• 瀏覽: 21,720
  • 回覆: 163
  • 追帖: 1
大家都忘記了 美國站在供應鏈最高點 賺得最多啊

禁售卡住了中興 凸顯中國製造對美國芯片的依賴 美國何嘗不是依賴中國的採購呢?

結果是什麼? 無論中國損失多少,美國必然損失更多

美國斬斷了自身"收益-投資研發"的循環,說不定對中國芯追上去更有利

割喉競爭,看誰先流血不止!

其實你唸下你部機慢10倍你仲買唔買,我自己慢10%已頂唔順,咁你就知美國係永遠唔會輸

事實上係唔會慢10倍,再講事實比你知

美國自己都係生產唔到頂級晶片
引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-21 12:30 PM 發表

其實你唸下你部機慢10倍你仲買唔買,我自己慢10%已頂唔順,咁你就知美國係永遠唔會輸

手機發展到目前已經到樽頸位,ios + android 最新的功能都只是nice to have,就算keep 著目前速度+版本加強都夠用幾年,如果只是上網,微信,淘寶的話,差10%跟本分別不大,我的美國加拿大同事iphone 或者android 機一樣系舊款,反正國內市埸夠大,撐住3-5年去追,跟本不用驚

如果呢單嘢傾掂數嘅話
我好肯定只會係罰錢同埋從新調查中興
到時又會有人傻仔要崩潰
引用:
原帖由 starr 於 2018-4-21 10:30 AM 發表
大家都忘記了 美國站在供應鏈最高點 賺得最多啊

禁售卡住了中興 凸顯中國製造對美國芯片的依賴 美國何嘗不是依賴中國的採購呢?

結果是什麼? 無論中國損失多少,美國必然損失更多

美國斬斷了自身"收益-投 ...

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-21 12:30 發表
艾瘋出到10
仍然好多人用緊艾瘋4、5、6

引用:
原帖由 atcher 於 2018-4-21 12:16 發表
割喉競爭,看誰先流血不止!
美國已經有一群供應商首當其衝

引用:
原帖由 烏拉圭青年 於 2018-4-21 12:46 發表
手機發展到目前已經到樽頸位,ios + android 最新的功能都只是nice to have,就算keep 著目前速度+版本加強都夠用幾年,如果只是上網,微信,淘寶的話,差10%跟本分別不大,我的美國加拿大同事iphone 或者android 機一樣系舊款,反正國內市埸夠大,撐住3-5年去追,跟本不用驚
手機最大問題唔係速度
而係舊電幾年就壞
部機其餘部分完全無事

無錯,手機機能因為電的問題到極限了,加上5G+云應用,未能手機都唔太需要強大既機能,所以現在都玩AI
系手機玩AI,中國勁好多
引用:
原帖由 烏拉圭青年 於 2018-4-21 12:46 PM 發表
手機發展到目前已經到樽頸位,ios + android 最新的功能都只是nice to have,就算keep 著目前速度+版本加強都夠用幾年,如果只是上網,微信,淘寶的話,差10%跟本分別不大,我的美國加拿大同事ipho ...

韓 台放係芯片研發上唔會少過中國

至於賣比中國
其實有部分最後又係賣去歐美

找個代工去做
係貴D 但唔使比人xerox
唔好捻到無中國就死咁
貿易你情我願

中美貿易戰
我是喜聞樂見的

對中方…失去美國的落後技術不足為患…高端消費供應市埸亦窄!影響面微小!!以中國實力…美國空出來的那塊,相很快就會被我們的企業替代/填補的!反而這次是中國擺脫美國拖累的良機,是中國自主創新力量霸占市場的新出口…結論:脫離美國依賴是良性轉機…長遠影響是+1

而對美方…美國對中國中低端出口商品是高度依賴的
所以影響面積也大!!脫離中國大市埸是世界各國的惡夢!當然亦是美國企業的惡夢…對美國民生/經濟有極之負面影響,亦極有可能是導至美經濟進入惡性旋渦的開始…結果走趨向0⇒一1
美國竹籃打水一場空=0…
已經是最佳收穫了!

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-4-21 01:36 PM 發表

手機最大問題唔係速度
而係舊電幾年就壞
部機其餘部分完全無事
朋友你講得又啱喎

最近美國高通想收購恩智浦,需要中國政府批准,假使中興事件搞唔掂,會給予中國一個絕佳理由拒批這個收購。

今次事件中興會有陣痛,但明顯會迫使中國加速在芯片的發展,在商言商,美國相關企業不但會失去中國這個市場,更會迫出一個競爭對手出來,呢啲相關的芯片企業如果唔識執生,好快將會面對存亡的威脅,正如一些有遠見的歐日公司,會適時與中國企業搞合營。何謂適時,真係要睇時勢,要識執生。如果美國沒有完善的法例阻止有關科技外流,今次事件可能給予中國一個機遇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]