• 瀏覽: 44,618
  • 回覆: 503
  • 追帖: 7
+25
51歲高級警員林海雲今日舉殯,遺體安葬浩園,早上一眾高官到紅磡世界殯儀館出席喪禮。其中財政司長陳茂波因乘坐FS(財政司長)車牌專用紅色座駕到場,引起網民批評。本報作出相關報道,並向財政司辦公室了解,暫時未獲回覆。

民主黨立法會議員涂謹申的議員助理李偉峰,其間在其fb轉載本報報道,引來前特區新聞統籌專員馮煒光留言回應。馮指,該車為上任財政司長曾俊華拍板訂購,顏色與官員一向用車特別不同,認為與陳茂波無關。

李偉峰即時反問馮煒光,是否是曾俊華提出,陳茂波今日要用紅車到場,並停在殯儀館門口。

馮再留言回應,指「公務車不能隨便換,也不應隨便換」,又稱陳茂波為公務出席就坐公務車,重申陳是作為政府高層出席而非私人出席,又指陳或有下項活動或會議,「難道要躭(耽)誤之後的活動」。他又批評「反對派為了保護曾先生,連事實也不顧,這算甚麼公義」。

馮並透露自己現時並不在港,稱「我人在西藏,也要發聲。太離譜了!」

李偉峰並不同意馮煒光有關說法,再次留言反問,陳茂波是否除了行路,就只能坐其專車出入,強調「中國人傳統紅白事分得好清,除非陳覺得都無咩所謂,又唔洗(使)諗公務員家屬感受」。

馮煒光始終不同意李的說法,再三留言反問「誰揀紅色的?」李偉峰也不願繼續爭論,最後只留言稱,「明白點解689時代D關公(公關)可以搞到甘(咁)」,結束這場舌劍唇槍。

千聽唔好搭的士去大酒店, 經過都唔好, 不敬及不民主http://n2.hk/d/images/smilies/default/titter.gif
大酒店火燭都唔好出紅色消防車, 經過都唔好, 不敬及不民主

「誰揀紅色的?」
李偉峰(民主人士),  你答人啦, 唔好避啦!!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180423/s00001/1524469402101

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
引用:
原帖由 男E 於 2018-4-23 04:17 PM 發表
51歲高級警員林海雲今日舉殯,遺體安葬浩園,早上一眾高官到紅磡世界殯儀館出席喪禮。其中財政司長陳茂波因乘坐FS(財政司長)車牌專用紅色座駕到場,引起網民批評。本報作出相關報道,並向財政司辦公室了解,暫時未 ...
睇嚟茂叔要做超人飛到會場先會無異議。
市區的士都是紅色,唔通經過大酒店就是不敬?痴很線

引用:
原帖由 男E 於 2018-4-23 04:17 PM 發表
51歲高級警員林海雲今日舉殯,遺體安葬浩園,早上一眾高官到紅磡世界殯儀館出席喪禮。其中財政司長陳茂波因乘坐FS(財政司長)車牌專用紅色座駕到場,引起網民批評。本報作出相關報道,並向財政司辦公室了解,暫時未 ...

李偉峰, 你答人啦!!

大酒店內外禁紅色?唔通入面完全無紅色?無聊

呢架車係掛住「FS」車牌架,唔通車牌係可以隨時換比另外一架車用?啲記者係咪低能架,佢地目的只係挑起事端來鬧政府官員

真係多餘,真係為反而反!莫須有!坐巴士去都死!睇嚟只有行路去先無嘢講。

引用:
原帖由 男E 於 23-4-2018 04:17 PM 發表
.......
李偉峰並不同意馮煒光有關說法,再次留言反問,陳茂波是否除了行路,就只能坐其專車出入,強調「中國人傳統紅白事分得好清,除非陳覺得都無咩所謂,又唔洗(使)諗公務員家屬感受」。.
教肓局長個仔自殺,泛民都當紅事咁慶祝,好正常
而且,我估李偉峰只係香港人,從來冇話佢自己係中國人,中國人傳統佢識條鐵咩,唔好認親認戚

兩次政府垃圾
咪約第二架車去囉
一定要坐果架咩
引用:

低智波因派錢單嘢有排㮑

下次肥佬黎生日坐架 黑車去

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-4-23 04:45 PM 發表
兩次政府垃圾
咪約第二架車去囉
一定要坐果架咩

白事當紅事辦,財爺好野黎架~~~

家人堅強生活,加油

車啲落車行過去咪得囉

白事忌紅是常識吧

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]