• 瀏覽: 4,017
  • 回覆: 44
中國講咗幾千年都只得四大發明, 外國的大發明卻多如天上繁星(包括玻璃, 電力, 飛機, 燈光, 電視, 無線通訊, 核能, 電腦, ...), 現在一項芯片技術足以抵銷有餘.

中國人真系慘,咩都要同外國比
而那個外國系包括美,法,英,德........全世界......
但只同一個國家比除左美國之外,中國的國力都可以碾壓其他國家的

就係咩"芯片"技術?
引用:
原帖由 衫哥 於 2018-4-22 09:05 AM 發表
中國講咗幾千年都只得四大發明, 外國的大發明卻多如天上繁星(包括玻璃, 電力, 飛機, 燈光, 電視, 無線通訊, 核能, 電腦, ...), 現在一項芯片技術足以抵銷有餘.

反中既人眼中,只有中國和外國
引用:
原帖由 kevinfox 於 2018-4-22 09:12 AM 發表
中國人真系慘,咩都要同外國比
而那個外國系包括美,法,英,德........全世界......
但只同一個國家比除左美國之外,中國的國力都可以碾壓其他國家的

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-4-22 09:18 AM 發表
反中既人眼中,只有中國和外國
那個外國系全世界,樓主對中國都好大期貨
信我其實樓主系變相撐中的

引用:
原帖由 skytra 於 2018-4-22 09:10 AM 發表
so waht ?

所有人都知中國依然是一個發展中國家, 依然十分落後

真的發展也是最近果30年左右

是人都知中國芯片不如美國, 否則中國點解要買咁多美國芯片

唔明樓主你想表達咪?  
中國既然可以上月球, 又有全世界最高速鐵路, 卻厚顏話自己係落後的發展中國家攞著數, 嘔~

引用:
原帖由 衫哥 於 2018-4-22 09:05 AM 發表
玻璃-系古埃及人發明的
電力-唔系單一國家發明的
飛機-系美國人發明的
電視系英國人發明的
無線通訊-系意大利人發明的
核能-先由德國〉法國〉烏克蘭〉美國人發明的
電腦-系德國人發明的
中國人要同全世界比拼,天將降大任於斯人也!

就好似麗的電視講咗幾十年都話自己曾經令'輪流轉'被腰斬, 其實只係威咗一次咁大把

中國一項「莞式技術」足以抵消全球黃業喇…

引用:
原帖由 AI2 於 2018-4-22 09:29 AM 發表

中國既然可以上月球, 又有全世界最高速鐵路, 卻厚顏話自己係落後的發展中國家攞著數, 嘔~
講窮就話人均生產排73
講富就話人均購買力,中國世界第一
中國仲好窮啊

引用:
原帖由 kevinfox 於 2018-4-22 09:53 AM 發表

講窮就話人均生產排73
講富就話人均購買力,中國世界第一
中國仲好窮啊
Yes, 窮得只剩錢

引用:
原帖由 AI2 於 2018-4-22 09:29 AM 發表

美國上月球成四廿年前, 中國按時序係落後幾廿年喎

引用:
電力係發現吾係發明......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]