• 瀏覽: 45,618
  • 回覆: 226
  • 追帖: 9
+8
恭喜

屁股就遍地開花,成日想用人民幣同人換黃金石油

對美金就算有影嚮都係好邉際。中國都趕著將人仔換美金買美債啦!

引用:
原帖由 tonylam07 於 2018-4-16 02:10 AM 發表

呢篇垃圾文章係共產黨員寫於去年中,距離今天已超過半年,至今委內瑞拉仍然用美元作為結算貨幣。

何謂結算貨幣?
即是說所有物件都以美元計算價值,然後再兌換當地匯率,再迫平民使用當地銀紙,現在委內瑞拉全國 ...
最低限度,而家中國原油期貨市場係用人民幣交易。

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2018-4-16 08:15 AM 發表

俾其他國家人查你 國家 帳目 你冇嘢吖?!
國家機密嚟bor
對於百姓嚟講 有飯食 有屋住 更重要
共產黨做到了
你唔識經濟咪認囉,我不會笑你。

現在所謂自由兌換貨幣國家都是自己公開帳目,包括公開印銀紙制度;貨幣政策;不會有在岸及離岸貨幣㗎。

更不會一個國家有三種貨幣(人民幣港幣澳門幣),而所有貨幣都是掛鉤美元,你唔好當人傻㗎!

引用:
原帖由 tonylam07 於 2018-4-16 08:27 AM 發表

你不要懶叻 ...
有問題請教你啫,為乜話我懶叻?

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-4-16 08:35 AM 發表

最低限度,而家中國原油期貨市場係用人民幣交易。
世界不承認中國原油期貨市場,只承認倫敦及紐約市場。

美國針對中國,只能證明中國既成功令美國意識到美國衰退的必然,及中國的長取的必然

引用:
原帖由 Uhu123 於 2018-4-16 08:38 AM 發表

有問題請教你啫,為乜話我懶叻?
因為我係經濟專家,尤其係中共經濟學專家囉。

引用:
原帖由 Blonzz 於 2018-4-16 03:07 AM 發表
美元佔全球 62.7%, 人民幣只佔全球6.7%。都唔知有乜好興奮? 再追50年睇下點?
6.7%咁多?

引用:
原帖由 tonylam07 於 2018-4-16 08:39 AM 發表

世界不承認中國原油期貨市場,只承認倫敦及紐約市場。
做生意使世界承認咩?慘個過而家有國家參與買賣!😆😆

引用:
原帖由 tonylam07 於 2018-4-16 08:27 AM 發表

你不要懶叻,世界各國沒有私人承認人民幣,只有地下錢莊承認(因兌換屬於地下組織不是官方組織)。
...
你喺#108話冇國家承認……
喺#120又話冇私人承認……
令人好難理解!

引用:

你不要懶叻,世界各國沒有私人承認人民幣,只有地下錢莊承認(因兌換屬於地下組織不是官方組織)。

中共現在處理人民幣價值好鬼得意,一方面同別國互換貨幣,另一方面設立離岸人民幣中心,即係話所有帳項都是由共 ...
你錯哂。中國係國際儲備貨品之一。

引用:
原帖由 tonylam07 於 2018-4-16 08:40 AM 發表

因為我係經濟專家,尤其係中共經濟學專家囉。
“野狼”自大!

引用:
原帖由 Uhu123 於 2018-4-16 08:45 AM 發表

你喺#108話冇國家承認……
喺#120又話冇私人承認……
令人好難理解!
首先你要了解國家貿易,沒有貿易不會有交易貨幣,有交易貨幣自然有結算貨幣。

你先要了解結算貨幣,才知道人民幣根本係垃圾貨幣。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]