• 瀏覽: 28,018
  • 回覆: 75
+3
https://www.cnbc.com/2018/04/23/ ... president-says.html

西方一直把非洲當做奴隸國,有誰會專重非洲的老伯性?非洲與中國的合作,已超過借錢及基建,非洲正學習中國模式的發展。美國?只會教你打杖,買軍火,你不聽話就殺你全家。

非洲已經很窮了,不要再去禍害他們

美國人去到非洲會賣軍火,中國去非洲會建鉄路。美國叫非洲領導小心中國,佢地就在美國外長面前說,你老母,問你借你唔借,叫你幫你唔幫,現在中國來幫手,你班pk話好?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-4-24 11:38 AM 發表
美國人去到非洲會賣軍火,中國去非洲會建鉄路。美國叫非洲領導小心中國,佢地就在美國外長面前說,你老母,問你借你唔借,叫你幫你唔幫,現在中國來幫手,你班pk話 ...
美帝真係笑死人
佢自己系90年代就最鍾意玩呢手:

推銷落後既南美/非洲國家花天價起一D 20年內用唔到既基建
美帝既傳媒機器就吹風話該國經濟將會坐火箭發展, 基建預大D無壞
美帝既銀行拎晒人D資源抵押(順手炒低資源價)借錢

最後經濟無乜發展,
基建用唔著,
無錢還, 搶晒人抵押既資源

無美帝既傳媒吹風機亂吹個別國家經濟發展,
無美帝既銀行炒低資源
想學, 中國都無條件學

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-4-24 12:05 PM 發表

美帝真係笑死人
佢自己系90年代就最鍾意玩呢手:

推銷落後既南美/非洲國家花天價起一D 20年內用唔到既基建
美帝既傳媒機器就吹風話該國經濟將會坐火箭發展, 基建預大D無壞
美帝既銀行拎晒人D資源抵押(順手 ...
大陸同美帝有乜分別

一條龍服務,
幫非洲考察商機, 諗埋你做乜生意有利 - 當然都係賣下資源為主

有乜需要配合既基建, 借錢俾你起 - 一樣係資源做抵押, 不過用市價

之後先最重要, 大陸可以同你包銷包售, 保你基建用得著, 保你經濟有發展

提示: 違規內容已被屏蔽
美國最惡果班政客背后就喺黑鬼,白化黑鬼。你個白痴

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2018-4-24 02:32 PM 發表
死黑鬼唔可以來中國,來我即走。魯迅曾說:如果黑人可以來中國,我情願死。不要想打擊中國人自信,讓黑人滲透,你辨不到。
誰說他們來中國?來幹甚麼?不要柒。中國是要向非洲打開市場,協助他們現代化。中國在過去幾十年,是聯合囯認最成功的發展模式。

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-4-24 11:38 AM 發表
美國人去到非洲會賣軍火,中國去非洲會建鉄路。美國叫非洲領導小心中國,佢地就在美國外長面前說,你老母,問你借你唔借,叫你幫你唔幫,現在中國來幫手,你班pk話 ...
中國去非洲會挖走晒礦藏,抽走石油。再扔幾件舊衫俾土著。

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-4-24 04:43 PM 發表

誰說他們來中國?來幹甚麼?不要柒。中國是要向非洲打開市場,協助他們現代化。中國在過去幾十年,是聯合囯認最成功的發展模式。
掘礦藏,抽石油,中國梗係成功模式。
非洲做咗失敗模式。邊個非洲國家而中國到來,經濟成功起飛?

Qq最大股東是南非。英國政府指出白人教援組織性侵非洲女性。you are too simple

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-4-24 11:51 PM 發表

掘礦藏,抽石油,中國梗係成功模式。
非洲做咗失敗模式。邊個非洲國家而中國到來,經濟成功起飛?
坦桑尼亞,肯雅沒有礦產。you are simple

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-4-24 11:48 PM 發表

中國去非洲會挖走晒礦藏,抽走石油。再扔幾件舊衫俾土著。
利比亞位於非洲北部,

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2018-4-25 03:20 AM 發表

利比亞位於非洲北部,
利比亞被誰轟炸了,

不要人云亦云。美國外長在非洲被小柒,已經是鉄一般証據。你話搶就搶?唔俾錢就係搶,你去7仔買嘢,有俾錢,店員唔會報警,這叫交易。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]