• 瀏覽: 7,078
  • 回覆: 76
  • 追帖: 2
+10
引用:
原帖由 六嬸嬸 於 2018-4-19 11:30 PM 發表
老美睇人恰……

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-4-19 11:39 PM 發表

儍的嗎?
根據黃屍一貫做法,
當然是巴沙爾提出證據澄清自己冇出千啦。
我淨係唔鐘意啲人冇矢放的 含血噴人
我唔識敍利亞人冇必要偏幫但條友亂up我就要糾正

引用:
原帖由 wrongspelling 於 2018-4-19 11:24 PM 發表

美國人口73%係白人咁當年奧巴馬做總統一定出千?
證據呀! 擺證據出黎否則就係老作!
奧巴馬憑咩出千,佢掌握軍隊?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-4-19 11:45 PM 發表

過去敍利亞選舉不是人人可以參選的。你要是"阿拉伯社會主義復興黨"提名才可參選喎。之後就算開放少少,但也被打壓。所以基本上只可選巴沙爾。所以巴沙爾得票率是九成以上。什葉派的人,有極大部份遜尼派支持 ...
唔該哂,更加証明無,因為唔駛出千。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-4-19 11:47 PM 發表

奧巴馬憑咩出千,佢掌握軍隊?
麻煩你同嗰條友傾好先出黎7,佢又話基於派系比例無可能贏你又話一定贏,咁自相矛盾都有嘅?

引用:
原帖由 wrongspelling 於 2018-4-20 12:04 AM 發表

唔該哂,更加証明無,因為唔駛出千。
做曬以上事前功夫,也不代表唔會出千架喎。

引用:
原帖由 wrongspelling 於 2018-4-20 12:14 AM 發表

麻煩你同嗰條友傾好先出黎7,佢又話基於派系比例無可能贏你又話一定贏,咁自相矛盾都有嘅?
你咁都唔明,在正常選舉下冇可能贏,咁咪要出千喎。

我就是我,發表也不需同人夾,原來你上香討是打工?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-4-20 08:28 AM 發表

你咁都唔明,在正常選舉下冇可能贏,咁咪要出千喎。

我就是我,發表也不需同人夾,原來你上香討是打工?
乜叫正常,乜叫唔正常。

照咁計,跑馬一定熱門贏,
踢波一定強隊勝啦。

其實係,唔啱美國心水既,就叫唔正常。
講到咁正義,又唔見轟炸免電。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-4-20 08:45 AM 發表

乜叫正常,乜叫唔正常。

照咁計,跑馬一定熱門贏,
踢波一定強隊勝啦。

其實係,唔啱美國心水既,就叫唔正常。
講到咁正義,又唔見轟炸免電。
咪就是某人在正常選舉唔一定贏,所以咪要出千囉。

你估美國真是法定的世界警察?佢打邊個當然涉及自身利益啦。

引用:
原帖由 denniscwip 於 2018-4-19 03:39 PM 發表

你send 呢篇嘢畀CB兄。包佢同你過千貼。

佢係度仲同我拗緊
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27167679&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share
對於這些頑固假西,已同他們過了好多次招, 搞過他們的假西, 已冇興趣再搞他們的假西, '小弟弟'對他們已冇反應了!! 謝謝建議!!

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-4-20 09:30 AM 發表

咪就是某人在正常選舉唔一定贏,所以咪要出千囉。

你估美國真是法定的世界警察?佢打邊個當然涉及自身利益啦。
得。
你知美國都是為自己利益就可以。

引用:
原帖由 jacobchu2012 於 2018-4-19 02:04 PM 發表
對樓主的分析,個人認為比較中肯,切合國際情勢。不過香港實在太多人接受了盲目的民主、自由概念,不肯冷靜分析,真為香港年青人悲哀。也痛心香港一班所謂泛民,戴xx之類,打著民主旗幟,塗毒下一代。
西方的人道主義在難民問題上現形
西方一向高舉人道主義的旗幟,很多時還以「人權無疆界」為由,不惜出動武力,對別國的內政進行橫蠻的干預。然而,西方在人道問題上真的是這麼執着嗎?當然不是,只要看看他們如何對待歐洲的難民問題就知道了。

近年有大量難民流入歐洲。這些難民主要來自敘利亞、利比亞、阿富汗等國家。起初歐洲的政客還想為難民提供適當的安置;因為他們知道,這些難民的出現與他們之前在這些國家的政治行為有關,他們有不可推卸的責任。但他們很快發現,要照顧大量難民可以為本國帶來沉重的負擔,自己國家的人民大都不甚願意。如此下去,下次大選時將議席不保。所以只好按選民的意願,拒以人道主義的立場來照顧難民。(一切都是為了選票)

由此可見,不管平時把人道主義說得怎樣至高無上,一遇到本國的利益,就立即把人道主義放下一邊,眼不見為淨。在這類問題上,總是指責別人容易,要自己履行就藉口多多。如果真的有中東難民佔據了歐洲一隅,賴着不走,不排除歐洲人也會像緬甸人對付羅興亞人那樣,千方百計也要把難民趕出歐洲。

歐洲是首次遇到這麼大的難民問題,所以才在處理上前後出現變化。澳洲早年就遇過越南難民問題,所以早有一貫的政策——就是不管難民來自羅興亞還是別的甚麼地方,都一概把難民船拉出公海,不管船上是否有老病婦孺,都一律不許靠岸。現在一些地中海沿岸的歐洲國家,也採取類似的政策,利用海軍的防禦力量,不許難民船靠近本國領海,完全不理難民死活。(真恐怖,假西你看到嗎?)

本來,西方國家的經濟發展得比較好,應更有條件在難民問題上承擔多一些人道主義的責任。但現實反是平時在人道主義問題上並不高調的第三世界國家,在難民問題上更有包容胸懷。

歐洲收了不到100萬難民已叫苦連天,但一個土耳其就收了250萬名難民;窮如巴基斯坦,也收了超過150萬名難民;以人口比例計,黎巴嫩收的比例最高,每5個國民就收了一個難民。(中國內戰,有多少難民出現, 那些假有想過??)

或許這些國家收了這麼多的難民並非心甘情願的,只是自己的國家處於出事國家的旁邊,而自己國家的邊境防禦又並不嚴密,被難民一湧而入也沒辦法,但起碼這些國家並沒有用武力把難民即時驅趕回國。巴基斯坦亦只是等阿富汗局勢平靜下來後,才逐步把阿富汗難民遣返。相反,難民問題的始作俑者——美國,卻不肯為自己的行為負責,一早已訂定法例,拒絕接受敘利亞難民。美國連很多伊斯蘭國家的旅客也不容入境,以免有難民成了漏網之魚。(沒有道義的國家)

美國作為全球最富裕的國家,理應在難民問題上承擔多些責任,但以特朗普上任以來的作風來看,他只會比他的前任更着重美國自身的利益,所以不能奢望美國會在難民問題上肯承擔更多的責任;只是希望美國能為了自身的利益,不要在世上到處點火,燒成爛攤子,然後一走了之。這必然會損害美國作為老大的形象。

https://www.am730.com.hk/column/新聞/西方的人道主義在難民問題上現形-123424

美國等西方國家假仁假義,正一岳不群,偽君子是也!!!

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-4-20 08:23 AM 發表

做曬以上事前功夫,也不代表唔會出千架喎。
佢話巴沙爾有出千你咪反証咗冇囉! 

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-4-19 11:21 PM 發表

唔通敍利亞選總統你有逐個票箱點票?
梗係無可能的事。正常人睇新聞,邊有可能參加世界各國選總統。
你話巴沙爾出千啲証據呢? 揾到未? 要唔要多兩日?

引用:
原帖由 wrongspelling 於 2018-4-20 10:08 AM 發表

你話巴沙爾出千啲証據呢? 揾到未? 要唔要多兩日?
搵多一千年都未搵吾到, 因為做假的!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]