• 瀏覽: 83,213
  • 回覆: 666
  • 追帖: 15
+11
引用:
原帖由 ChatLaw 於 2018-4-15 10:28 PM 發表
用香港人工係台灣生活, 當然幸福..
如果同樣一個月賺十萬港幣
台灣無論住行一定比香港好
食既話就見人見智
衣既話就不分上下

嚴選地溝油

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-4-15 10:56 PM 發表
台灣嘢食邊夠香港好食?

台灣衣飾邊夠香港朝?

台灣出行交通,就只用台北嚟同香港比較,邊夠香港方便?其他地方就更唔使跟香港比。

至於住,無實際係台灣生活過,我嘅想法可能比較主觀。總覺得 ...
食既話就見人見智
台灣好多野比香港好食
住既話除左雙北
係香港買四五百呎的錢係台灣可以買最少千幾二千呎既別墅
衣服既話差不多

引用:
原帖由 暮應雄a 於 2018-4-15 11:04 PM 發表
黃豬話呆灣有偽民煮去到要食屎都願。
寧爲肉碎!

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2018-4-15 11:08 PM 發表
台灣係全世界腎病最多地方,因為黑心食物

係因為南部好多綠色垃圾地下電台賣非法藥物
同埋台灣以前的醫生太濫用 corticosteroids 所以引起

引用:
原帖由 超級灰膠袋 於 2018-4-15 11:34 PM 發表

咁香港好多人,都可以把香港物業收租,然後係台灣生活都唔錯選擇。
都係架,唔洗為搵食煩腦,想去邊度都唔會有問題

把每月人工減返衣、食、住、行,特別係"住"既洗費,計返餘下每月剩幾多儲到幾多先講啦!

把同樣按"住"嗰方面相對人工既百分比,比較返同一個百分比平均可以住幾大先講。

計數要全面

引用:
原帖由 starr 於 2018-4-16 05:09 AM 發表

你講漏左...
http://p3.pstatp.com/large/pgc-image/15237585136750ed4633e24
原文照般,一字不減

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2018-4-15 10:28 PM 發表
用香港人工係台灣生活, 當然幸福..
香港收租台灣生活,有得諗

引用:
原帖由 kinglewis 於 2018-4-16 07:41 AM 發表
把每月人工減返衣、食、住、行,特別係"住"既洗費,計返餘下每月剩幾多儲到幾多先講啦!

把同樣按"住"嗰方面相對人工既百分比,比較返同一個百分比平均可以住幾大先講。

計數要全面
咁計既話台灣一定比香港好

引用:
原帖由 哈囉灰肚臍 於 2018-4-15 10:49 PM 發表

因為在毒果報講野
應該話白都變黑

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2018-4-15 21:57 發表
講黑心食物,台灣都唔弱架。
塑化劑珍珠奶茶!

總好過香港,低工資,高物價,高地價,高租金

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-4-15 11:18 PM 發表

相對於樓價,香港人工好高咩?
以買樓為例,香港一個月工資中位數能買幾多呎樓?台灣能買幾多呎樓?
以食為例,香港人工相對一個午餐四,五十蚊,與台灣比較,平定貴?
港,台打工所得的購買力港比較,誰勝誰負。
香兄,你總算有一個相對正常嘅評論。

引用:
原帖由 懷念黃金時代HK 於 2018-4-15 11:31 PM 發表
有邪惡共賊國打壓,所有良心企業都辛酸
巨唔係認個美國主人,日本爸爸,幾威水嘅乜。咩無睇住臺灣呀?
原來邪共咁犀利喇,你唔係話紙老虎咩。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]