• 瀏覽: 2,026,815
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 kallan 於 2018-4-6 10:43 發表
這是開帖的主題基本上是沒有主題,也是環繞新聞的可讀性去作政治討論,今次用天南地北,即是什麼都可以講一餐。
而我只可對自己負責,而網友的論句,即使我並不同意,亦盡量不去反駁,但有一些比較有趣和反思的論點 ...
神某報到。

潮流興中美貿易戰,個人覺得貿易戰不會打,只系借題發揮剪羊毛。

中美貿赤是結構性的亊,經歷長時期發展,已經渾然一體,要改動談何容易?

想請教K兄高見。🙏🙏🙏

報到

報到

笑看風雲, 管他風雲變幻;
難求強帖, 這處強帖留名.

人仔唔會貶值,北極熊中東佬賣油收人仔,阿爺玩貶值人仔,仲邊有人肯賣油比阿爺?A股升,人仔匯水跌,班外資大孖沙邊肯入場玩A股? 咪玩啦 人仔唔駛對其他貨幣貶值,只要對黃金貶值=對全世界所有貨幣貶值,要做到呢個效果,最簡單方法,上海黃金期貨炒到上天花板,老美唔跟,全世界所有實物黃金都沖入上海金場交收。老美個金市變左玩篤手指,阿爺陰乾老美個金場。唔好忘記,油王賣油,收人仔後可買實金,呢個世界邊有咁多實金換比班大帝 ? 當年老美如日中天,都比班大孖沙玩到爆廠,個金倉比人搬走左6成金條。搞到老美叫救命,廢除金本位。阿爺唔炒上上海金,起碼唔會比班油佬咁易換哂啲金。班油佬要買高鐵,基建、、阿爺必定要班油佬嘔返啲金出來啦。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-4-6 05:12 PM 發表

神某報到。

潮流興中美貿易戰,個人覺得貿易戰不會打,只系借題發揮剪羊毛。

中美貿赤是結構性的亊,經歷長時期發展,已ಮ ...
但神兄,美國衰退是遲早的事情,中國不能不面對事實

班歐洲佬自08年金融海嘯後,荷蘭佬,德國佬,匈牙利佬,狂搬金條返屋企,阿爺同埋北極熊狂買實金,仲未知發生咩事?真係等死

多謝K兄開新帖: 我等新輩又可以跟你學嘢

支持樓主

之所以阿爺個上海金堅持一定要實貨交收,就係要陰乾老美個場。下一步,阿爺搶埋老美大豆期貨,到時老美個場篤手指,根本無實物交收,期貨大孖沙去阿爺個場玩,老美個場自然委縮,直至死亡。

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2018-4-6 19:08 發表

但神兄,美國衰退是遲早的事情,中國不能不面對事實
個人睇法;中國唔需要跟佢玩。剩系向有關組織投訴就得。

美國加徵關稅,系美國消費人負擔,當然系會影響中國出口,但系,實牙實齒輸出的貨物,換回印出來我鈔票,系咪咁着數先?

引用:
原帖由 kallan 於 2018-4-6 12:05 發表
中美大戰發展跟進
其實到今天(2018~4~6),我們用時間序去梳理一下中美對陣的發展,大家就睇到中美在這個命題裡的打法和大概發展。
首先特朗普幾乎在上任之初就講要中國讓利,而且首先就將鐵鋁金屬品作為頭炮,往 ...
K兄高見,領教了!🙏🙏🙏

引用:
原帖由 scottiehong 於 2018-4-6 19:02 發表
人仔唔會貶值,北極熊中東佬賣油收人仔,阿爺玩貶值人仔,仲邊有人肯賣油比阿爺?A股升,人仔匯水跌,班外資大孖沙邊肯入場玩A股? 咪玩啦 人仔唔駛對其他貨幣貶值,只要對黃金貶值=對全世界所有貨幣貶值,要做到 ...
高見,油佬除咗油就乜七都冇,收到的金都要嘔番出來,要買貨,中國乜七都有得供應。

呀爺商務部又開記者會回應果1000億。睇黎呀爺都想參戰。

留位學習

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]