• 瀏覽: 21,752
  • 回覆: 163
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 DocHolliday 於 2018-4-22 07:55 AM 發表

仲有,就算特郎普兩年後下台,生意回復正常,大陸亦唔會再信美國公司,偷又好,搶又好,高價挖角又好,中國芯自力更生勢在必行。美國好多供應商長遠俾特郎普害死。
我信你講。

老美用一元成本賺九元的生意也不做,等同自殺

公說公有理 婆說婆有理,咁咪睇吓邊個死先? 不過,最怕我和你都有份陪葬!

引用:
原帖由 starr 於 2018-4-22 08:59 AM 發表

美國芯片1/3出口到中國,請問邊個國家食得起?
冇大陸市場,去分擔1/3世界市場,美國有好多廠家都倒閉,更加冇資金去經營研究產品,受害不單止是香港,是全球性災難。

我都不想願見。

引用:
原帖由 克人憎 於 2018-4-22 08:22 AM 發表

貿易戰打到,國民(止業)歸一,何愁大事不成。
我還未說中美等價的互相攻擊
對企業人民生活/就業的影響

就讓這戰爭真正落地吧!
因為中國是放出等價的攻擊
假設…
兩國的出口都受到的三千億
損失吧!

這三千億損失對一個長期貿盈
損失后中國仍然是有盈餘的!
人民儲蓄率極高,股市滙率
同在低位,並且有14億人口
有極巨大消費市場=投資空間,
政府亦有作出進一步開放承諾對外資有深度投資價值與回報吸引力的這么一個國家……

相反
這三千億損失對一個長年雙赤
人民儲蓄率極低股滙極高危!
工業回歸十多年前奧巴馬也搞
到今日依舊只聞樓梯响!!
美國這叫位高勢危…
有人放屁説美國凍結中國債券
我不説…新債再有無人敢接盤…
就説08QE今年尾到期潮吧!
除了印錢…點還???
還要加上新損失呢!!!

另外
汽車飛機業…工人不少吧?
失業潮…貿易戰又抬高了物價
加上多年對政府不滿……

以多年美國槍擊案頻率估計…
發生內亂的可能性不低呀!!!

又另外
資金會選擇投資在哪吧!

中美之間的回報與風險差…
大家都會計吧!

引用:
原帖由 B2C 於 2018-4-22 12:20 PM 發表
公說公有理 婆說婆有理,咁咪睇吓邊個死先? 不過,最怕我和你都有份陪葬!
美國挑起的貿易戰,無論你想唔想都只有應戰一條路

我買蘋果

無恥的wc先技無恥的美國,如果美國有實力需要突然停止供貨的下流行為?美國自己企業都重傷,有供中興美國芯片企業股價跌咗30%。咩都死啦,如果中國突然唔比Apple 系中國生產iphone ,Apple 都馬上死啦

引用:
原帖由 fkilling 於 2018-4-22 01:18 PM 發表
我買蘋果
你一直用iPhone對整件事毫無影響
今次影響的是用美國芯片的國產機

其實系預左有今日,祗系中國自家晶片發展太慢,目前祗有「小米」一家有。

其實中國賣嘢給伊朗,系自己攞嚟衰,北韓就話自己人,幫伊朗托柒

引用:
原帖由 starr 於 2018-4-21 10:30 AM 發表
大家都忘記了 美國站在供應鏈最高點 賺得最多啊

禁售卡住了中興 凸顯中國製造對美國芯片的依賴 美國何嘗不是依賴中國的採購呢?

結果是什麼? 無論中國損失多少,美國必然損失更多

美國斬斷了自身"收益-投 ...
如中國反禁IPHONE 華為變一哥...

引用:
原帖由 fkilling 於 2018-4-22 01:38 PM 發表
其實中國賣嘢給伊朗,系自己攞嚟衰,北韓就話自己人,幫伊朗托柒
借口別太認真! 美國呢家求其話「國家安全」就禁售華為,完全冇充足證據
另外,美伊前年簽左核協議,早就解除制裁,特朗普雖然威脅撕毀協議但仍然'續期'

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]