• 瀏覽: 83,210
  • 回覆: 666
  • 追帖: 15
+11
啲嘢食咁平,根本係依靠低價、冇保障嘅勞動力。

道理顯而易見,林生講到發現新宇宙咁

曾幾何時,外地人來香港,都會覺得香港物價好便宜,所以香港有「購物天堂」的稱號。
那時,香港人還是有笑容的!
那些都是歷史了吧?

冇通脹, 人工冇加過, 內需冇升過,消費冇多到, 經濟何來好

講黑心食物,台灣都唔弱架。

引用:
原帖由 邊際流星 於 2018-4-15 09:42 PM 發表
看台灣很幸福? 香港作家:東西好便宜背後藏辛酸

圖為外國遊客在九份品嘗台灣美食欣賞風景。(達志影像/shutterstock)

香港人看台 ...
一例一休詳情 (由無償加班變回有償加班)

每七天有一天是例假日、一天是休息日。僱主只要徵詢勞工同意後,即可在休息日協調勞工上班;如此,僱主只需要付加班費即可(但休息日加班費比平日加班費高),加班時數計算以4小時為單位(即4小時以內以4小時計;逾4小時至8小時以內者,以8小時計;逾8小時至12小時以內者,以12小時計。),不需補假。但例假日只能因天災、事變或突發事件加班,並應給予勞工事後補假休息。

住過台灣重黐住毒果唔見得佢有覺醒
民主洗腦偽民主嘅幾仆街幾獨裁都當睇唔到唔提唔講

引用:
原帖由 refugee 於 2018-4-15 10:09 PM 發表

港人一向天真,成日講咩台灣舖平樓平飲食平生活很棒棒,但又唔提下人工仲平哩
有舊錢唔洗做印印腳就話無問題啫,要揾食去呆灣真係死得
連呆灣唔小人由其係d快畢業大學生,唔小都想去對岸工作揾機會,都唔想留係呆灣揾食就知啦

用香港人工係台灣生活, 當然幸福..

引用:
原帖由 refugee 於 2018-4-15 10:09 PM 發表

港人一向天真,成日講咩台灣舖平樓平飲食平生活很棒棒,但又唔提下人工仲平哩
用台灣記者係香港記者人工1/4, 真係好抵請, 所以香港記者只會唱衰香港,死都唔肯移民去台灣..

引用:
原帖由 siuming1979 於 2018-4-15 09:50 PM 發表
啲嘢食咁平,根本係依靠低價、冇保障嘅勞動力。

道理顯而易見,林生講到發現新宇宙咁
咁你又有乜大發現, 係真正既新宇宙?

引用:
原帖由 全宇宙 於 2018-4-15 22:04 發表
住過台灣重黐住毒果唔見得佢有覺醒
民主洗腦偽民主嘅幾仆街幾獨裁都當睇唔到唔提唔講
六年前,毒果好信得過

但2016起,毒果完全係垃圾!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]