• 瀏覽: 10,994
  • 回覆: 153
  • 追帖: 1
+20
引用:
原帖由 soilvvang 於 2018-4-21 04:49 PM 發表
5G華為中興專利,老美點搞?
錯,I T U認可的5G制式,包含了華為及高通的編碼。
其實兩者都有一套可獨立運作的系統,但I T U各取兩者中最好的組合成一套標準,因此除非美國不理國際標準,只行自己一套,但那些晶片廠是否只生產美國用的晶片就可生存呢?你美國可以禁止賣晶片給誰,那麽別人擁有的專利亦可以不授權你去生產,一拍兩散,結果可能倒退回.......

引用:
原帖由 草根股王 於 2018-4-21 08:05 PM 發表

晶片業你估話抄就抄得到,技術含量極高,有技術無機床都做唔到,機床都只有美國有!
生產光刻機的不在美國。

引用:
原帖由 草根股王 於 2018-4-21 08:05 PM 發表

晶片業你估話抄就抄得到,技術含量極高,有技術無機床都做唔到,機床都只有美國有!
如果唔係老尾射低馬航370,晶片業都屬於中國啲。
醒小小馬航370入面幾十位中國晶片技術員,佔美國晶片專利唔少

引用:

美國的機床並非從天上掉下來的,美國人能造,中國人也一樣能做。

一個鎖國既國家可以繼續強大,一定會寫下歷史新一頁

好似文不對題

引用:
原帖由 25chris 於 2018-4-25 06:35 AM 發表

中國人咁叻生產一早自己做芯片,唔洗求美國人
美國人咁叻生產一早自己做iphone,唔洗求中國人

引用:
原帖由 25chris 於 2018-4-25 06:44 AM 發表

人地看中大陸廉價生產力
係囉,美國自己製造iphone自己賣嘛

引用:
原帖由 25chris 於 2018-4-25 07:00 AM 發表

如果大陸生產成本增加未來可以轉去其他發展中國家繼續生産
得嘅話一早做咗啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]