• 瀏覽: 13,819
  • 回覆: 88
+4
引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-4-3 06:20 PM 發表

結果就係成品加價,甚至加工廠唔做摺埋,賣少佐或者無貨賣,最終美國商人賺少佐 -最大份果份
低賤嘅裝配工序其實好易被取代,如果大陸加價,就搵其他國家嘅人做,比如三星已轉到越南,甚至美國廠做返都唔係冇可能,因為美國已宣佈左好多優惠政策

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-3 06:26 PM 發表

低賤嘅裝配工序其實好易被取代,如果大陸加價,就搵其他國家嘅人做,比如三星已轉到越南,甚至美國廠做返都唔係冇可能,因為美國已宣佈左好多優惠政策
今季設廠,下季有得賣??

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-4-3 06:27 PM 發表

今季設廠,下季有得賣??
最多比大陸廠加半年價,工廠起好大陸廠就執,但大陸廠唸到呢點你估佢點做? 加半年價之後冇晒訂單,定硬食長做長有?

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-3 06:30 PM 發表

最多比大陸廠加半年價,工廠起好大陸廠就執,但大陸廠唸到呢點你估佢點做? 加半年價之後冇晒訂單,定硬食長做長有?
執佐間廠炒地皮囉

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-4-3 06:33 PM 發表

執佐間廠炒地皮囉
從五毛嘅見解可以睇到支爆真的不遠了

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-3 07:44 PM 發表

從五毛嘅見解可以睇到支爆真的不遠了
學足你老美都唔啱

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-3-31 12:16 PM 發表

袁本
袁本 ... 係乜水呀 ?
哈哈 ...
袁本和林鄭和美國人有乜關係呀 ?
哈哈 .... 大都係美國人
引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-3-24 11:58 AM 發表

中共領導人的子孫大都係美國人。驚條銀呀!

引用:
原帖由 vanga 於 2018-4-4 09:13 AM 發表

袁本 ... 係乜水呀 ?
哈哈 ...
袁本和林鄭和美國人有乜關係呀 ?
哈哈 .... 大都係美國人

袁木

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-3 06:30 PM 發表

你啱啱掉L轉來講,白宮已經凹哂水啦懞能。

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-3 02:07 PM 發表
其實所謂中國出口比美國嘅都只係美國佬比訂單大陸做低技術嘅裝配工序再運返美國,根本最大份美國佬已賺左,依家大陸啲廠佬連最後嘅margin都冇埋,必定執粒
所以美國制裁緊自己,好好地搞下D邏輯先啦

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-3 06:26 PM 發表

講就無敵, 美國車開返間廠保住幾千個職位就高調到開記招川普自己去剪綵, 實際呢?

返美國裝配, 計下有幾多component要美國調返轉入口先啦, 又話D低端電子加traffif.....進咩口?

知吾知低賤工序大陸一手係以分計, 我美國客入口買籃球本土要人用電泵inflate到要USD17一粒鐘...

勞動密集(低賤)產品本土生產? 挑!

引用:
原帖由 吳尊函 於 2018-4-5 11:59 AM 發表 

你啱啱掉L轉來講,白宮已經凹哂水啦懞能。
懞能樓主重唔出來講吓你D合L分析,點解美國唔怕 貿易戰,中國一出招,又即係帶 頭盔,你完全唔明白中國點出招,一出招 特朗普即刻 跪低,因為你蠢L個美國隻豬,你估中共亂來,我國有哂策略,先打老特票站城市,再打共和黨重圳,跟著再打上五吋下吋,根本一下棋就已經將老特同共和黨軍,令佢地寸步難行,如果再打下去,一定 兩敗俱傷,但中國只輸經濟,但共和黨同老特乜L都輸哂,用吓腦先分析啦懞能,中國人聰明唔係你蠢人學到。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-4-5 11:34 AM 發表

袁木
then who is 袁本?
哈哈 ...
引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-3-31 12:16 PM 發表

袁本

引用:
原帖由 吳尊函 於 2018-4-5 02:03 PM 發表

懞能樓主重唔出來講吓你D合L分析,點解美國唔怕 貿易戰,中國一出招,又即係帶 頭盔,你完全唔明白中國點出招,一出招  ...
美國唔係跪低,只係比落台階比大陸,即係其實已傾掂數大陸跪低左,年尾睇下貿易逆差數字就會知。我重申美國進口大陸嘅唔係比平民用或者食,用得美國貨嘅人係唔會用大陸野,所以加25%價都會照買,就係咁簡單,所以美國係唔會輸

引用:
原帖由 Classico 於 2018-4-6 12:50 PM 發表

美國唔係跪低,只係比落台階比大陸,即係其實已傾掂數大陸跪低左,年尾睇下貿易逆差數字就會知。我重申美國進口大陸嘅唔係比平民用或者食,用得美國貨嘅人係唔會用大陸野,所以加25%價都會照買,就係 ...
多謝美國唔跪低住,美股道期再大跌五百,抵L死跌L死佢地D仆街大鱷就啱,恭喜恭喜,跌多三四千點就啱。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]