• 瀏覽: 26,698
  • 回覆: 272
  • 追帖: 3
+9

Counterpoint的數據顯示,目前蘋果佔據了中國智能手機市場11%的份額,而華為佔據的市場份額為19%。庫克補充道:“當我查看這些地區的銷售數據時,我感覺我們在中國市場做的非常好。”

然而如果中國政府出於國家安全因素考慮,決定禁止蘋果產品銷售,以此來報復美國對華為和中興產品的禁令,蘋果可能會突然失去19%的收入,並且無法進入這個全球最大的消費市場,而後者原本將是蘋果未來增長的強大發動機。

無了13億人口的市場, 唯有靠強姦大國了

新聞來源連結:
http://sina.com.hk/news/article/20180420/0/2/2/美媒假想蘋果在華禁售-華為將成最大智能手機製造商-8747852.html

禁IPHONE 用中國網絡就夠, 一入中國就收唔到.

華為唔用安卓?

用乜?抑或你禁生果而美果會不報復?

引用:
原帖由 愚人之石 於 2018-4-20 04:31 PM 發表
華為唔用安卓?

用乜?抑或你禁生果而美果會不報復?
如果中國政府咁做,肯定已經研發代替的作業系統

畢竟ANDROID是源自免費的作業系統-LINUX

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-4-20 04:34 PM 發表

如果中國政府咁做,肯定已經研發代替的作業系統

畢竟ANDROID是源自免費的作業系統-LINUX
Android 原本就係公開軟件, 只要作小小改動變Cndroid便可以使用

以前都係各國有自己電話系統, 日本/美國/歐洲/中國/香港都唔同
引用:
原帖由 Peter_H 於 2018-4-20 04:36 PM 發表
好野,各有各用回覆正常

弱小的老美開始驚了!

大陸只要關閉App Store, apple 手機已經玩完

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-4-20 04:29 PM 發表

Counterpoint的數據顯示,目前蘋果佔據了中國智能手機市場11%的份額,而華為佔據的市場份額為19%。庫克補充道:“當我查看這些地區的銷售數據時,我感覺我們在中國市場做的非常好。”

然而如果中國政府 ...
中國是旦話"疑似發現蘋果手機有內置監控程式, 要時間了解及研究"  蘋果股價最少無一成

不過唔會咁做既, 蘋果現任總裁同中國都算傾得埋, 暫時唔會向佢開刀

引用:
原帖由 TT2017 於 2018-4-20 04:50 PM 發表

老美唔比你大陸用ANDROID,Windows 你大陸就死得.
剩系在ANDROID IOS 唔比大陸人用"支那寶",你大陸D電子支付即刻賴晒西
你認為美國可以禁 android ios在中國使用嗎?

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2018-4-20 04:49 PM 發表

中國是旦話"疑似發現蘋果手機有內置監控程式, 要時間了解及研究"  蘋果股價最少無一成

不過唔會咁做既, 蘋果現任總裁同中國都算傾得埋, 暫時唔會向佢開刀

如果美國唔肯傾,貿易戰一定會爆發,到時一堆美國科技公司肯定一定有事

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]