• 瀏覽: 23,981
  • 回覆: 133
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 LeungFoon111 於 2018-4-24 09:53 發表

如果琉球肯與美國簽防衛協議及100年美軍基地使用權, 美國願意出賣日本一點也不奇怪
有得考慮

沖繩幾十萬人又被一班琉球人代表了。
琉球人是否就是宮古島、石桓島、種子島、久米島、、、那幾百戶?

引用:
原帖由 wailunau1 於 2018-4-24 09:39 AM 發表
一般日本人都冇當佢地係自家人
無錯,根本日本對琉球歧視嚴重

引用:
原帖由 soilvvang 於 2018-4-24 12:06 PM 發表

乜無用,流球就是想歸順中國
咪玩啦, 淨係語言都唔會咁做.
話要獨立, 比多D 著數已經無聲出。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-4-24 12:29 AM 發表
其實無乜用,當地人都唔想搞咁多野了. 總之踢走個美國基地就得.

除非忽然有一日, 大部份人覺得有日本政府一日美軍基地就唔會走啦, 咁都只係開始.

同埋, 佢地有幾多識講琉球話, 全部係識日文, 經濟上又要係靠日本 ...
美國退出之日,琉球獨立之時。理由美國不能看到一個強大的日本,國土也一樣。

支持!
之後香港及西藏等地都可以陸續宣告獨立

二戰前日治時好多原居民琉球人都俾日本人清洗殺咗, 又大量日本來琉球居住, 公投未必贊成獨立, 但睇歷史, 琉球獨立是合理.

引用:
原帖由 LUNDO 於 2018-4-24 07:03 AM 發表

絕對小兒科,同習主席簽個合同,揾D同胞去旅遊,掂晒!
依加己經好多同胞去流球旅遊, 好似國內人去流球唔駛簽證

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2018-4-24 07:12 AM 發表
我最很憎毒L,但琉球本身是個國家,現在只是復國,所以,有良知嘅人應該讚成。
良心上應該係,以歴史關係, 中國應幫拖, 幫流球復國

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-4-23 10:45 PM 發表

公投無用
加泰隆尼亞係前車之鑑
日本沒出錢養五毛,普遍日本人亦尊重民主,琉球鬧獨立日本人反而沒乜嘢
香港人就慘啦,連討論民主後既假設,可能可以宣布公投獨立都唔得
所以中國奴才特別多,自己本來都係受害者卻偏偏喜歡拉人哋陪

琉球獨立唔到有歷史原因,二戰後無論係日本同琉球,支持同推動琉球獨立既都係左派,清一色反美.美國政府為免有蘇州屎,即係如果琉球學古巴咁搵蘇聯保護就大九鑊,咪交返比日本管.

引用:
原帖由 benben999 於 2018-4-24 11:50 AM 發表

冇錯, 琉球本來就是個國家, 係俾日本派奸細兼併的, 琉球本來就自給自足, 甚至日本當紅藝人好多都係果度黎
新垣結衣,比嘉愛未,山田優,國仲涼子 ,盛產靚女,其實琉球族已完全同化了,邊會攪獨立,咪傻啦

日本仔唔當琉球沖繩係日本人...

引用:
原帖由 Bismark88 於 2018-4-24 02:41 PM 發表

新垣結衣,比嘉愛未,山田優,國仲涼子 ,盛產靚女,其實琉球族已完全同化了,邊會攪獨立,咪傻啦
有說果 D 都係送左老母俾美軍打種的

引用:
原帖由 benben999 於 2018-4-24 02:58 PM 發表

有說果 D 都係送左老母俾美軍打種的
請尊重下我的新坦結衣比嘉愛未女神,唔該

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]