• 瀏覽: 45,527
  • 回覆: 226
  • 追帖: 9
+8
開心囉。 星星之火,可以燎原,就算係一小步,都係好事嘅。
引用:
原帖由 格蘭度 於 2018-4-15 11:12 PM 發表

咁又點?

從今日起....我出街只用人民幣.....可否上頭條?

一個每年負增長超過15%,  通貨膨脹每年30%+既國家
隨時爆煲先來轉人仔, 睇怕有咩事都係要中國"無償貸款"出手資助下
好人好姐既國家唔見佢轉人仔? 真係諗落都有趣

引用:
原帖由 沖天伯伯 於 2018-4-16 12:00 AM 發表

無點
不過身為中國人
我會自豪囉
不過唔知你係唔係😌
他們此類躲在香港狹隘主義的低端港人

不會明白

引用:
原帖由 s336990 於 2018-4-16 12:23 AM 發表
現有好多交易都要過一 過美元冷河
過河濕腳後被砍減啲對換交易費
依家咁做係直接挑戰美元利益,唔知會用乜方法「報復」?

中國真係勁,幾年前咋嘛,仲好多質疑人民幣國際化嘅聲音
依家越嚟越多國 ...
晨早不妥委內瑞拉

現在是委國報復

老美好快會話係委內瑞拉好快會搵到有大殺傷力武器

前幾年欠個幾伯億美元都未還.為左救急,原來付運中國既原油都轉賣左.

尼D黑人兄弟都係有拖無欠,用物野單位計都係  SAME SAME .....
侵侵睬佢都有味·

引用:
原帖由 貓頭鷹好尐?? 於 2018-4-15 10:52 PM 發表
?t=1523782924圖為委內瑞拉總統馬杜羅
北京時間2017年9月7日,委內瑞拉宣布:棄用美元,改用人民幣!
委內瑞拉總統馬杜羅宣布:委內瑞拉將在國際支付 ...
好快美國就會話委國有化武,之後就被美國入侵。

內容農場毛流哂

此國家實際上巳破產。
國內物資奇缺,自己貨幣連鄰國都吾收。
近幾年賣了好多好多石油期權頂住收入,等於抵押石油。
最近到期,錢無得還,石油又話要人家比錢買過。
所以在國際市場連出口都有問題。
而家只有中國呢隻大水魚仲有計傾。

等於手上無哂CASH,張卡又碌爆左,求其邊間餐廳肯收,入去食左先。

美元霸權日漸衰落,加上債務超級嚴重,破產收場是必然,香港有必要取消同美元掛勾改與人民幣掛勾,避免貨幣風險,只要美元敗退,世界才可以真正和平,到時候西奴真是末日。

引用:
原帖由 2933 於 2018-4-16 02:36 AM 發表
港幣同美金掛鉤喎!
一國兩制

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]