• 瀏覽: 2,027,457
  • 回覆: 7,506
  • 追帖: 503
+358
引用:
原帖由 scottiehong 於 2018-4-25 13:25 發表
南北韓如果簽得成停戰協議,阿爺應該攞 *落背耳禾蘋獎*
可能係金仔攞呢!

引用:
原帖由 貓男 於 2018-4-25 02:50 PM 發表

可能係金仔攞呢!
其實邊個攞都無乜所謂啦,明眼人都知阿爺先係真正大旗手。到時老美無戲唱無位上,自動過主。南無阿彌陀佛

而家最危唔係睇老美十年期債息幾多,係睇各年期息差有幾多。佢老美十年同三十年債息越收越細,到今日相差0.1xx。  你係債主都揀年期短,回報差唔多啦。異象就快出現,短期息口仲高過長期。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2018-4-25 03:57 PM 發表
而家最危唔係睇老美十年期債息幾多,係睇各年期息差有幾多。佢老美十年同三十年債息越收越細,到今日相差0.1xx。  你係債主都揀年期短,回報差唔多啦。異象就快出現,短期息口仲高過長期。
宜二日美滙狂升,金價狂跌;老美又沽金保滙了,啱曬阿爺,又即刻有幾多入幾多。
我都乘機再入左 d

引用:
原帖由 scottiehong 於 2018-4-25 03:57 PM 發表
10年債息升得好急,
人仔石油期貨成交穩步向上..
等埋下月人仔鐵礦石期貨..

美元既壓力愈來愈大...

中國步步為營,美國想各方面挑釁下,中國都唔受激,反而美國愈來愈急燥..
呢次對決,仲有好多好戲睇...

引用:
原帖由 scottiehong 於 2018-4-25 03:47 PM 發表

其實邊個攞都無乜所謂啦,明眼人都知阿爺先係真正大旗手。到時老美無戲唱無位上,自動過主。南無阿彌陀佛
唔係呀,而家仲有學者話川金會,阿爺幹著急,被邊緣喎,習大肥金都歷史性會面,但仲可以咁講,真係無言

引用:
之前仲係3厘下浮浮吓,而家直穿3厘,應該係阿爺開始做野

之前話美財長要訪問大陸,我估只係老美援兵之計

另外4月9日,阿爺大減沙特石油入口4成,同日人行貨幣委員樊綱公開話買實物好過美債

我諗咁係迫沙特快快收人民幣,因為沙持巳無得選,基本上除沙特同科威特外,

整個中東地區賣油都收人民幣

當然這也可能係做住戲先,因為沙特係石油美元的基石,佢都收人民幣,其威力級數直頭係"金融核彈"

強過你老美封鎖中興千百萬倍

引用:
原帖由 風天小畜 於 2018-4-25 04:34 PM 發表

唔係呀,而家仲有學者話川金會,阿爺幹著急,被邊緣喎,習大肥金都歷史性會面,但仲可以咁講,真係無言
唔駛理班垃圾漢奸走狗講乜春,到時佢地仆街千奇唔好可憐佢地就得啦

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-4-25 04:27 PM 發表

宜二日美滙狂升,金價狂跌;老美又沽金保滙了,啱曬阿爺,又即刻有幾多入幾多。
我都乘機再入左 d
有買襯手 機會難逢,坐定粒六,等食大茶飯

引用:
原帖由 風天小畜 於 2018-4-25 04:45 PM 發表

之前仲係3厘下浮浮吓,而家直穿3厘,應該係阿爺開始做野

之前話美財長要訪問大陸,我估只係老美援兵之計

另外4月9日,阿爺大減沙特石油入口4成,同日人行貨幣委員樊綱公開話買實物好過美債

我諗咁係 ...
其實唔怪得哂沙地佬,話哂泊住老美呢個大碼頭咁多年,始終都有些少感情啦  之所以佢死拖難拖仲未公布阿美係邊度上市,就係睇阿爺人仔期油穩唔穩,老美會唔會親身上陣打七阿爺。我估老美,逼沙地單一地方獨立上市,如果可以拆開幾份唔同地方上市,沙地佬就唔駛咁頭痕啦。

特朗普與馬克龍舉行會談 法美倡導簽署伊核新協議
https://news.sina.cn/2018-04-25/ ... html?&cid=56262

馬克龍表示,“我們不是簡單地撕毀一項協議,使得最后無處可去”。馬克龍表示,“我們需要簽署一項更廣泛的協議,簽署方超越歐洲合作夥伴,把地區強國融進去。我說的無疑包含俄羅斯和土耳其”。

據悉,馬克龍建議從4個方面制定新協議。第一是到2025年,一直阻止伊朗展開任何的核項目;第二,制定長期阻止伊朗核計劃的方針;第三,阻止伊朗彈道導彈計劃;第四,為區域政治穩定創造條件。
……………………………………………………………………

看到馬克龍說的話,我只有微笑:把地區強國融進去,包括俄羅斯和土耳其!

美歐今天聯手,準備安排新的伊核協議,而當年主導方的俄羅斯,今天卻只成為了區域強權,與土耳其平起平坐了!

當年伊核協議的締約方,還有中國。馬克龍怎麼不提中國了?

美國人吵著要退出伊核協議,原來就是舊協議裡面有個條款:2025年後,伊朗可逐步恢復核活動。

為什麼當初伊核協議會有這個條款?

這就是我之前所說的,俄羅斯人想保有伊朗人的核能力,留待後用。2015年簽署的伊核協議時,俄羅斯剛進軍敘利亞不久。10年時間,俄羅斯應該可以搞定美國人吧?

很可惜,俄羅斯的算盤落空了。這才2年時間,不但西方人沒搞定,反而把敘利亞都給丟了!這就是美歐今天把俄羅斯當成區域強國來安排的最根本理由所在!

美歐今天把伊朗的大靠山俄羅斯都搞定了,當然就輪到區域強權伊朗了。

特朗普拿伊核協議日落條款說事,明眼人一看就知道,美國人的最終意圖,並不是要“長期阻止伊朗的核計劃”,而是要伊朗“全面棄核”,徹底消除伊朗的核能力。今天歐洲拉伊朗簽新伊核協議,只是權宜之計:暫不提伊朗棄核,以”長期阻止”取代之,減少伊朗的反彈。

至於伊朗停止導彈研發這事,如果伊朗不從,那就別怪歐盟翻臉不認人,這是馬克龍費了多少唇舌才與特朗普談回來的初步構想,伊朗不知道嗎?制裁,是歐盟對付俄羅斯的武器,當然也是歐盟對付伊朗的武器。

伊朗要拼經濟,歐盟玩制裁,伊朗人要核武導彈還是經濟?

伊朗今天被美歐聯手強迫簽新伊核協議,完全是俄羅斯中東戰略破產的結果。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2018-4-25 05:55 PM 發表

其實唔怪得哂沙地佬,話哂泊住老美呢個大碼頭咁多年,始終都有些少感情啦  之所以佢死拖難拖仲未公布阿美係邊度上市,就係睇阿爺人仔期油穩唔穩,老美會唔會親身上陣打七阿爺。我估老美,逼沙地單一地方獨立上市 ...
感情就當然有不過係對扣押係美帝手上的債卷有感情姐

有講沙特真實美債係2-3萬億美元,但有一大部份係比美帝財政部"管理著"

如果沙特轉收人民幣,這些美債就會變"真扣押"

但唔跟大隊收人仔,又執輸行頭

不過我反而認為同中共做戲多D,而家扮"難以決擇",到係等個"金融核彈"係最合適時機爆姐

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]