• 瀏覽: 17,919
  • 回覆: 123
  • 追帖: 2
+19
洋奴話, 洋人放屁係香架

大陸d有錢佬都送晒子女留學英美啦。

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2018-4-24 10:19 AM 發表
大陸d有錢佬都送晒子女留學英美啦。
呢啲咪自由選擇囉,你屋企有錢一樣可以咁做,千其唔好做人用雙重標準睇嘢先至得架。

引用:
原帖由 烏咀 於 24-4-2018 00:08 發表

第3點來講,其實英國佬以住咁多殖民地,點解唯獨香港可以叫彈得起叫比較好?,你估真係靠咩獅子山下精神就得?
重有英國佬管治香港百幾年,係叫比較好既時期,都係70代中到97呢廿年既時間,英國佬無寶不落,係最尾廿年唔 ...
所以,呢個帖嘅重點係:
有班人,被人侵略、土地殖民、精神殖民後,就以為自己係英國「人」!
好嘞,侵略國終於撤走,冇居英權,被遺棄於香港,仍未醒覺,英國從來唔當佢哋係英國人,衹係洋奴!
都未算,呢班洋奴,仍以為曾經做過洋奴好巴閉,眷戀洋奴身份,揮舞港英旗,凡事衹以英人角度、利益出發,為舊主人發聲。奴性之重,另人側目。
呢班洋奴英犬,衹會影衰香港人,令西人永遠睇唔起!梗係啦,踢你都唔走,仲有咩尊嚴呢?

引用:
原帖由 采啟邁兆 於 2018-4-14 06:23 PM 發表
香港經過百年殖民,除了土地被殖民,精神上亦被殖民,大量香港人被奴化,以成為洋奴為榮,並恥於成為中國人。希望此帖能引起討論,究竟洋奴是如何煉成的?
我認為至少以下三點,希望師見們可加多些意見。

1. 教育 ...
樓主記住中國共產黨之所以成立都係有蘇聯共產黨扶植,即係你所講洋奴

引用:
原帖由 franklau1013 於 21-4-2018 16:29 發表

呢班洋奴PK,成個腦壞哂。
鳥兒學懂胡人語,飛上枝頭罵漢人。
仲以為自己幾咁醒,。
歷史唔睇,又無獨立思考能力,主人講乜信乜。地球係方,佢地都信到足。
你睇班洋奴嘅回覆!
乜嘢有$佬送曬仔女去外國讀書乜乜……
送仔女去外國讀書同做洋奴有乜關係?
香港大把未出過國嘅洋奴啦!
有個仲搞笑,話蘇共扶值都係洋奴?!
當時有冇中國人會爭住認做蘇聯人?
有冇中國人會衹懂企喺蘇聯立場睇嘢?
冇辦法,洋奴嘅水平係咁上下。
一個會放棄獨立思考,淨信西媒毒媒嘅「人」,除咗日日鳩叫反中,可以有咩作為?
仲有,佢哋冇一個「人」肯面對呢個事實:
殖民政府撤退,被遺棄於香港,沒有居英權之下,仍眷戀洋奴身分,揮舞舊殖民地旗幟。奴性之重,無可救藥。

引用:
原帖由 breadstick 於 24-4-2018 08:32 發表

我們是中國人,你是嗎?
你喜歡 標籤別人。
那結果, 你也被人標籤。
你不是國共內戦時的國民黨。
現在的共產黨也沒有共慘。
是中國特色的社會主義。

香港的社會情緒都改善了。
美,日,台出錢出力 煽動, ...
《洋奴的世界》

英國自殖民那一刻開始,已盤算如何可以長年統治殖民地。
最有效嘅方法,正正就係培育洋奴。
政府管治班子全屬洋人,唔識英文冇可能升官發財,高官先有居英權。以大學為主力,灌輸洋文化、體制,將社會精英都奴化。
對貧窮人口,則透過教會勢力,派食物、奶粉,裝模作樣,為殖民侵略塗脂抹粉。耶教教義亦主將絶對信服,目的為精神上殖民。
教會亦以辦學為名,將奴化思想灌輸中、小學生,至今仍着力荼毒下一代,以直資學校情況尤為嚴重,繁殖年幼洋奴。

再配合傳媒,百年來不斷貶低大陸、華人,以海量偏頗報導,吹捧英國制度,令港人以為英人優越、港人次之、中國再次等。
港人生長於香港呢個井底,多年以來就係靠呢D資訊,來了解世界,係英國人想你知嘅世界。
自此,由土地、人民精神上,全方位殖民完成了!
井底蛙,慣了洋主子,以為自己係半洋人,成為洋奴而不自知。仲要以為井內發展得好,全是洋人功勞。當一個人被精神上殖民,喺香港見到所有好處,都歸功於洋人;相反,將所有懷處,則完全怪責特區政府同中國政府。

洋人已離開呢個井,決定遺棄呢班洋奴,冇居英權!呢班洋奴,仍以為曾經做過洋奴好巴閉,眷戀洋奴身份,揮舞港英旗,凡事衹以英人角度、利益出發,為舊主人發聲。奴性之重,令人側目。

呢班洋奴大多從未跳出個井,卻對外國存有極大嚮往,以為外國乜都好,其實根本完全唔了解。有能力真係跳出井嘅,真正感受到外國嘅問題,想回流,又冇面,樓又買唔起;繼續留喺外國咩?又冇前境。

洋奴英犬,下場衹有豬八戒照鏡,兩面不是人。

引用:
原帖由 采啟邁兆 於 2018-4-29 11:23 AM 發表

《洋奴的世界》

英國自殖民那一刻開始,已盤算如何可以長年統治殖民地。
最有效嘅方法,正正就係培育洋奴。
政府管治班子全屬洋人,唔識英文冇可能升官發財,高官先有居英權。以大學為主力,灌輸洋文化、體 ...
回歸到現在。
年青一代最可悲。
我年紀不輕,中一時, 仍見有國民黨歷史科教師, 當時,白田,大坑東, 李鄭屋,仍有青天白日旗,5星紅旗。
當時, 各人都有理有據。立場不同,仍是中國人。
今日, 年青人ge 鬥爭, 討共。
最無知。
我也曾在台灣公司工作。台灣老闆是台灣人,也是小童。跟國民黨遷台的浙江人。
老闆的朋友也是 浙江台灣人。
大陸開放 返大陸 搵返祖籍 年少時同學們。
他們都是中國人。

洋奴是如何煉成的?班盲舔點解唔問下老闆?

引用:
原帖由 breadstick 於 30-4-2018 18:54 發表

回歸到現在。
年青一代最可悲。
我年紀不輕,中一時, 仍見有國民黨歷史科教師, 當時,白田,大坑東, 李鄭屋,仍有青天白日旗,5星紅旗。
當時, 各人都有理有據。立場不同,仍是中國人。
今日, 年青人ge 鬥爭 ...
師兄心水清。
D洋奴一味衹識回D咩共產黨乜乜呀咁。
都係嗰句,呢個帖冇歌頌大陸同共產黨,
一直都係恥笑為洋人服務嘅洋奴。
香港亦可以擁有雙重國藉,有外地居留權亦可以唔做洋奴;反而更多衹持有特區護照嘅,甘願做洋奴。😥😥

引用:
原帖由 采啟邁兆 於 2018-4-23 11:31 PM 發表
繼續強調,洋奴的特質:
1. 一見到大陸不足之處,即如獲至寶,爭相傳頌,以至誇大事實、偽造證據;反之,大陸之成就,視而不見;
2. 爭相歌頌歐美之好處,卻對殖民掠奪,歐美自身之問題,視而不見、故意隱瞞;
3. ...
樓主你睇下你,我點敢叫小朋友去學呢d套路,想教班義和團出黎。香港最衰係填鴨式教育同英語為主,冇政治目的。港英年代就算而家,最發達都係西方枝術,所以無可口非。或者中國十中有一二...我吾贊成大陸一定吾好,不過吾係世界級

樓主無論你不同意,正常一個人90-100%係洋化左,否則你個頭應該係清裝。你講果d對立點基本西式體制製引申出黎,根本吾係中國傳統思想黎。香港人有中國傳統觀念,不過而家大陸行果套亦非出自中國傳統底子裡..

睇返洋奴嘅回應,
始終離唔開「奴性」兩個字。
生活上西化就等如要做洋奴?
用西人科技就等如要做洋奴?
偷偷摸摸做洋奴都算,
仲要理直氣壯、無恥地將洋奴思想合理化?
過去中國無論邊個當政,
都致力收回租界、殖民地。
點知今日,喺呢個彈丸之地-香港,
竟然有為數不少嘅洋奴英犬,
喺精神上被完全征服,準備世世為奴,
為西人服務。奴性之重,無可救藥。
呢班洋奴英犬,衹會影衰香港人,令西人永遠睇唔起!梗係啦,踢你都唔走,仲喺度搖尾乞憐,仲有咩尊嚴呢?
洋奴,衹係不停令港人蒙羞,僅此而已!

引用:
原帖由 ss13297148ss 於 2018-4-16 09:37 PM 發表

閣下承不承認是「中國人」,成為政治表態。
不中國人,不是嘴巴上宣示的,看過林語堂的「吾土吾民」、胡蘭成的「山河歲月」,或豐子愷的護生畫冊,就會知道,真正的中國人身份,不在於嘴頭的自我喧譟,而是婉約含蓄在生活裏默默地自證。
中國人的定義是什麼?用一句流行話,是一套價值觀。忠孝節義,詩禮恩情,這才是中國人的基本元素。行惡語誑,崇暴言惑,像不久前剃小平頭在街上燒砸日本車、囂姦喊殺的團伙動物,只屬生養在 ...
“閣下承不承認是「中國人」”

當變了種的偽中國人,迫問真的中國人你是不是中國人的時候,有兩個標準答案:一,「既然文明世界認定你就是標準的中國人,我沒資格做你的同類。」二,冷笑一聲,反問:「問這個問題,你也配?挑,我不必答你。」

有趣有趣,自問自答真有趣!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]