
原帖由 阿努阿圖亞圖 於 2018-5-1 12:53 PM 發表

真係幾L慘㗎!高官大臣吃晒,平民就吃屎!
係呀

之前有調查,話很多美國人不能即時拎出一千美元 cash

引用:
原帖由 路人三大天干 於 2018-5-1 03:06 PM 發表
如果拎走最有錢既10%人
再計人均GDP,
答案應該有出入
乜邏輯?
抽走最有錢的10%人口再計,統計數字已錯。

我夠可以話,打跛所有香港人雙腿,香港無個健全人士。

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-5-1 04:03 PM 發表
之前有調查,話很多美國人不能即時拎出一千美元 cash
即時攞出一千美金,我都攞唔出。我銀包無長期擺一萬蚊港幣。

你以為個個係大陸土豪,戴著十斤重的金鏈。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-5-1 04:06 PM 發表

即時攞出一千美金,我都攞唔出。我銀包無長期擺一萬蚊港幣。

你以為個個係大陸土豪,戴著十斤重的金鏈。
你誤會了,係指銀行冇儲蓄,借貸度日

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-5-1 04:09 PM 發表

你誤會了,係指銀行冇儲蓄,借貸度日
大陸人銀行有十萬廿萬多的是。一有病,又咪死路一條。政府唔會免費幫你醫病。

請睇新聞版,四川老豆擲7歲病童落天橋,傷重不治。唔使話一千美金,有廿萬人仔都係等死。

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-5-1 10:47 AM 發表
財務公司都借錢俾你,佢對你好好😂
個分別係你唔還俾財仔佢騷擾或打七你;美國唔還錢就打七債主

引用:
原帖由 fungdin2000 於 2018-5-1 01:12 PM 發表

全球人均GDP排名
美國第5
香港第18

Source :
http://www.xinhuanet.com/fortune/2017-04/20/c_129556927.htm

用IMF準D

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2018-5-1 01:35 PM 發表

有些人只看到人地不足之處,忽視別人強大的地方。

過份自專自信,因此容易變得自大及目空一切。

這些都是5毛的特質。

某大國,的確所謂欠債累累,但事實上人均 GDP 超過5萬美元,記住,是人均的。

而專利持有 ...
人均?你加X好有錢,但唔係你的!人均高代表社會有錢的人太有錢,窮的人好窮。香港人均都好高,但唔代表你有錢。
在人均係傻西。
IMF計,美國低過香港!

其實有乜野稀奇?發達國家就無窮人?講窮人大把國家多過美國,包括中國在內仍然有蛅數仟萬人收入低於貧窮線。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]