• 瀏覽: 19,905
  • 回覆: 233
+14

既然咁多師兄都踢爆咗,我都回應下,以免俾人話我屈人

Navy Likely to Be First Service to Field Laser Weapons, Expert Says
呢個係成篇文章的標題,特別注意Likely to be First Service

Likely to be的意思係最有可能

最有可能就係代表未有定案,如果係已有定案,就會用Will be或者更肯定的To be

So,睇個標題已經可以預計到篇文章大致上講乜。

If one service has made sufficient progress to use laser weapons in its arsenal in the next few years, it's the U.S. Navy, according to the former director of the Missile Defense Agency.

呢段係成篇文章的第一句,重點在個If,如果

用如果作開頭,即係話唔肯定,成句的意思係:如果係未來數年,有一個軍種可以有足夠進展去使用鐳射武器,那會是海軍。

整篇文章,其實係深討,美軍海,陸,空三個軍種,係發展鐳射武器所面對的問題,同進展,並不是說美軍已經有發展成熟的鐳射武器可以使用。

所以呢個帖的標題係廢話

引用:
原帖由 我係沉大師 於 2018-4-24 02:19 PM 發表

前面嗰段呢?斷章取義以為就呃到人
To stop missiles from more capable adversaries such as Russia and China, laser tracking would have to be far out -- literally in space, Obering said. "That's not three to five years," he added.

祇係話用鐳射去追蹤中,俄導彈會更快達成,但都唔係三,五年內的事

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-4-24 02:16 PM 發表

醒下啦中國人,又黎「厲害了我的國」飛機文? 唔係已經俾中宣部下架喇咩?
配服“黃屎”樓主選擇性回答問題。

引用:
原帖由 我係沉大師 於 2018-4-24 02:31 PM 發表
既然咁多師兄都踢爆咗,我都回應下,以免俾人話我屈人

Navy Likely to Be First Service to Field Laser Weapons, Expert Says
呢個係成篇文章的標題,特別注意Likely to be First Service

Likely to b ...
本貼並非討論點翻譯篇文,捉字蝨,人身攻擊!
本貼重點討論鐳射武器用於末端防衛嘅有效性,請提出你的論點老尾嘅鐳射武器是否可已有效防衛!

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-4-24 02:50 PM 發表

本貼重點討論鐳射武器用於末端防衛嘅有效性,請提出你的論點老尾嘅鐳射武器是否可已有效防衛!
未呀傻仔。

篇文已經講得好清楚,係將來既事。仲要無講幾時。

當然,按你既講法,都可以定義為飛機文。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-4-24 12:47 AM 發表

原來激光係唔洗叉電既. 七頭.

計能源轉化效率, 電磁炮仍拋離激光幾條街.
好衰架, 搶佐我的對白。

可惜 如角色對調 留言便完全不同了 激光即時變成全銀河系最強 即使要持續射10分鐘也是無敵的 必中的

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-4-24 02:51 PM 發表

未呀傻仔。

篇文已經講得好清楚,係將來既事。仲要無講幾時。

當然,按你既講法,都可以定義為飛機文。
佢係俾人踢屎忽跌L咗落地下,拿番拃沙嗰種啊! 真係笑L死人!

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-4-24 02:50 PM 發表

咁請你指出你所貼的文章,與你所想討論的方向,有何關連

請引出文章中,就你想討論的題目,有關的論點及論據,以便討論

請引用文章中所提出的數據,實況,去證明你所作的標題是有所根據的。

我都好歡迎理性討論,請提出論點及論據

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-4-24 12:19 AM 發表

功率可調教,最快唔洗一秒可擊落架中國嘅大母牛😄
寫黎寫去都係d似是而非嘅科幻小說級貼文, 理論上可行就吹到真嘅一樣, 不如去小說區發表啦

功率可調教? 咁簡單? 鴨寮街都有大量雷射筆出售, 咁拆咗粒電芯, 換嚿水電, 再將一千幾百支搏埋一齊, 就可以用嚟打仗?

低B無彊界

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-4-24 01:55 AM 發表

日本民用自動對焦相機都做到,鐳射武器對焦幾百米秒速嘅物體有幾難呀?! 當然,山寨國相機對唔到真係唔出奇!
樓主低九能,睇得卡通片多,不如話美國著底褲哪個supperman,隻眼発死光射暴d導彈喇!

引用:
原帖由 LeungFoon111 於 2018-4-24 03:10 PM 發表

寫黎寫去都係d似是而非嘅科幻小說級貼文, 理論上可行就吹到真嘅一樣, 不如去小說區發表啦

功率可調教? 咁簡單? 鴨寮街都有大量雷射筆出售, 咁拆咗粒電芯, 換嚿水電, 再將一千幾百支搏埋一齊, 就可以 ...
佢基本上連鐳射武器同鐳射對焦都未分得清楚

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-4-24 12:19 AM 發表

功率可調教,最快唔洗一秒可擊落架中國嘅大母牛😄
高達幾時裝上鐳射武器呀?

引用:
原帖由 tfortest 於 2018-4-24 02:56 PM 發表
可惜 如角色對調 留言便完全不同了 激光即時變成全銀河系最強 即使要持續射10分鐘也是無敵的 必中的
未咩咁可惜,w君個標題就講到鐳射武器無敵嘞

不如你又係佢貼嗰篇文章度,引內文出嚟去支持下佢的講法

又或者,你有更精彩的文章,去證明到老美已經發展出成熟的鐳射武器,可以達到樓主標題的效果

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]