• 瀏覽: 15,989
  • 回覆: 106
  • 追帖: 1
+29

中美貿易戰有略為緩和跡象,美國財長努欽聲稱會到中國訪問,相討兩國貿易問題。其實中美的貿易磨擦的可能性,早已寫起在史冊之上,只是當時的主角是日本而不是中國。

前日本首相福田康夫早前在《人民日報》撰文說,30多年前美國與日本有貿易磨擦,結果日本被逼簽署了《廣場協議》,逼令日圓在短期內迅速升值,這種劇烈變化對日本產業、市場、經濟各方面造成巨大負面影響,他提醒中國在面對美國時,應吸取日本的慘痛教訓,提高警惕,謹慎行事。

新聞來源連結:
http://www.bastillepost.com/macau/article/1078449-東芝事件是最好的先例

有一書生,初從文,三年不中;後習武,校場發一矢,中鼓吏,亂棒逐出;遂學醫,有所成,自撰一良方,服之,卒。遂至地府,久候閻王昇堂,不耐,問之,鬼卒曰:“王閱足下卷宗,狂笑,休克於後堂,未醒…”
原來美國現在對付中國的招數,與數十年前對待日本的方法相若。

引用:
原帖由 ar? 於 2018-4-24 05:25 PM 發表

中美貿易戰有略為緩和跡象,美國財長努欽聲稱會到中國訪問,相討兩國貿易問題。其實中美的貿易磨擦的可能性,早已寫起在史冊之上,只是當時的主角是日本而不是中國。

前日本首相福田康夫早前在《人民日報》 ...
0徒氣... 呢處大把笨柒唔係 90 後就係 00後. 鬼知上世紀 80年代前塵逛事咩? 分分鐘你同佢地講 call 機以為你 call飛機黎比佢打呀..

引用:
原帖由 fu3discuss 於 2018-4-24 05:29 PM 發表

0徒氣... 呢處大把笨柒唔係 90 後就係 00後. 鬼知上世紀 80年代前塵逛事咩? 分分鐘你同佢地講 call 機以為你 call飛機黎比佢打呀..
佢地真係唔知咩叫CALL機咩,等我問下D後生仔先

我的帖文:

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27395431&extra=page=1
美國以舉國之力去搞中興, 真係人唔笑狗都吠,
侵侵上台後, 反轉傳統的政治模式, 條友似有精神病,
美國今日搞得中興, 他日都可以搞盟國的跨國企業公司, 同盟國震過貓王,
老美如有拮屎, 財政部長姆紐欽就不會在此關鍵時刻放風話要去中國訪問,
中興為咗顧全大局今日已發表聲明跪低認錯, 侵侵可以消消氣攞威攞彩,
中國政府至今仍沉住氣, 不要以為中國無反擊能力, 中國可以取消所有波音飛機的訂單, 改而向空中巴士買飛機, 因早前所簽是意向書, 不是必買必賣, 中國買波音飛機, 只係減少美國對中國的外貿赤字, 空中巴士完全可以替代波音飛機,
仲有一樣, 美國今日已是全球最大產油國, 眾所周知, 中國一向是由中東及俄國輸入石油, 美國生產的石油過剩, 必定要尋找新買家, 侵侵便劍指中國, 要中國買美國的石油, 老美為求目的而不擇手段, 項莊舞劍, 意在沛公,
所以我預測老美搞完一場大龍鳳之後, 一切又都回到以前一樣.

引用:
原帖由 ichthys2 於 2018-4-24 05:27 PM 發表
原來美國現在對付中國的招數,與數十年前對待日本的方法相若。
當年日本癲到傳聞掃了美國10%物業嚇到老美痴左線

之後吉爆左老美後 迫日本企業蝕賣番俾佢.....

引用:
原帖由 fu3discuss 於 2018-4-24 05:29 PM 發表

分分鐘你同佢地講 call 機以為你 call飛機黎比佢打呀..

如果當時日本唔聽美帝話,會唔會突然有大殺傷力武器

引用:
原帖由 25chris 於 2018-4-24 05:49 PM 發表

點解唔講中興做假在先美國先禁你
美帝盟友日本都gg , 盧溝橋都係一個借口,要入你有幾難

巴西,日本都係畀老味打殘。但日本畀人搞完仲甘心做狗!維基下就會知係咩事。

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-4-24 05:39 PM 發表
如果當時日本唔聽美帝話,會唔會突然有大殺傷力武器
呢個世界無永遠盟友 只有共同敵人才會與鄰居係好朋友

引用:
原帖由 ar? 於 2018-4-24 05:25 PM 發表

前日本首相福田康夫早前在《人民日報》 ...
美國佬怕唔夠中國鬥, 就洗橫手, CHEAP到爆.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]