• 瀏覽: 23,986
  • 回覆: 133
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-4-24 12:29 AM 發表
其實無乜用,當地人都唔想搞咁多野了. 總之踢走個美國基地就得.

除非忽然有一日, 大部份人覺得有日本政府一日美軍基地就唔會走啦, 咁都只係開始.

同埋, 佢地有幾多識講琉球話, 全部係識日文, 經濟上又要係靠日本 ...
老美把琉球比日本管,就係要美軍基地。否則可能要放在日本本土。根本就係殖民奴役琉球人。咁你覺得美日會唔會放手?

揾個日版梁油比沖繩就得啦,叫埋香港梁油丶癡風去做佢地顧問就一定獨立到

支持日本內亂

一般日本人都冇當佢地係自家人

琉球響邊,好多人都未知,毫無威脅,安倍急乜春,返房訓啦。

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-4-23 10:45 PM 發表

公投無用
加泰隆尼亞係前車之鑑
如果琉球肯與美國簽防衛協議及100年美軍基地使用權, 美國願意出賣日本一點也不奇怪

引用:
原帖由 LUNDO 於 2018-4-24 07:03 AM 發表

絕對小兒科,同習主席簽個合同,揾D同胞去旅遊,掂晒!
靠大陸零團費低端旅客買茶葉蛋?

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2018-4-24 07:12 AM 發表
我最很憎毒L,但琉球本身是個國家,現在只是復國,所以,有良知嘅人應該讚成。
我都好憎毒L,但係英屬香港係英國領土既一部份,香港現在只係回歸英國,所以,有良知既人應該贊成

引用:
原帖由 長貪難耐 於 2018-4-24 09:15 AM 發表
揾個日版梁油比沖繩就得啦,叫埋香港梁油丶癡風去做佢地顧問就一定獨立到
點小得港獨之父梁振英呢?

日本本身法理上是無主權,只有管治權

無獨立這說法,應說收回管治權

引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-4-24 09:55 AM 發表

靠大陸零團費低端旅客買茶葉蛋?
是旦揾兩間民企組織員工旅遊,消費能力嚇死你

引用:
原帖由 wailunau1 於 2018-4-24 09:39 AM 發表
一般日本人都冇當佢地係自家人
日本人無錯,琉球真係不是日本人,只係美國交給日本代管

5毛先不要high住,小心琉球變美國國土

引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-4-24 09:56 AM 發表

我都好憎毒L,但係英屬香港係英國領土既一部份,香港現在只係回歸英國,所以,有良知既人應該贊成
乜你仲未有英國護照咩?

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2018-4-24 07:12 AM 發表
我最很憎毒L,但琉球本身是個國家,現在只是復國,所以,有良知嘅人應該讚成。
我都好憎毒L,但澳門本身係葡萄牙領土,澳門現在只係回歸葡萄牙,所以,有良知既人應該贊成

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2018-4-24 08:42 AM 發表

最主要原因係大部分真正沖繩人已經係二戰末期美軍登陸沖繩之時被大日本皇軍屠殺,剩下來的已經被同化
二戰後,純正的琉球人差不多死盡,文化滅絕。皇族也不可尋!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]