• 瀏覽: 75,016
  • 回覆: 928
  • 追帖: 4
+73
引用:
原帖由 無色暴雨 於 2018-4-15 03:43 AM 發表
香港人掘蜆=郊遊活動
大陸人掘蜆=破壞生態
唔係針對佢哋,好似傳染病咁,唔知乜途徑知道這區灘邊,平日都有說國語嘅自由行同群體落去挖蜆!有些還推著超級市場手推車,大部分都是租住烏溪沙青年渡假村,浸信會點解用社會資源做出租房間服務?

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2018-4-15 03:43 AM 發表
香港人掘蜆=郊遊活動
大陸人掘蜆=破壞生態
正是毒果立場、反中人仕思維!

引用:
原帖由 win888999 於 2018-4-15 06:50 AM 發表
on9行為傷港魚民帶小童挖蜆、海參就話親子樂,強國人家去挖就話破爛生態,這樣誰先去挖蜆、海參攪亂生態環境
一批嚴重被西方思想殖民的廢人,自己永遠是正義,人家就是邪惡,用飛機導彈去炸人就叫軍事行動,人地炸你就叫恐怖襲擊,understand!!! 

大量採挖而高於個人食用者。。

是屬於破壞生態行為。

如果三千萬遊客有10%如此,

也有300萬人。。

不出兩月。。吋草不生。。

等同很多國家也有休漁期設置一般。

香港人比較少作出過度採挖行為,
而訪港的外國人也有環境保護意識,而不需本地人調教。。

不是針對人種,只是有些內地人環保意識不足。。

上報作宣傳是更好,讓同胞們更了解多點。。

引用:
原帖由 onetwofour 於 2018-4-15 06:36 AM 發表

會 團40人同一時間地點去挖?
你計下香港的酒樓飯店每日要被顧客吃掉幾多蜆?仲未計各海鮮市場、流浮山、鯉魚門售出的蜆。若四十人一日挖掘就造成生態滅絕式大災難,那麼請問上面這些蜆從何而來?

引用:
原帖由 ych654321 於 2018-4-15 08:58 AM 發表
掘蜆到底犯邊條發例??
反中派規定:逢中必反、逢大陸嘅人或事都可以隨便屈

毒果又話大陸打壓宗教自由

嗰段片中D所謂關注組問掘蜆人士知唔知蜆係有生命?唔可帶走喎!日常食物好多都有生命,咁咪唔食得?

引用:
原帖由 fooddrink 於 2018-4-15 04:04 AM 發表
睇見「滅絕式」呢啲形容詞作為標題,就知道一定係毒果文

人地參加烏溪沙青年營,即係有人話畀佢地知道呢種活動

每年4月至10月是摸蜆的旺季,逢周末假日都有人到烏溪沙一帶的石灘掘蜆,不少家長帶備掘沙工 ...
毒果係甘架啦,睇佢就冇得救

掘咗唔攞走?除非掘得少或掘唔到,掘硯經常有,又話乜組織,點解香港久唔久就會有D乜組織出現,合法嗎,經濟來源正常合理合法嗎,

教會

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-4-15 03:30 AM 發表
馬鞍山烏溪沙石灘除「心型石」引起不少爭議外,近日疑有內地教友在該處大肆掘蜆,被批評破壞生態環境,有關注組織成員趕至現場,成功阻止對方帶走裝滿整個膠箱的蜆。

由馬鞍山居民自發組成的團體「烏溪沙 ...
人類的出現成為大自然的災難。

引用:
原帖由 ch_montrose 於 2018-4-15 08:46 AM 發表
內地邪教入侵香港,難得班盲舔仲死撐
你講化膿淫邪功是吧,那好心你哋幫港人將佢哋掟哂返大陸好嗎?長沙灣遊樂場,今日有數百個化膿功教徒等緊你哋去做嘢…快快去。😬

蘋果……

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]