• 瀏覽: 20,265
  • 回覆: 117
+3
總之你地真係犯左人地地方嘅法規吖嘛!

除左不停話唔接受之外仲可以做啲咩呢?

掉轉係大陸制裁的話你夠膽話唔接受嗎?

殷一民表示反對把貿易政治化,圖為殷一民早期照片(圖源:VCG)

4月16日,美國商務部封殺中國通信設備制造商中興通訊,禁止任何美國公司向中興通訊出售零部件、商品、軟件和技術。

該禁令即日生效,期限為7年,至2025年3月13日為止。

這期間到底發生了什么,中興董事長殷一民在一封內部郵件中首次公開了過去幾個月中興身上發生了什么。

按時間順序梳理如下:

2016年11月30日,中興向美國政府相關部門提交一份信函,其中包含公司高管和員工紀律處分的措施。

2017年3月,中興與美國商務部工業與安全局、美國司法部、美國財政部海外資產管理辦公室分別達成協議,給予4名高管/員工離開公司的處分,並未涉及其他。

2017年5月9日,中興向美國政府通報了4名高管/員工已離開公司的情況及證明文件。

2017年7月20日,中興向美國政府對部分員工的紀律處分措施完成情況進行描述。

2018年2月底至3月初,中興被指對某些員工的獎金扣減計划並未及時執行。

2018年3月5日上午,中興對員工紀律處分履行情況進行內部核實。

2018年3月7日凌晨,中興向美國政府相關部門和監察官報告相關情況。

2018年3月8日和3月14日,中興對在職員工和離職員工發懲戒信。

2018年3月16日,中興啟動內部調查程序,並向美國商務部工業與安全局請求給予45日的時間調查。

由此可以看出,美國商務部對中興的制裁是在中興已經申請內部調查時間內。

因此,殷一民表示,“美國商務部無視公司第一時間處理有疏忽的責任人,快速糾正問題,執意對公司施以最嚴厲的制裁,對公司極不公平,我們不能接受。公司不會放棄通過溝通對話解決問題的努力,也有決心通過一切法律允許的手段維護自身的合法權益”。

北京時間4月20日,中興通訊也發布聲明稱,“美國商務部工業與安全局在相關調查尚未結束之前執意對公司施以最嚴厲的制裁,對中興通訊極不公平,中興通訊不能接受”。

另外,20日下午,中興通訊在深圳總部舉行新聞發布會。中興通訊董事長殷一民說,美國的禁令可能導致中興通訊進入休克狀態,對公司全體員工、遍布全球的運營商客戶、終端消費者和股東的利益造成直接損害,我們堅決反對。此前中興通訊在其網站和官方微信發布聲明,稱美國商務部工業與安全局在相關調查尚未結束之前,執意對公司施以最嚴厲的制裁,對中興通訊極不公平,中興不能接受。

新聞來源連結:

http://news.dwnews.com/china/big5/news/2018-04-20/60053199.html

好多人係大陸犯法,但西狗會當成聖人。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2018-4-20 07:54 PM 發表
好多人係大陸犯法,但西狗會當成聖人。
依家夠多共狗五毛當中興係無辜啦!

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2018-4-20 07:51 PM 發表
總之你地真係犯左人地地方嘅法規吖嘛!

除左不停話唔接受之外仲可以做啲咩呢?

掉轉係大陸制裁的話你夠膽話唔接受嗎?

殷一民表示反對把貿易政治化, ...
佢一句反對把貿易政治化...現在要將件事政治化係大陸喎,大陸話美國係針對中國ma
明明就係自己違反協議受罰

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2018-4-20 07:57 PM 發表

依家夠多共狗五毛當中興係無辜啦!
唔好咁話你自己,我淨係見到你話佢無辜。

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2018-4-20 07:51 PM 發表
...
這次中興事件,必將成為契機,使中國再躍升自強
美國極權、民主暴政,一定會為這次事件驚醒了中華巨龍而後悔

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2018-4-20 08:02 PM 發表

唔好咁話你自己,我淨係見到你話佢無辜。
你唔識字就冇乜好討論

美國既法治精神就系,話制裁就制裁一個國際上市公司,即時執行,唔理股東同客戶利益,唔比上訴。

引用:
原帖由 匯豐銀行 於 2018-4-20 08:05 PM 發表
美國既法治精神就系,話制裁就制裁一個國際上市公司,即時執行,唔理股東同客戶利益,唔比上訴。
你又知唔畀上訴?滙豐銀行經常在美國犯法被制裁都冇得上訴嗎?

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2018-4-20 08:09 PM 發表

你又知唔畀上訴?滙豐銀行經常在美國犯法被制裁都冇得上訴嗎?
新聞都講左中興一定上訴,不過唔肯定去邊道上訴,而家既問題系點解單方面即時執行,的客戶股民點呀,美國咁樣搞一搞香港有幾多股民呢幾日訓唔着。

西方國家要玩你係一樣唔講法理,攪咗你先有本事就上訴囉,但一樣係死只不過死得有體面啲。以為外國月亮一定圓一定公正都太天真!伊拉克就死得最慘,俾CIA老作有大殺傷力武器就要你全國人民陪葬

咁無恥都有,早幾年話匯豐洗黑錢罰款都比時間你,而家咁樣即時搞死中興,中興系香港藍籌,大把公公婆婆買左,停牌前HKD25.x,睇怕開返隨時得返10蚊,唔知到時又有幾多人要跳樓。

引用:
原帖由 匯豐銀行 於 2018-4-20 08:32 PM 發表
咁無恥都有,早幾年話匯豐洗黑錢罰款都比時間你,而家咁樣即時搞死中興,中興系香港藍籌,大把公公婆婆買左,停牌前HKD25.x,睇怕開返隨時得返10蚊,唔知到時又有幾多人要跳樓。
咁滙豐始終係英國人話事吖嘛!英美不嬲有計傾,點同呢?

引用:
原帖由 鍾無豔 於 2018-4-20 08:35 PM 發表

咁滙豐始終係英國人話事吖嘛!英美不嬲有計傾,點同呢?
匯豐早幾年應該系歐美既提款機,無記錯次次都10億8億,唔理親中定反中,我一股都無,但呢次香港應該有唔少人奶野,作為一間有責任既企業,中興一定要上訴。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]