• 瀏覽: 21,715
  • 回覆: 163
  • 追帖: 1
傻侵係習大大既人, 黎緊為左損害美國利益,會禁埋華為。
到時你地一定要大力支持呀。

白痴美國佬以為自己好撚勁?現今中國唔係古巴呀!叫佢哋留番d芯片嚟㷛湯啦!

引用:
原帖由 starr 於 2018-4-21 10:30 AM 發表
大家都忘記了 美國站在供應鏈最高點 賺得最多啊

禁售卡住了中興 凸顯中國製造對美國芯片的依賴 美國何嘗不是依賴中國的採購呢?

結果是什麼? 無論中國損失多少,美國必然損失更多

美國斬斷了自身"收益-投 ...
用中國人講法害人不利已

引用:
原帖由 屍級官員 於 2018-4-22 10:29 AM 發表
是殺敵三千 自損八十罷了
以前大錢都被美國賺走了 現在少賺最多的也是美國

引用:
原帖由 財神2014 於 2018-4-22 09:55 AM 發表
傻侵係習大大既人, 黎緊為左損害美國利益,會禁埋華為。
到時你地一定要大力支持呀。
美國已經歇斯底里,全面禁止都唔出奇
中國早就表態反對貿易戰,但亦不怕貿易戰,美國要打就來吧

引用:
原帖由 winglive 於 2018-4-22 10:55 AM 發表
唔係,使用者有咁多最終亦需要咁多,使用者便會選其他品牌而不選中國品牌,明未?
首先你要生產得出來~
美國掌握技術是沒錯,但中國的勞動力也不是假的
本來是唇齒相依互惠互補,現在分道揚鑣,就看誰跑得快

在貿易戰中最慘是美國平民
帶俾美國的後果會有很久的影響
所以用選票 選出來的人 不一定好

引用:
原帖由 winglive 於 2018-4-22 11:03 AM 發表
可惜芯片技術美國獨市,下游制造全世界大把公司呀唔係只得中興,比着你買科技電子產品都唔買上個時代嘅科技
美國要補足的是勞動力,中國要補足的是尖端科技,就看誰跑得快
誰快誰慢,這不好說 ~  

樂觀一點,說不定美國的MNC直接就跑到中國,變成中國MNC了

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-4-21 01:36 PM 發表

手機最大問題唔係速度
而係舊電幾年就壞
部機其餘部分完全無事
我仲用緊note 3, 可以換電……

現在D新機多數係內置電池,多得蘋果唔少

引用:
原帖由 winglive 於 2018-4-22 11:10 AM 發表
中國是其中1間餐廳煮餸最好味,全城10萬名食客,美國獨市供應 食鹽而家唔比鹽你煮餸,而10萬個人每日一樣要食飯,你話結果係點?美國有無損失?
你有鹽都要有廚師,中國這「其中一間」不是一般的大  
用你的比喻,中國要找鹽,美國要找廚師,就比誰更快啊~~~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]