• 瀏覽: 44,612
  • 回覆: 442
  • 追帖: 7
+10
財政司司長陳茂波宣佈預算案「補漏」措施,全港年滿十八歲、沒有物業、沒有領取綜援、又沒有交稅的市民可以申領四千元,打工仔退稅不足四千元,亦可獲補發差額,預料會派錢一百一十億元,二百八十萬人受惠。

要自己拎稅單去證明...有冇咁煩呀? 稅局撳個掣就知啦

新聞來源連結:

http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/523908/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
因為劏房波落吾到台,就算派錢就要攪下花臣

引用:
原帖由 chun4321 於 2018-3-23 09:29 AM 發表
因為劏房波落吾到台,就算派錢就要攪下花臣
高能力就話可以攪下花臣啫...
低能力既...唔該簡簡單單算啦

膠官真係越玩越廢...

應該取消所有派糖措施, 改為以下2項就得:

1. 退薪俸稅2萬上限

2. 每人發放現金4千元, 但不包括以下人士:
- 在2017財務年度期間離港超過90日的人士 (廣東及福建退休計畫除外)
- 薪俸退稅超出2萬以上的人士

簡單複雜化...真係膠官強項...

引用:
原帖由 小飛越2 於 2018-3-23 09:37 AM 發表
膠官真係越玩越廢...

應該取消所有派糖措施, 改為以下2項就得:

1. 退薪俸稅2萬上限

2. 每人發放現金4千元, 但不包括以下人士:
- 在2017財務年度期間離港超過90日的人士 (廣東及福建退休計畫除外)
- 薪俸退 ...
岩啦~根本好似師兄呢個建議, 已經攪掂!

喬裝後~
全民派$~

睇甘耐,劏房波根本極不願意派錢,而家受壓力先免為其難去做,心有不甘下咪亞支亞左

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2018-3-23 09:38 AM 發表

岩啦~根本好似師兄呢個建議, 已經攪掂!
我終於明白點解做唔到高官, 因為我唔夠膠..!!!

唔公平,不是人人有份?一係唔好派,一派就全港派......派又派得孤寒?咁樣派法搞到部分階層未能受惠既市民又不服,交幾百蚊稅受惠唔到又嘈?上次派錢就未夠18歲受惠唔到,今次夠18歲果D又嘈?同樣之前講過果D既部分預算案取消又嘈?越搞越多人嘈  真係唔明搞咁多野做咩? 完美演譯簡單複雜化.......真係阿茂整餅

唔收貨

引用:
原帖由 kwan1516 於 2018-3-23 09:49 AM 發表
唔公平,不是人人有份?一係唔好派,一派就全港派......派又派得孤寒?咁樣派法搞到部分階層未能受惠既市民又不服,交幾百蚊稅受惠唔到又嘈?上次派錢就未夠18歲受惠唔到,今次夠18歲果D又嘈?同樣之前講過果D既部分 ...
應該係咁:

- 18歲以上冇收入既, 4000蚊
- 18歲以上低收入但唔駛交稅既, 4000蚊
- 18歲以上低收入要交稅既, 如果退稅冇4000蚊, 就派番錢你, 直到退稅+派錢 = 4000蚊

冇份既:

- 免交差餉既人
- 三糧人士

派得咁肉酸 不如唔好派
隔離埠笑

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]