• 瀏覽: 2,027,517
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
哥胃筒知,,,,,煎聽,,,,

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-6-17 02:59 PM 發表

我成日同我老虎講,我最希望有生之年見到嘅一件事就係中國艦隊系老美海岸邊游來游去!
美國打嘅仗戰場從來都唔係美國本土,我最希望下次見到嘅戰爭,戰場係美國,將美國變成焦土。

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-6-17 12:05 PM 發表

美國加息了,美滙急升了,金價急跌了;加息,一為通脹,二為趕美金返美國股市;美滙急升因為歐元大跌,歐元大跌係因為歐佬話要量化到岀年;金價大跌,因傳說中國拋金;好神奇啊!所有行動配合得天衣無縫地在老美宣佈 500 億關稅那一夜發生,彷彿阿爺同歐佬都幫特大帝趕美金返美國,咁多錢,本來當晚美股應跌三四百點,結個 V 型反彈,祗跌 80 多點,全世界都話美股堅挺!不過……真係好多想像空間!特別系老美通 ...
師兄,明d唔明d , 可唔可以再詳細d講下個因果關係?
個腦有d轉唔切。 謝謝

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-6-17 02:59 PM 發表

我成日同我老虎講,我最希望有生之年見到嘅一件事就係中國艦隊系老美海岸邊游來游去!
我都係。
仲記得我o靚仔時,日本成日話中國漁船過界,捉人燒船屈錢。
到而家就佢老味西,咩航行自由。
呢口氣,真係難落~!

引用:
原帖由 pakinHK 於 2018-6-17 09:52 PM 發表

師兄,明d唔明d , 可唔可以再詳細d講下個因果關係?
個腦有d轉唔切。 謝謝
估估下啦!老美最大風險係超級通脹,超級通脹嘅原因其中一個係大量美元回流返美國而無法好似舊時咁流返岀去,歐洲佬其實已經意會到阿爺做乜,所以幫手迫美元返美國;至于阿爺賣金,我都唔信,但市場相信金同美元系相衝的,所以阿爺賣金的信息亦鼓勵美元返美;咁即係話越尼越多美元返美。阿爺嘅目標就係要美元無價值,如果美元無價值之後,佢 d 航母仲行得咩,佢 d 飛機仲飛得咩。老美宜家不斷作數字,就係蓋佢嘅通脹;等吧!

係越南返嚟之後又忙睇世界盃, 都唔得閒回應返各位大大。( 今晚德國波真係唔啱我心水, 冇乜心機睇) 

係情意結上, 大部分越南人(平民)都好討厭中國人(數千年歷史), 只有少部分嘅越南人, 因為有利可圖( 從商從政或者收台底數), 先至會靠向中國( 但亦唔真心)

但每次排華, 最傷亡慘重嘅,唔係中國人、中國商家。 而係台灣人! 因為中國人台灣人都講國語, 但中國商家有越南政府做靠山, 每次排華暴動, 越南政府都會派軍隊去守護中國人開嘅工廠。( 但越南政府係咪因為同中國friend? 永不! 只係想沾油水而已。)

99年嘅問題,  其實好鬼得意, 中國政府已經同好多國家傾好咗租借用地99年嘅合約( 傾唔掂就退而求其次租50年), 澳洲之前都有啲反對聲音。( 香港被租借99年嘅情意結?)  

但越南人, 嗰種抗華情緒同堅定嘅心, 情況同南韓人民抗美差唔多。 越南人仲背負多一種家仇國恨, 血海深仇嘅情緒。

我作為一個旁觀者, 個人見解,亦吾希望越南人民需要強力扭曲咗自己嘅本性本質、文化信念去認同中國。 亦覺得中國不如留返啲力度, 先去軟性入侵其他更加可行嘅國家, 例如泰國。

越南美女, 相由心生, 由裡面嗰種氣節散發出嚟。 大多擁有因為勤奮人生而玲瓏浮凸嘅身型,臉龐帶著堅定、有承擔嘅英郎氣質。表面看似溫柔但內裏對信念堅守不動搖。

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-6-17 11:18 PM 發表

估估下啦!老美最大風險係超級通脹,超級通脹嘅原因其中一個係大量美元回流返美國而無法好似舊時咁流返岀去,歐洲佬其實已經意會到阿爺做乜,所以幫手迫美元返美國;至于阿爺賣金,我都唔信,但市場相信金同美元系相衝的,所以阿爺賣金的信息亦鼓勵美元返美;咁即係話越尼越多美元返美。阿爺嘅目標就係要美元無價值,如果美元無價值之後,佢 d 航母仲行得咩,佢 d 飛機仲飛得咩。老美宜家不斷作數字,就係蓋佢嘅通脹; ...
早兩日,話老美通脹6年新高,但工資增長就低,滯脹來臨啦
其實近排香港D物價都升得幾勁下
近10年大家都印左咁多M0,而家終於都泵水泵番掂個經濟,但在咁多M0之下
一發出來的通脹效應可能會好猛烈,加上又唔可以加太多息去壓通脹(因債務太多和泡沫太高之故)
到超通發生之時,就係中國有借口重建國際貨幣系統,廢除美元霸權之日

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-6-17 11:46 PM 發表
越南美女, 相由心生, 由裡面嗰種氣節散發出嚟。 大多擁有因為勤奮人生而玲瓏浮凸嘅身型,臉龐帶著堅定、有承擔嘅英郎氣質。表面看似溫柔但內裏對信念堅守不動搖。 ...
師姐講到我心郁郁~!!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-6-17 11:46 PM 發表
越南美女, 相由心生, 由裡面嗰種氣節散發出嚟。 大多擁有因為勤奮人生而玲瓏浮凸嘅身型,臉龐帶著堅定、有承擔嘅英郎氣質。表面看似溫柔但內裏對信念堅守不動搖。 ...
師姐你點解係去睇女架?

引用:
原帖由 Moon1227 於 2018-6-17 11:29 PM 發表
係越南返嚟之後又忙睇世界盃, 都唔得閒回應返各位大大。( 今晚德國波真係唔啱我心水, 冇乜心機睇) 

係情意結上, 大部分越南人(平民)都好討厭中國人(數千年歷史), 只有少部分嘅越南人, 因為有利可圖( 從商從政或者收台底數), 先至會靠向中國( 但亦唔真心)

但每次排華, 最傷亡慘重嘅,唔係中國人、中國商家。 而係台灣人! 因為中國人台灣人都講國語, 但中國商家有越南政府做靠山,  ...
我對越南唔熟,但由一些文章同數字話俾我聽越南已經俾老美賣辦勢力控制一部份道德高地;最主要係代理麥當勞的軟X公司,當年,在老美關半賣半送情況下取得麥當勞越南代理權,之後公司就發展極快,宜家已經控制越南好多經濟活動,佢亦資助好多所謂的 NGO,佢地就係近年反華主力。
越南係歷史奇芭,野心大,同中國關係差,內部經常分裂,經濟發展未紅先驕,模式學中國,但福利學盡,勤力就不足;由宜家嘅發展落去,我對越共嘅發展唔樂觀,再咁走,顏色革命可能會發生,不過,如果到時中國完全控制到東盟,可能會好 d ,否則,越南再次分裂及戰爭又避免唔到。

引用:
原帖由 hanE 於 2018-6-17 07:12 PM 發表

美國打嘅仗戰場從來都唔係美國本土,我最希望下次見到嘅戰爭,戰場係美國,將美國變成焦土。
我每日都想老美打內戰分裂再分裂!

以色列總理髮警告:將打擊伊朗在敘全境軍事存在
https://news.sina.cn/gj/2018-06- ... pos=9&cid=56262

17日,以色列總理內塔尼亞胡進一步發出警告稱,以色列將採取行動打擊“伊朗在敘利亞全境的軍事存在”。

以色列總理 內塔尼亞胡:首先,伊朗必須從敘利亞全境撤軍。其次,我們將採取行動,而且我們已經在採取行動,打擊伊朗及其代理人在敘利亞的存在,打擊不僅僅限于(以敘)邊境地區,而是敘利亞的任何地方。

內塔尼亞胡還表示,近日他與俄羅斯總統普京和美國國務卿蓬佩奧通電話,討論了地區局勢,尤其是敘利亞問題。
……………………………………………………………………

以美國為首的國際聯軍空軍被曝對敘政府軍在代爾祖爾省的敘政府軍陣地實施了打擊,對此,五角大樓進行了否認。https://news.sina.cn/gj/2018-06- ... pos=9&cid=56262

美國人說,這次攻擊敘政府軍的行動不是他們做的,然後,以色列警告將對敘利亞全境的伊朗軍隊發動打擊。因此,我們可以推斷,如果代爾祖爾敘利亞政府軍基地有伊朗人(沒有也有),那麼,這次攻擊行動就是以色列人做的。

那麼,有一個問題就是,如果以色列與伊朗大打出手,那麼,歐盟怎麼辦?不久前,北約曾經發了個聲明,說如果以色列與伊朗爆發戰爭,北約不會插手。言下之意,就是北約放任以伊大戰。

北約,包含了美國與歐盟在內。如果北約在以伊大戰時,兩不相幫,那麼,就是代表了今天力撐伊朗、要保留伊核協議的歐盟,什麼都不會做,由得以色列攻擊伊朗。

即然北約已經表態,那就進一步證實,在收伏伊朗的問題上,美以扮演的,就是“刀劍相加”的角色,而歐盟扮演的,就是“苦口婆心遊說者”的角色。如果伊朗抵死不從,那就“先揍再說”!

從土豪揮軍攻打也門胡塞開始,以色列也開始準備全面攻擊敘利亞境內的伊朗軍事力量。也門與以色列,就是伊朗現在在中東最重要的兩個海外戰略空間,如果也門與敘利亞被西方拿下,那麼,伊朗就只能退回本土。

面對西方的步步進逼,伊朗人的反擊,仍然停留在口頭上。那麼,在歐盟遊說無效的情況下,先讓以色列、土豪與伊朗用槍炮說說話,看看伊朗人的反抗決心有多大,再說!

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-6-18 06:51 AM 發表

師姐你點解係去睇女架?
同行有男生。

越南係南人天堂

呢間洗髮按摩店,洗個頭港幣7.5, 我連tips12.5埋單。(年輕性感女士為你服務。)