• 瀏覽: 2,027,211
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 pakinHK 於 2018-5-21 02:28 AM 發表

又想loop返軟實力呀?
講軟實力本身無問題。 即使習主席一樣有講要提升軟實力。
但就應該看清根本,軟實力從來都建基在國力之前,現在非一個大戰爭時代,我們可以睇成係建基在經濟實力之上。 而軟實力說穿了是經濟實力的副產品,即使政府什麼也不做,只要經濟發展好,軟實力也自然會增長。 只係如果政府也大力推動,那效果就自然更大。

當講古咁講,基督教,古希臘文明得以在整個歐洲發展也是因羅馬帝國的強大。
漢文化的傳播也是由漢武帝的強大導致。

說回近代一點,如非大英帝國當年的強大,英國的文化,包括其制度及語言會有那麼大影響嗎?

之後到美國的掘起,美式文化就開始流行。 後來的日本也是因為經濟的起飛使日本文化走出去。 即使再睇細一些,只講香港曾流行一時的粵語文化,同樣是在經濟起飛的背景下形成。

原因其實不難想像, 當你一個地方/國家的經濟開始起飛,那就代表當地的機會/商機比較大, 而要跟這些地方做生意,吾多吾少總要學下當地的語言文化吧(先不論當地的文化是好是壞).
而這些人自然會把當地學到的文化帶回自己的地方。 所謂的軟實力就開始建立了。
因此最後的根本還是在一個國家能否長期保持它的強大,只要有足夠的強大,自然會對周邊及世界帶來影響。 當然最好的情況是一個國家的軍事實力能根經濟實力達致同步。 如只有經濟實力,那難免是建築在浮沙上的影響力。 古代一點可以睇下宋朝, 經濟實力強勁,但軍方不夠蒙古強就被滅了。 多看歷史自然會明軟實力根本就是一個國家強大下的副產品。

引用:
原帖由 neverdear 於 2018-5-21 07:28 發表

講軟實力本身無問題。 即使習主席一樣有講要提升軟實力。
但就應該看清根本,軟實力從來都建基在國力之前,現在非一個大戰爭時代,我們可以睇成係建基在經濟實力之上。 而軟實力說穿了是經濟實力的副產品,即使政府什麼也不做,只要經濟發展好,軟實力也自然會增長。 只係如果政府也大力推動,那效果就自然更大。

當講古咁講,基督教,古希臘文明得以在整個歐洲發展也是因羅馬帝國的強大。
漢文化的傳播也是由漢武 ...
多謝師兄引用,唔係我都睇唔到有人又提到

你講得冇錯,軟實力的確建立係硬實力上。但唔同意既係形容佢副作用 不過唔講咁詳細啦,始終返工用電話打字好唔方便

引用:
原帖由 夜遊佬 於 2018-5-21 12:22 AM 發表

係呀,我就係講嗰段新聞!不過,可能我表達得唔好……!?
其實,安倍係想抽水?提著數??定想點???
你睇菲律賓總統㸃做就係一個示範。小國生存之道就係要係要在兩大國之間取利益平衡,單一方向傾向老尾就會出事,新加坡就係例子。
日本首相更加敏感,親中必然下台,因為整個政界好多右翼反中勢力,所以首相一定要間中作出一些反中的表態。

引用:
原帖由 夜遊佬 於 2018-5-21 12:22 AM 發表

係呀,我就係講嗰段新聞!不過,可能我表達得唔好……!?
其實,安倍係想抽水?提著數??定想點???
現在政治生態,講同做係兩回事,就以美國佬為例,基本上唔需要理會佢講過乜野,只需要睇住佢搞什麼動作

引用:
原帖由 崇拜五羊皮 於 2018-5-21 03:23 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=xQeY1MD8aLs
這文章真係值一看再看! 謝!!

引用:
原帖由 pakinHK 於 2018-5-20 04:02 PM 發表

我都諗緊,點解你唔敢自己開post , 都係都拖字訣咁係到沾人氣。
根據閣下推論,好明顯說明閣下無料扮4條。
好心你唔好再嘈啦,唔啱睇咪拉黑囉,成日撩事斗非,想引起駡戰,究竟居心如何?

引用:
原帖由 西部深情的流彈 於 2018-5-21 17:45 發表

好心你唔好再嘈啦,唔啱睇咪拉黑囉,成日撩事斗非,想引起駡戰,究竟居心如何?
可能係真正既水軍,想兩極化

引用:
原帖由 kallan 於 2018-5-21 01:01 AM 發表
政治操控妙就妙在這裡,如果順牌章出牌的話,北韓首要就是搞活經濟,搞不活,後續免談,而在朝鮮搞經濟的話,市場在中國手裡,而協力第二大得益者就是南韓,起碼同文同種,而朝鮮搞活,南韓的外部威脅:朝鮮就會解除,到那個時候,美國的存在價值最基本就會減弱,而南韓人民對美長期不滿亦會膽大起來去反對美國駐軍,而這些經濟活動,說實話,美國亦幫不了什麼忙,只要朝鮮在利益和大韓民族的共同利益下,兩韓要求美國撤出南韓,就 ...
K 君,有沒有發覺,特大帝由星期日凌晨(香港時間)到宜家都未對所謂中美聲明講過一句話,我感覺唔妥,應該係唔接受;你覺得如果佢真係 reject 左宜份野,會有乜事發生呢?我首先想到就係財長要辭職,其它,都係借樓主你個腦尼用下謝謝!

引用:
原帖由 kallan 於 2018-5-21 01:01 發表
政治操控妙就妙在這裡,如果順牌章出牌的話,北韓首要就是搞活經濟,搞不活,後續免談,而在朝鮮搞經濟的話,市場在中國手裡,而協力第二大得益者就是南韓,起碼同文同種,而朝鮮搞活,南韓的外部威脅:朝鮮就會解除,到那個時候,美國的存在價值最基本就會減弱,而南韓人民對美長期不滿亦會膽大起來去反對美國駐軍,而這些經濟活動,說實話,美國亦幫不了什麼忙,只要朝鮮在利益和大韓民族的共同利益下,兩韓要求美國撤出南韓,就 ...
唔肯定,始終政治野太 dirty,我當戲咁睇就好。個人睇法係韓國人只會當你係保命丹,唔到最後果刻都唔會buy你(都係果句,你文化上影響上都追我唔到,國民就會覺得被迫到埋牆角先會跟你)

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-5-21 06:09 PM 發表

K 君,有沒有發覺,特大帝由星期日凌晨(香港時間)到宜家都未對所謂中美聲明講過一句話,我感覺唔妥,應該係唔接受;你覺得如果佢真係 reject 左宜份野,會有乜事發生呢?我首先想到就係財長要辭職,其它,都係借樓主你個腦尼用下謝謝! ...
reject呢樣嘢都係等係股市炒翻轉,重注反手後才出聲吧?你估柒佬傻嘅咩

引用:
原帖由 西部深情的流彈 於 2018-5-21 05:45 PM 發表

係中意串柒佢呀,你有意見?

引用:
原帖由 DanRicky 於 2018-5-21 05:55 PM 發表

可能係真正既水軍,想兩極化
水你老母咩,成日活係幻想中。

引用:
原帖由 pakinHK 於 2018-5-21 19:55 發表

係中意串柒佢呀,你有意見?
高登仔嚟香討挑機

引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-5-20 03:40 PM 發表

牛兄現時的情況暫時非常明朗化,美國無法同時應對東西二邊戰線,只能先解決中東同俄羅斯先,咁即係俄羅斯也明白自己在中美兩國之間有很強的叫價能力,這樣美國要完全收服俄羅斯是否會有很高的難度? ...
Ching, 不如諗下咩情況下,老俄先唔反抗,或者無得反抗,咁就會易啲估算了。
應該就唔會係棄核啩⋯⋯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]