• 瀏覽: 33,948
  • 回覆: 455
  • 追帖: 2
+12
引用:
原帖由 香港神仙 於 2018-4-18 08:08 PM 發表

我隨時都能用,但偏不喜歡全部都用支付寶,你吹咩?

你不講低端說話,是冇事既。
我就鐘意用大紙。

好過你啦,買支汽水又手機,買份雜誌又手機,乜春都係手機,廢既咩你。

咁洗驚人打劫,銀包身份證都唔好帶係 ...
吓,你信紙幣? 咁多偽鈔!用元寶啦!話時話啲電燈用條線就著,咁化學,不如用蠟燭啦!

引用:
原帖由 uturn2 於 2018-4-18 04:20 AM 發表
原來大陸冇開放信用卡市場
連高文妓都知道馬雲在大陸可以用信用卡, 呢條友仔OFF到我恥笑都懶

點解大國就要發明手機OS ? 你係度搞笑?

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-18 02:47 AM 發表
智能手機不知不覺十幾年,IOS同Andriod都唔知已經第幾代,但大陸成日自誇自己未來十年科技領先國,但十年前發明嘅野都仲未有技術,引以為傲嘅基本上只有微信支付寶,但好似已經冇咩突破,而且連香港市場 ...
齋做十七億同胞已經冇停手

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-18 02:47 AM 發表
智能手機不知不覺十幾年,IOS同Andriod都唔知已經第幾代,但大陸成日自誇自己未來十年科技領先國,但十年前發明嘅野都仲未有技術,引以為傲嘅基本上只有微信支付寶,但好似已經冇咩突破,而且連香港市場 ...
作為一個大國, 點解要封殺人地7 年先有信心研究到自己既 5G 芯片?

引用:
原帖由 ekbb 於 2018-4-18 11:54 PM 發表
點解大國就要發明手機OS ? 你係度搞笑?
你不明白, 有好多人都總會以自己既無能同慚愧來衡量其他人, 樓主本來係想做個總統或者世界首富, 可惜因為佢冇 L 用乜成就都冇, 所以想拉全中國十幾億人來踩上去上位.

都幾𨶙好笑喎,話香港巿場都打唔入,香港市場有幾𨶙大呀,靠香港市場就乞米啦!

都幾𨶙好笑喎,話香港巿場都打唔入,香港市場有幾𨶙大呀,靠香港市場就乞米啦!

已經是世界霸主了,為何美國唔發明自己嘅語言美語,反而要用人哋嘅語言英語作為自己嘅語言?

引用:
原帖由 香港神仙 於 2018-4-18 20:08 發表

我隨時都能用,但偏不喜歡全部都用支付寶,你吹咩?

你不講低端說話,是冇事既。
我就鐘意用大紙。

好過你啦,買支汽水又手機,買份雜誌又手機,乜春都係手機,廢既咩你。

咁洗驚人打劫,銀包身份證都唔好帶係 ...
當我習慣國內既手機付款。
係香港樓下街市買燒味飯盒外賣食既時候,真心好希望都好似國內咁手機付款。

點解?個燒味佬佢呢頭用隻手收完上一個客既現金,辰沙,再係零錢盒度搵零錢找比人,果頭就用番果隻手黎摸件叉燒同埋燒肉黎切比我。咁我唔想佢再摸錢,話用八達通比呢?佢又用果隻手去摸果部全部都係鼓油與塵混合既keypad 度按金額,再等我個靚靚銀包放係佢果部同樣滿是鼓油既機度等必。係果一刻,我真心希望香港全盤手機化。

呢個街市係剛剛新裝修好既街市。

引用:
原帖由 uturn2 於 2018-4-18 04:20 發表

原來大陸冇開放信用卡市場
唔開放信用咭市埸仲好,免得過份借貸

Nokia 咁大都收皮,點解釋

引用:
原帖由 hkguy001 於 2018-4-18 11:49 PM 發表

連高文妓都知道馬雲在大陸可以用信用卡, 呢條友仔OFF到我恥笑都懶
我指開放信用卡市場,銀聯響大陸獨市但唔識搞,如果比visa master入場玩,微信支付寶馬上收皮

引用:
原帖由 香港神仙 於 2018-4-18 07:46 PM 發表

你冇資格講低端人口。

用現金或支付寶,是市民自由選擇,而且現金是法定合法貨幣,相反你們虛擬支付交易,一旦受到黑客刻意破壞攻擊,甚至伺服器終端系統失靈,你們損失比起現金更大。

到時,你落街都冇 ...
師兄,你帶現金,我欣賞,但你為左反另一位師兄講咁既野,我就不敢恭維,如果你咁怕...其實你連銀行存款都唔應該有...黑客黑唔到銀行?你上網睇睇新聞,唔係好耐前架渣!你過數俾人,都係虛擬支付,唔通你買層樓帶現金去?未來潮流都係虛擬支付架啦,你不如開通接受,唔好為反而反,係呢,點解你仲用手機上網?唔怕俾人黑左,銀行存款無哂咩

引用:
原帖由 banmak 於 2018-4-18 10:46 PM 發表

咁你干奇吾好存錢入銀行呀,都1樣係電子化,分別在幾時轉幾多做現金乍
我認為不應該一刀切看法。
支付寶和現金,是要保持平衡。
只不過,我看不過眼,吹噓到現金淘汰,而支付寶就取代以後現金交易,好似不近人情。

過份追上潮流,而忘本其他,有違做中國人的原則。
我們中國人,是行中庸之道。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]