• 瀏覽: 75,012
  • 回覆: 928
  • 追帖: 4
+73
香港人掘蜆=郊遊活動
大陸人掘蜆=破壞生態

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2018-4-15 03:43 AM 發表
香港人掘蜆=郊遊活動
大陸人掘蜆=破壞生態
做乜姐你, 挑起中港矛盾? 重點在該等行為是否適當

以前去馬料水,掘蜆食蜆,掀起石就有蟹食,正

响石面燒熱,原汁原味

引用:
原帖由 勁勁 於 2018-4-15 03:48 AM 發表

做乜姐你, 挑起中港矛盾? 重點在該等行為是否適當
香港人掘蜆又唔見有人阻止?

睇見「滅絕式」呢啲形容詞作為標題,就知道一定係毒果文

人地參加烏溪沙青年營,即係有人話畀佢地知道呢種活動

每年4月至10月是摸蜆的旺季,逢周末假日都有人到烏溪沙一帶的石灘掘蜆,不少家長帶備掘沙工具,帶同子女到場,玩足一個下午

引用:
原帖由 jfavejfave 於 2018-4-15 03:30 AM 發表
馬鞍山烏溪沙石灘除「心型石」引起不少爭議外,近日疑有內地教友在該處大肆掘蜆,被批評破壞生態環境,有關注組織成員趕至現場,成功阻止對方帶走裝滿整個膠箱的蜆。

由馬鞍山居民自發組成的團體「烏溪沙 ...
平日大把香港人去挖啦

一睇係「毒果新聞」
就知乜事啦

以前都有報「港人」摸蜆大災難啦
https://hk.news.yahoo.com/摸蜆熱-生態大災難-224556752.html
引用:
原帖由 無色暴雨 於 2018-4-15 03:43 AM 發表
香港人掘蜆=郊遊活動
大陸人掘蜆=破壞生態

似係香港人歧視中國旅客。大規模又點?唔信啲蜆、海參會因一次咁嘅採掘就會瀕危咯!

引用:
香港人掘蜆=郊遊活動
大陸人掘蜆=破壞生態
這是原罪,你懂的

引用:
原帖由 qe9263 於 15/4/2018 04:14 發表

呢啲叫雙重標準!
又可叫香港人優先啩!
sure 啦 !!! 影響本地人生計   

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]