• 瀏覽: 6,431
  • 回覆: 7
技術根本好次要!!

鬥賤!老翻咸野攻成年人巿場,電視劇攻女性巿場,遊戲攻青少年巿場!

鬥平!政府支助,壓低生產成本!!

根本好快就可以攻下普通用家巿場!!

當年IBM OS/2和 WinNT 之爭,大部份人用熟老翻WIN NT 和大部WIN NT老翻軟件,有鬼人用IBM OS/2 咩!!!!

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
班窮鬼黃絲帶,有鬼錢上網買正版卡通咩?黃絲帶死窮鬼會可憐日本AV俾錢佢賺?

賣得平,老番多!嗰班咁嘅人,利得佢咩OS,一樣咁買!!

OS2 當年競爭對手係win95,其實我覺得好可惜,OS2略早於win95 面世,當時由於各軟件商已經開發for windows軟件,市場變相被windows控制,導致os2因為欠缺軟件商支援而失敗

如果os2早兩年推出,可以輕鬆打敗windows

win95剛推出時,超多bugs,全靠標基公關+廣告,再加上市場慣性先至成功

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2018-4-21 09:26 AM 發表
OS2 當年競爭對手係win95,其實我覺得好可惜,OS2略早於win95 面世,當時由於各軟件商已經開發for windows軟件,市場變相被windows控制,導致os2因為欠缺軟件商支援而失敗

如果os2早兩年推出,可以輕鬆打敗windows
...
OS靠既係生態,OS再好再先進無人開發支援該OS既軟件,遊戲,個OS都生存唔到。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-4-21 02:02 發表
當年IBM OS/2和 WinNT 之爭,大部份人用熟老翻WIN NT 和大部WIN NT老翻軟件,有鬼人用IBM OS/2 咩!!!!
所以根本老翻係微軟致勝關鍵
如果當年無左老翻標雞屎會輸

中國政府可以補貼,所有國產OS電腦手機軟件低價出售,甚至貼錢,好快就可以攞返市場

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2018-4-21 09:34 AM 發表

OS靠既係生態,OS再好再先進無人開發支援該OS既軟件,遊戲,個OS都生存唔到。
冇錯
正如MS在電話上WP真係用係上黎比IOS好用同方便
資源控制做得更好~安全性也比An高~有些iphone大鑼大鼓既所謂新功能~WP早1~2代已有同類功能甚至更好
可惜當時已是ios同an二分天下~MS又唔夠重視~跟本唔夠app應用~也少人願意投入開發
最後愈做愈縮到而家正式收皮~

只要你留心D ,周圍人點樣用部手機,你就會明白中國如果有心搞自己嘅OS ,根本唔會輸!

今日嘅中國,娛樂事業是相當發達,中國的音樂節目,電視劇,得到大部份人嘅支持,就算香港好多人一樣會睇大陸電視劇,聽大陸音樂!

而且大部份嘅年青人,玩遊戲,中國依家遊戲開發,絕對成熟!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]