• 瀏覽: 2,027,152
  • 回覆: 946
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 kallan 於 2018-4-6 10:43 AM 發表
這是開帖的主題基本上是沒有主題,也是環繞新聞的可讀性去作政治討論,今次用天南地北,即是什麼都可以講一餐。
而我只可對自己負責,而網友的論句,即使我並不同意,亦盡量不去反駁,但有一些比較有趣和反思的論點 ...
即時留位

引用:
原帖由 kallan 於 2018-4-6 01:35 PM 發表

理論上不會,因為人民幣要走出去,再加上中國如果玩到人民幣貶值這招,其實等同已經歲於險境,因為硬將人民幣貶值,再加上進口貨品高漲的對比下,這會影響國內的內需結構,人民的購買力低了,經濟市場變得不活躍了 ...
我個人覺得人民幣不但唔會貶,而且會升;阿爺好清楚打貿易戰宜二年中國岀口唔會好,而且會轉差,宜個轉差,我覺得係阿爺刻意而為之。

首先,國內有部分低端業務真的對阿爺資源分配不利,而且,要實行一帶一路,也要提供一個沿路國家可發展的業務同市場,所以,我相信阿爺會放棄宜 d 業務,但宜個過程就會順中美貿易戰而放棄,咁亦叫國人心服口服;所以岀口,對爺已經唔係最重要,反而保幣值或升值可以叫平衡內部因貿易戰的通脹壓力,同時也叫持人仔的國家對人仔有信心。

其次,人仔要國際化所走嘅路,同老美係無差別,必須買野同埋貿易奕差,所以阿爺宜二年會狂買野同減少岀口,人仔升值,對宜個政策會有大利。

註:其實阿爺都幾辛苦,又要洗美金,又要推人仔。所以收美金嘅,好似台灣坡仔,阿爺一定有幾多俾幾多你!

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-4-6 02:27 PM 發表

我個人覺得人民幣不但唔會貶,而且會升;阿爺好清楚打貿易戰宜二年中國岀口唔會好,而且會轉差,宜個轉差,我覺得係阿爺刻意而為之。

首先,國內有部分低 ...
今晚商務部最重要一句話就係“雙方更不可能就此問題進行談判”,商務部澄清中美間就 500 億沒有談判,就一千億更不可能談。

我不知玩美股班友係唔係唔識中文,真係唔識就揾翻譯啦,如果識,開盤點會跌咁少?阿爺今晚即係督爆特大帝宜二日嘅大炮,根本無談判,阿爺亦無打算同佢談,即係話貿易戰必打,而且阿爺求戰天。

其實,講真,阿爺今次好明智,同老美有乜好傾,祗要你睇老美嘅基本要求就知:1.阿爺要自動減一千億,或者俾一千億老美,點減,阿爺自己搞掂佢,高科技,諗都唔無諗;2.金融全開放俾老美,即係話四大行老美要買就買;相反,老美唔會開放俾阿爺;3.老美中意你個市場尼開廠就乜技術都唔俾你,總之剩要你 d 勞力同市場;4.停止所有 2025 計劃。你話有乜好傾!

寫到宜度,美股終于跌 300 幾,有人翻譯左段野岀尼,知道大 wok 了。

宜家我仲係財經版見好多帖文話中美最後一定無野,d 財演個個都話無野架 go 啦!其實,阿爺今晚好清楚話俾大家聽,已經無得傾!大家收拾好心情打仗啦!

新華社:這是單邊主義和多邊主義之間的一場鬥爭,是保護主義和自由貿易之間的一場鬥爭!美國嚴重錯判了形勢,採取了極其錯誤的行動。中國人向來不挑事,但也不怕事,儘管貿易衝突沒有贏家,但為了中國的核心利益,為了全球的共同利益,中國人會堅決鬥爭!勿謂言之不預!

近現代,中華人民共和國外交部曾數次引用此句。1967年7月3日新華社發表“就蘇聯駐華商務代表處人員在我國非法進行竊取情報的活動 我國外交部向蘇聯提出強烈抗議”,文章結尾處用“勿謂言之不預也”。另外使用兩次,分別是1962年印度軍隊對中印邊境的侵犯和1978年越南軍隊對中越邊境的侵犯。因此被視作中國準備開戰的信號。但自從中國開始韜光養晦發展經濟之後就基本沒用過了。

建國以來三大國恨:件件由美國挑起
1、2001年“4.1中美南海撞機事件”
https://baike.baidu.com/item/4·1中美南海撞機事件

2、1999年“五八事件”(駐南使館被炸事件)
https://baike.baidu.com/item/五八事件

3、1993年“銀河號事件”
https://baike.baidu.com/item/銀河號事件

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-4-8 04:07 PM 發表

我一開始就已經認定肥特同普京有路,依家K兄都話搜集緊資料,拭目以待等解迷!
我一開始就話肥仔同阿爺做戲,中左!宜次我話貿易戰係阿爺引老美打,以最近阿爺求戰心態,我相信都中左 95%;最後,我估阿爺宜家係引老美去台灣,我估阿爺想用台灣拖死老美,宜樣應該三個月內揭盅(點解:用戰場拖死美金,咁,就更容易整死金融霸權;至於阿爺點樣叫老美入台灣但自己又唔入就真係要睇阿爺表演,我相信都係用統派遊擊隊宜招)

引用:
原帖由 sevenhead77hk 於 2018-4-8 04:37 PM 發表

其實中央已經提上武統時間表,現在就差普普一句說話,只要普普繼續借台灣說事,話唔定下半年有一天訓醒覺,解放軍登陸台灣呢。
阿爺一定做得好好睇睇架,阿爺想和統,但島上突然間大亂,所以阿爺要被迫平亂;又或者老美唔知點解到左台灣又唔知點解被台灣叛軍圍住,阿爺就岀兵去救順便解放埋

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-4-8 04:43 PM 發表

傻啦!我血流商家基因。 我1996年已經斷言:英文是現今國際語言,而普通話將會是未來嘅國際語言。之後幫手迫我細佬去報呢科,我呀媽拍手叫好。

我吾似K兄,乜都有哂research然後循循善誘去解釋得返哂出嚟 ...
你係商人加女人嘅血統,成功嘅女生意人通常有你宜種基因

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-4-8 05:19 PM 發表

可惜我係個失敗者(以俗世眼光來說),我雖然小小年紀已經出來做事。但當我正式全身投身社會時,我常常晚上在家以淚洗面。縱使我每日踏出門口之後,就是大部份人景仰的神人、問題終結者。但我非常討厭每天登上舞臺, ...
宜 d 叫有得揀,好架!商場上嘅風光,晚晚嘅乾杯,言談盡係吹水奉承,真係一 d 都唔好玩,可以揾夠(自己認為)上岸,絕對係好事。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-4-8 06:24 PM 發表

我也很顧慮,成也習總,敗也習總。所以一直留意、分析緊佢。

依家有如圍棋收宮階段,大局已成,中國理應會贏。但收宮時只要行錯一步,對方都可以有機會反敗爲勝。我作為旁觀者,感覺好緊張刺激!
moon 姐,提示你一句,唔無俾人帶左你去習帝,獨裁者宜個思維去諗中國宜家嘅政治架構;共產黨係行民主集中制,講難聽 d 就係寡頭集團,再難聽 d 就似清朝八旗親王制;即係話擺係你面前果個,其實係代表黨嘅利益,亦係黨內各利益集團同意嘅成果;毛澤東一句名言“黨內無派,千奇百怪”。所以千奇唔無用帝皇思維諗共産黨,西方同香港黃 C 嘅失敗,就係佢地用一個獨裁政體尼諗中國。阿爺,能夠自我完善,真係唔簡單架!

引用:
原帖由 kallan 於 2018-4-8 09:17 PM 發表
有一個新聞比較有啟發性
就是這次在博鰲論壇上,習近平可能會宣報將海南開放成為一個自由港,這個自由港將比上海和香港更加開放,這個新聞可信性極高,而且在海南省成立亦合乎邏輯。
如果這個新聞成事 ...
如果真係,咁香港就差唔多玩完,除左剩返金融!

引用:
原帖由 sunntis 於 2018-4-8 10:09 PM 發表

你講呢樣野我讚誠。中共做野一連串。提早部署,一來就極速搞點。
我朋友講過台灣一定會收番。收左台灣,日本可以唔洗理,南海也安全。 佢今年會退役轉單位。一生不能自由出國的人。但官不大,技術人員。
唔無洩露國家機密!

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2018-4-8 10:26 PM 發表

也許要問的是香港在未來大灣區的定位是什麼?
金融中心!

引用:
原帖由 sunntis 於 2018-4-8 10:47 PM 發表

都係少講
我建議都係唔無講好 d。個人意見,唔無介意!

引用:
原帖由 pakinHK 於 2018-4-9 03:40 AM 發表
隻畜牲又入黎痴人氣,不停回覆"人性"友問題。
好Q反感
唔想睇就黑名單囉!我宜家好舒服,就係擺曬佢地落黑名單!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]