• 瀏覽: 32,185
  • 回覆: 465
  • 追帖: 3
+100
大陸人就是窮

台灣的最低月薪22000元以及最低時薪140元,與先進國家相較仍偏低。但中國近日公布各地區每個月最低薪資、最低時薪,其中月薪資最高的上海為人民幣2300元(約台幣10623元)

新聞來源連結:
http://m.ltn.com.tw/news/business/breakingnews/2375044

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-3-26 09:06 AM 發表
大陸人就是窮

台灣的最低月薪22000元以及最低時薪140元,與先進國家相較仍偏低。但中國近日公布各地區每個月最低薪資、最低時薪,其中月薪資最高的上海為人民幣2300元(約台幣10623元)

新聞來源連 ...
常識。

台灣22k大學生 上海大學生不止22k  毒媒玩數字遊戲比較不同學歷而已~

又係呢啲數字藝術
台灣 大學生 22K 台幣
大陸 粗工  11K 台幣

明未呀?
引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-3-26 09:06 AM 發表
大陸人就是窮

新聞來源連 ...

唔計生活水平,一個系原地踏步無咩上升多年,一個系年年上升,點比較就見仁見智,但系唔好自high啦。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-3-26 09:16 AM 發表
又係呢啲數字藝術
台灣 大學生 22K 台幣
大陸 粗工  11K 台幣

明未呀?
條膠仔可能都係 $34.50,所以日日計最低工資。

引用:
大陸人就是窮

新聞來源連 ...
用臺灣大學畢業生的薪酬, 同上海全民(包括失業人士、學童)平均薪酬來比較。 灣灣的智商果然高人一地。

提示: 違規內容已被屏蔽
自由時報,專呃啲腦殘白痴!

最低工資係大陸只係救生網
宜家係上海 2 環都好難有呢個人工請到人
引用:
原帖由 siutatbo 於 2018-3-26 09:25 AM 發表

條膠仔可能都係 $34.50,所以日日計最低工資。

引用:
原帖由 wasana 於 2018-3-26 09:10 AM 發表

你去試試用呢個價在上海請人囉!
算吧啦, 灣灣衹不過是在表演最低級的詭辯伎倆---偷換概念

臺灣22K眾所周知是臺灣大學畢業生起薪點均數; 而所謂上海11K,是人家全民收入平均數, 包括沒有工作的老人、學童、嬰兒、日日去廣場跳舞的大媽.....

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]