• 瀏覽: 7,084
  • 回覆: 76
  • 追帖: 2
+10
敘利亞政府受中共指使使用化武,美國都唔出手制裁既話就講唔過去,美國為正義而戰,長痛不如短痛

一切都係利益使然

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-4-19 05:15 PM 發表
所以要和平一定要有多啲拉登一類嘅人成日搞美國佬,咁就無時間搞其他嘢
拉登有可能係美國嘅戲子

引用:
原帖由 賈谷主 於 2018-4-19 07:02 PM 發表
無用,世人普遍認為美國做什麼都沒有問題
嗰啲係西人,或者西狗

成日開口埋口講國際法…尾角咨詢聯合國其他成員國嗎?

引用:
原帖由 kingchan75 於 2018-4-19 09:06 AM 發表
美英法三國發射了過百枚巡航導彈襲擊敘利亞,說是為了對巴沙爾政權使用化學武器傷害無辜婦孺的懲罰。他們指巴沙爾的行為禽獸不如,對如此不人道的行為世界絕對不能容忍。

這番說話,冠冕堂皇,但出自敘利亞內戰策 ...
最好笑的是,炸了化武工廠,居然附近沒有受到汚染!《大殺傷力武器翻版》

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-4-19 04:44 PM 發表

出老千,百分之九十九仲得。
你又知人地出千?人地贏就出千? 點出千法呀?講黎聽下

地獄比尾角人住曬

好文,這說明為何英美法有恐怖襲擊的事實。我也等待有一天軍管時,戴妖痴瘋毛婆等漢奸被遊街及用石頭擲死的一天

化武自編自導,再出兵攻敍利亞,美國人真的很恐怖、邪惡

引用:
原帖由 wrongspelling 於 2018-4-19 09:20 PM 發表

你又知人地出千?人地贏就出千? 點出千法呀?講黎聽下
回教徒世界,遜尼派與什葉派勢成水火,鬥爭不斷。
敍利亞70%人口係遜尼派,20%係什葉派。敍利亞總統屬20%什葉派中之一小分支:阿拉維派。阿拉維派只佔全國人口12%。70%遜尼派唔支持佢,其他8%的什葉派敵友難分,唔係死忠份子。

全國普選唔做手腳,點會有大部份國民支持。

7年內戰極需要士兵,由於巴沙爾總統屬於小數派統治大多數。兵源有限。

部隊由7年前30萬大軍現在降到15萬。再打落去,巴沙爾仲有幾多兵可用呢?正規戰難於維持,為咗速戰速勝,轉用非常規武器,例如用化武。

沒有俄國插手, 戰爭也一早完咗。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]