註冊 登入

[本地新聞] 流浪狗入商廈避雨遭驅趕 網民心痛︰社會連浪浪避雨也容不下 香討焦點

流浪狗入商廈避雨遭驅趕 網民心痛︰社會連浪浪避雨也容不下 E-mail 此主題給朋友

在今日中午,有網民在Facebook群組唐狗會學習營發文指,在荃灣區某商廈的停車區前,看到有一頭白毛流浪狗,疑欲避雨而走進大廈停車場出入口處。保安見狀後馬上走前驅趕,用手指示狗狗離開。狗狗最終避雨失敗,無奈地離開大廈。

社會連唐狗避雨也容不下嗎?
https://youtu.be/kSjtchxMdsU

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/%E5%AF%B5%E7%89%A9/178347/%E6%B5%81%E6%B5%AA%E7%8B%97%E5%85%A5%E5%95%86%E5%BB%88%E9%81%BF%E9%9B%A8%E9%81%AD%E9%A9%85%E8%B6%95-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E5%BF%83%E7%97%9B-%E7%A4%BE%E6%9C%83%E9%80%A3%E6%B5%AA%E6%B5%AA%E9%81%BF%E9%9B%A8%E4%B9%9F%E5%AE%B9%E4%B8%8D%E4%B8%8B進入香討影片區

你好難怪個保安員
如果佢俾隻狗避雨
然後有條人渣投訴佢
佢好易連工都無埋

在一個晴朗的早上再度起行
聲稱需要證據,超乎尋常的聲稱需要超乎尋常的證據
對毫無證據的聲言,可信手揚棄
引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-4-15 11:48 PM 發表

你好難怪個保安員
如果佢俾隻狗避雨
然後有條人渣投訴佢
佢好易連工都無埋
咁隻狗狗呢

引用:
原帖由 我唔係bb 於 2018-4-15 23:51 發表

咁隻狗狗呢
人重要還是狗重要?

在一個晴朗的早上再度起行
聲稱需要證據,超乎尋常的聲稱需要超乎尋常的證據
對毫無證據的聲言,可信手揚棄
引用:
原帖由 我唔係bb 於 2018-4-15 11:51 PM 發表

咁隻狗狗呢
咁保安比人炒左,邊個幫佢養家?

首先問一下
香港最多係咩?

刁民,投訴L

你怪個看更?

如果個看更有同理心,最後只能陪葬,多L謝香港刁民

引用:
原帖由 我唔係bb 於 2018-4-15 11:51 PM 發表

咁隻狗狗呢
你逢打風落雨應該開放你屋企捉d流浪狗貓蛇蟲鼠蟻去你屋企避雨.....如果你做到先上黎九嗡

若果隻流浪狗在商廈範圍咬人, 邊個負責? 呢D網民係唔係會負責賠償?
引用:
原帖由 我唔係bb 於 2018-4-15 11:44 PM 發表

在今日中午,有網民在Facebook群組唐狗會學習營發文指,在荃灣區某商廈的停車區前,看到有一頭白毛流浪狗,疑欲避雨而走進大廈停車場出入口處。保安見狀後馬上走前驅趕,用手指示狗狗離開。狗狗最終避雨失敗,無奈地 ...

搵人帶隻狗入消防局避雨啦!消防員多點愛心

香港最無良企業: 港鐵
香港服務最差企業: 港鐵
香港重大事故最多的企業: 港鐵
隻狗咬死人邊個填命? 網民?

咁一般落雨動物係點做?自己起間屋?買雨褸?
香港人而家個個愛心爆棚又係道德 L

保留郊野公園都唔照顧無屋住的人, 咁又算係乜嘢愛心?
引用:
原帖由 montejo 於 2018-4-16 12:04 AM 發表

咁一般落雨動物係點做?自己起間屋?買雨褸?
香港人而家個個愛心爆棚又係道德 L

是誰人裝造流浪狗?
看更容許隻狗在物瓷A俾人炒尤。

好笑,講到保安有權留隻狗係大廈度,唔講以為保安係大業主

引用:
原帖由 JETSO500 於 2018-4-16 12:00 AM 發表

你逢打風落雨應該開放你屋企捉d流浪狗貓蛇蟲鼠蟻去你屋企避雨.....如果你做到先上黎九嗡
呢d道德L,都係嘥L氣

小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。