• 瀏覽: 24,600
  • 回覆: 175
當年佢老人家知毛主席玩超英趕美大躍進攪到中國民不聊生,到佢老人家主政攪改革開放都用滔光養誨心態唔好周圍辣火頭維持中國政治平穩,可惜佢仙遊後班徒子徒孫揾到大錢就好大喜功目中無人,結果逼到美國發晒火一出手就攪到中國而家呀晒火冇晒聲出,一早聽鄧伯伯生前講就唔駛攪成咁可惜可惜。

引用:
原帖由 marcoctrl 於 2018-4-26 11:41 AM 發表
當年佢老人家知毛主席玩超英趕美大躍進攪到中國民不聊生,到佢老人家主政攪改革開放都用滔光養誨心態唔好周圍辣火頭維持中國政治平穩,可惜佢仙遊後班徒子徒孫揾到大錢就好大喜功目中無人,結果逼到美國 ...
佢老人家最清楚大陸,叫個仔入美國籍。

引用:
原帖由 marcoctrl 於 2018-4-26 11:41 AM 發表
當年佢老人家知毛主席玩超英趕美大躍進攪到中國民不聊生,到佢老人家主政攪改革開放都用滔光養誨心態唔好周圍辣火頭維持中國政治平穩,可惜佢仙遊後班徒子徒孫揾到大錢就好大喜功目中無人,結果逼到美國 ...
請問, 鄧伯掌權時滔光養誨 是為了什麼? 是為了中國永遠滔光養誨?
就等於勾踐臥薪嘗膽是為了什麼? 是因為勾踐有被虐待狂?

當年中國冷戰時受制裁, 冷戰後被人掌控, 年年要釋放政治犯去換取最惠國待遇....到開放改革以工人血汗, 犧牲環保, 去換取外匯及技術......原來在你眼中, 中國永遠都要低西人一等? 不可抗拒西人領導? 沒有自身話語權? 要同日本一樣做美狗?永遠都要滔光養誨?

香港之不幸, 就係太多樓主呢D人

引用:
信你既才是白痴!
中國崛起,你以為可以騙到美國精英?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-4-26 11:54 AM 發表

佢老人家最清楚大陸,叫個仔入美國籍。
佢邊個仔入美藉?

文景二帝要韜光養晦

但漢武帝才是偉人

始終要打

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-4-26 11:59 AM 發表

請問, 鄧伯掌權時滔光養誨 是為了什麼? 是為了中國永遠滔光養誨?

當年中國冷戰時受制裁, 冷戰後被人掌控, 年年要釋放政治犯去換取最惠國待遇....到開放改 ...

秦始皇, 漢武帝, 唐太宗, 明成祖是偉人

是因為他的在適當時間爭取及發大了中國的利益

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-4-26 11:59 AM 發表

當年中國冷戰時受制裁, 冷戰後被人掌控, 年年要釋放政治犯去換取最惠國待遇....到開放改 ...
你要明白呢個係政冶現實,因中國人本身唔團結自私自利點強大

引用:
原帖由 marcoctrl 於 2018-4-26 12:16 PM 發表

你意思係, 因為中國人本性是唔團結自私自利, 西人本性就團結不自私自利, 所以中國永遠是弱國, 西人就永遠是強國,
所以中國永遠要滔光養晦,不能挑戰西人霸權? 永遠做西人附庸?...哦....冇野啦, 你繼續啦, 唔使回我....我與自認二等民族既人, 沒有共同話題

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-4-26 12:30 PM 發表

你意思係, 因為中國人本性是唔團結自私自利, 西人本性就團結不自私自利, 所以中國永遠是弱國, 西人就永遠是強國,
所以中國永遠要滔光養晦,不能挑戰西人霸權? 永遠做西人附庸?...哦....冇野啦, 你繼續啦, 唔 ...
呢個係千年歷史民族性問題你唔肯面對冇計

引用:
原帖由 marcoctrl 於 2018-4-26 12:16 PM 發表

點先至算強大? 現今世界有邊d國家係屬於強大.

引用:
原帖由 marcoctrl 於 2018-4-26 12:33 PM 發表
呢個係千年歷史民族性問題你唔肯面對冇計
千年歷史民族性問題?
唔知你點讀歷史?歷史白痴才會信你!

中國過去沒有強烈的國家民族觀念,只有家族地域文化的觀念。
但晚清民國以來,國家民族觀念提昇 (其實係當時全球民族主義抬頭)。
抗日戰爭、中共建國初期就充份反映民族團結。

引用:

中國人民族性平時對內確係散沙一盤,但對於出現一個敵人會威脅民族既時候就會空前團結

國家百業蕭條才用韜光養晦,兵強馬壯漢武帝!此一時彼一時!

永遠甘心替人打工就可以永遠韜光養晦,要搶人生意,韜光養晦個屁,嘴巴說人家就信?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]