• 瀏覽: 1,530
  • 回覆: 15
荷蘭阿姆斯特舉行殯儀展覽會,其中一件引起道德爭議的展品是一個名叫「石棺」(Sarco) 的裝置,「用家」進入內只需按下一個按鈕,便可以結束自己的生命。有入場的參觀者批評這是一個愚蠢的設計,不認同用這種方法安樂死。
展出的只是一件用3D打印技術打印出來的展品模型,由澳洲安樂死倡導者尼切克和荷蘭設計師...

愚蠢的產品, 因為無痛苦無人開解之下, 意志力較薄弱的人會[非常容易]隨時自殺, 一些成年人甚至可以帶埋小朋友一齊, 這東西可以產生難以挽救的悲劇

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/690919-國際-荷蘭殯儀展展品「石棺」+按掣即「安樂死」

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2018-4-16 08:49 AM 發表
唔明啲人 點解咁講佢安樂死, 安樂死 用得有理 係一件好事, 反對嘅人居心何在
唔係反對安樂死但一定要經一定程序和規範, 嚴格審核安樂死的需要, 否則意志力薄弱的人會輕易使用甚至帶埋小孩一齊自殺的情況出現

介紹比長毛河童,長毛話冇民主寧願死,祝佢一路好走。

引用:
原帖由 kkyan_hk 於 2018-4-16 09:16 AM 發表
浪費咗個機器啦

叫cy去試應該多d人支持

減小人口好方法, 淘寶應該要大賣, 只張中國人認購同使用

呢個議題太具爭議性.........用經驗和智慧去思考.....也太艱難

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2018-4-16 09:43 AM 發表
叫cy去試應該多d人支持
CY呢D契弟唔死都冇用,支持

其實人地要自殺.無關人士有咩權利去阻止?
出左呢個機器米仲好.俾錢安排後事死埋一邊等火化洒落海又好掉堆田區又好任君選擇
唔洗去跳樓燒野累人累物.

香港應批準安樂死...

引用:
原帖由 tinnit 於 2018-4-17 12:38 AM 發表
香港應批準安樂死...
同意!

呢d洗鬼設計咩!一條lan線都咩野啦!洗鬼咁多左舊魚咩!

引用:
原帖由 kkyan_hk 於 2018-4-16 09:16 AM 發表
(直到死果一秒)冇民主寧願死

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]