• 瀏覽: 83,373
  • 回覆: 666
  • 追帖: 15
+11
引用:
原帖由 Uhu123 於 2018-4-17 02:48 PM 發表

香港生活費貴,但可以活得下去,
歹彎政治潰爛,社會不公係死症!
???

係要講政制既話,聯合國有調查報告指
挪威民主指數最高,亦係最快樂城市,排前既都係民主國家

咁台灣同香港比呢?
台灣足足贏香港一倍,快樂指數都多一倍

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-4-17 03:51 PM 發表

剷你老母狗閪打亂種卜街愛滋淋病花瘤椰菜花狗雜種生你冚家剷打靶仔祖宗十八代絕子絕孫落地獄做九世雞之後永世為奴!
剷你個老母冚家剷,你呢個老母係狗老豆係老鼠生出來的雜種,打後十八代都絕子絕女絕孫。

引用:
原帖由 psychiatrist2 於 2018-4-17 03:25 PM 發表

如果你話阿扁的話我認同你
當然啦!如果阿衰扁唔係深綠、唔係歹毒、
而家唔係爛症檔當權,
佢有乜可能享受咁嘅優惠呢?
所以我話社會不公、症痔不義係歹彎死症!

引用:
原帖由 mkmkmkqwer 於 2018-4-17 04:11 PM 發表

剷你個老母冚家剷,你呢個老母係狗老豆係老鼠生出來的雜種,打後十八代都絕子絕女絕孫。
剷你老母狗閪死得早打亂種卜街愛滋淋病花瘤椰菜花狗雜種生你冚家剷打靶仔祖宗十八代絕子絕孫落地獄做九世雞之後永世為奴!

引用:
原帖由 beckham17 於 2018-4-17 02:50 PM 發表
台灣工資根本無上面講到低得咁跨。今時今日台灣工資中位數都萬幾啦。上面人云亦云 人講又跟住話台灣工資好低。 只係台灣工資增幅極低姐。

但你地有無捻過台灣物價 房屋 佔開支比例係比香港低。

係香港我地工資中位 ...
都叫咗你哋啲人少啲睇毒果同埋台媒,佢哋嘅政策就係專係幫台灣打飛機,踩低香港,透過各種斷章取義以點蓋面一白遮三醜自吹自擂嘅手法,例如最鍾意將平均數比中位數,話香港嘅最低工資比佢台灣低但係物價比台灣高,但其實香港最低工資係請唔到人嘅,而台灣係好多人攞最低工資,仲要7除8扣之後攞唔足,香港政府有錢,各種綜緩公屋甚至乎急症都係免費,台灣健保係要比保險費架,你覺得公屋同急症要等好耐,但係呢個根本上就唔係香港嘅問題係大陸不斷放人入嚟,香港做到今日咁樣已經好好,埋怨社會之前先問下自己對社會貢獻嗰啲乜嘢,同埋咩叫做台灣居住環境好?地方大啲就叫好?莫講話台北嘅收入同埋樓價比率同香港不相伯仲,居住除咗大小之外仲要講好多配套,例如治安,天災,發展前景,法治,基建,教育,國際知名度等等好多嘅配套,如果唔係點解台南或者東部嘅台灣人要湧去去台北?住細啲喎,租金貴啲喎,台灣人嘅性格就係要面乜都認第一,唔認窮,唔抵得人有錢過佢,差嘅嘢唔會講,邊似得你香港人咁踩自己嘅地方去幫人托大腳至得架,所以近年咪搞到人均收入係你一半嘅地方可以係你面前行路有風囉,你接唔接受都好,大陸係你宗主國,同最大利害關係對手,人數遠遠多過你,你就同佢作對,同一個陰乾格嘅地方托大腳(台灣政府冇錢,外來投資小過北韓,少子化,人才外流,基數低,同時亦有政治同戰爭風險),抬高人哋身價等人哋喺大陸食埋你個餅,香港有你呢啲香港人唔死都冇用啦

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-4-17 03:51 PM 發表

剷你老母狗閪打亂種卜街愛滋淋病花瘤椰菜花狗雜種生你冚家剷打靶仔祖宗十八代絕子絕孫落地獄做九世雞之後永世為奴!

引用:
原帖由 launch_date 於 2018-4-17 04:01 PM 發表

???

咁台灣同香港比呢?
快樂過香港一倍,咁你嗱嗱聲過去啦仲等咩姐香港人

引用:
原帖由 launch_date 於 2018-4-17 04:01 PM 發表

???

咁台灣同香港比呢?
指數調查係幾時做嘅呢?
錯腫桶上任後有冇做過?
天天圍府上街陳抗冇人聽,
蛇籠刀片拒馬有得你地歎!

引用:
原帖由 mkmkmkqwer 於 2018-4-17 04:30 PM 發表

剷你老母狗閪打亂種卜街愛滋淋病花瘤椰菜花狗雜種生你冚家剷打靶仔有爺生無乸教祖宗十八代絕子絕孫落地獄做九世雞之後永世為奴!

引用:
原帖由 Uhu123 於 2018-4-17 04:11 PM 發表

當然啦!如果阿衰扁唔係深綠、唔係歹毒、
而家唔係爛症檔當權,
佢有乜可能享受咁嘅優惠呢?
所以我話社會不公、症痔不義係歹彎死症!
唔係想寸你
香港咁有公平正義的話就唔會咁多人要瞓麥記啦

引用:
原帖由 UndergroundMud 於 2018-4-17 04:51 PM 發表

剷你老母狗閪打亂種卜街愛滋淋病花瘤椰菜花狗雜種生你冚家剷打靶仔有爺生無乸教祖宗十八代絕子絕孫落地獄做九世雞之後永世為奴!

引用:
原帖由 psychiatrist2 於 2018-4-17 04:52 PM 發表

唔係想寸你
香港咁有公平正義的話就唔會咁多人要瞓麥記啦
露宿者 (某d地方連麥記都冇得瞓) 問題好多城市都幾嚴重,包括紐約、倫敦、東京等,其中房價貴、經濟差係大部份原因,
與公平正義的關係反而較小,反觀歹彎,好多問題都同公平正義有關 (上面已有論及,不再詳述)!

引用:
原帖由 mkmkmkqwer 於 2018-4-17 04:11 PM 發表

引用:
原帖由 Uhu123 於 2018-4-17 04:31 PM 發表

指數調查係幾時做嘅呢?
錯腫桶上任後有冇做過?
天天圍府上街陳抗冇人聽,
蛇籠刀片拒馬有得你地歎!
2017年 -----  差
聯合國《世界快樂報告2017》.......由榜尾倒數的最不快樂國家,前5名則為中非共和國、布隆迪、坦桑尼亞、敘利亞、盧旺達。
亞洲方面則是新加坡領先,排名第26,其次為32名的泰國,香港則是第71位,比起33位的台灣,51位的日本,55位的韓國排名低得多。

2018年 ------ 更差
美國民調機構蓋洛普(Gallup)發布2017年度調查顯示,本港在「全球十大不快樂國家或地區」中排名第七,與伊朗、伊拉克等戰亂頻仍的國家同時打入頭十名。而最快樂國家是斐濟,其次是哥倫比亞及菲律賓。

英文版,再差D

引用:
原帖由 launch_date 於 2018-4-17 06:03 PM 發表

2017年 -----  差
聯合國《世界快樂報告2017》.......由榜尾倒數的最不快樂國家,前5名則為中非共和國、布隆迪、坦桑尼亞、敘利亞、盧旺達。
亞洲方面則是新加坡領先,排名第26,其次為32名的泰國,香港則是第 ...
唔好意思,我唔知嗰個調查以乜野做準則,以我認知,一個地方嘅症苦同領導人嘅民望咁低,一定係佢地嘅施症令人民唔快樂,但係又冇辦法趕佢落台,因為係自己投錯票、損錯人,苦在心中怎快樂?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]