• 瀏覽: 17,609
  • 回覆: 179
  • 追帖: 2
+7
民主黨立法會議員許智峯強搶保安局女行政主任(EO)手機,立法會行政管理委員會決定向許發出最強烈譴責信。另一邊廂,建制派計劃就事件提出譴責許智峯動議,而譴責動議需獲立法會在席議員三分之二贊成才可通過,如民主黨全數議員避席,只需立法會主席梁君彥外的建制派全數41名議員贊成,就可通過譴責動議,彈劾許智峯。

根據《基本法》第79(7)條,立法會議員如有行為不檢或違反誓言,經立法會出席會議的議員三分之二通過譴責,由立法會主席宣告其喪失立法會議員的資格。

立法會現時有68名議員,除梁君彥外,非建制派有26人,建制派有41人,如建制派向許智峯提出譴責動議,需有46名議員投票贊成才可通過。若民主黨全數7人避席,只要建制派全投贊成票就可通過。

不過,如許智峯出席有關會議,即使不投票都等同投反對票。故此,如許智峯出席會議,除了建制派外,仍需多一名非建制派議員投贊成票,才可通過動議。議案會否獲得通過,許智峯是否避席仍是關鍵。

買定花生睇下全體犯民今次係唔係真係會公正處理

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180426/bkn-20180426143405943-0426_00822_001.html

建制唔該快D ACTION喇!
唔好忘記,仲有兩席未補選架!
拿拿聲DQ多一個先啦~

唔洗諗, 一於DQ埋呢件!

引用:
原帖由 我有隻Poodle 於 2018-4-26 03:59 PM 發表
唔洗諗, 一於DQ埋呢件!
支持!

巫婆第一個撲出黎話盲撐佢啦

許智峯是否避席仍是關鍵。飯民人渣道德面前利益行先,梗係老虎蟹都唔避啦
引用:
原帖由 六一居士 於 2018-4-26 03:56 PM 發表
民主黨立法會議員許智峯強搶保安局女行政主任(EO)手機,立法會行政管理委員會決定向許發出最強烈譴責信。另一邊廂,建制派計劃就事件提出譴責許智峯動議,而譴責動議需獲立法會在席議員三分之二贊成才可通過,如民主 ...

過得垃圾會都過唔到狗宮啦, 許生個位根本穩如泰山
引用:
原帖由 vikkievikkie 於 2018-4-26 03:58 PM 發表
建制唔該快D ACTION喇!
唔好忘記,仲有兩席未補選架!
拿拿聲DQ多一個先啦~

引用:
原帖由 charlir2005 於 2018-4-26 04:01 PM 發表
巫婆第一個撲出黎話盲撐佢啦

毛婆梗係想比許智瘋面貼面、下貼下及熊抱。

唔明喎
點解民主黨要避席呢 ?

系英雄既自己辭職退黨, 不過佢應該唔系.

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-4-26 04:08 PM 發表
唔明喎
點解民主黨要避席呢 ?
老實講, 係洗避席,
投反對票都冇問題,

睇下民主黨有幾尊重法律啦
被人搶手機事少
被人抽水事大
我係果個女仔,我喊死啦。
告佢非禮啦,正咸濕賤種。
引用:
原帖由 六一居士 於 2018-4-26 03:56 PM 發表
民主黨立法會議員許智峯強搶保安局女行政主任(EO)手機,立法會行政管理委員會決定向許發出最強烈譴責信。另一邊廂,建制派計劃就事件提出譴責許智峯動議,而譴責動議需獲立法會在席議員三分之二贊成才可通過,如民主 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]