• 瀏覽: 1,982
  • 回覆: 21
警員在馬路上執勤,是否必須穿著反光衣?警方暫時未有回應。翻查警察內部的通例,有列明在路障或檢查站當值的人員,必須穿著反光背心,有議員希望警方盡快完成調查,提出改善建議,避免意外再發生。

著左可能好D,但其實都未必就無事...都係要睇下當時情況,架車唔只撞到人,仲撞到埋落架警車

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/523852/

咁快D放個司機,冇罪?

警例都話開槍唔可以無目標發射,係旺角向天開槍果個咪又無事,有人會包庇架喇。

關反光衣乜事咩!根本差佬警車截車擺位有出錯,應該响漆咸道天橋面過咗新柳街就應該放警車截車啦!

引用:
原帖由 133331628 於 2018-3-22 09:17 PM 發表
關反光衣乜事咩!根本差佬警車截車擺位有出錯,應該响漆咸道天橋面過咗新柳街就應該放警車截車啦!
請問落斜個段係行50定70?

引用:
原帖由 montejo 於 2018-3-22 21:36 發表

請問落斜個段係行50定70?

引用:
原帖由 133331628 於 2018-3-22 09:44 PM 發表

咁架警車擺位無問題(當然係兩公里外每兩支燈柱擺一部最理想),其實好明顯係貨車司機超速仲可能恰眼訓

我都唔係好明點解有衫唔着,警車一定有

充滿【睿智】的香港記者 葉家輝

昨天凌晨東九龍走廊發生交通警員被貨車撞斃事件,一如所料,本港部分傳媒秉承近年的作風,尋找警方在事件中【應負的責任】。

記者向現場的交通督察、警務處長乃至保安部官員所有的提問全部集中在殉職警員沒有穿著反光衣方面,更有【盡責】的傳媒查閱警方內部穿著反光衣的指引,以了解有無人違反警例。

剎那之間,彷彿一宗致命交通意外的發生就是因為沒有一件反光衣,至於長久以來那些穿梭在馬路,縱橫交插在公路上的魯莽、情商差劣的司機就從來不曾存在。

其實,如此針對警員有否穿上反光衣的提問只是近年很多傳媒作風的延續,亦似曾相識…………

2014年夏天,警方不足兩天便偵破啟晴邨槍擊案,鎖定槍客住所並迅速破案,效率之高連先進國家警隊也瞠乎其後,但傳媒成功將案件焦點轉移為警方沒有疏散大廈住客,罔顧公眾安全。

九龍西區有南亞裔黑幫內閧,傷者街頭被狂斬,現場警員喝止無效開槍擊斃兇徒,傳媒亦質疑警方為何沒有南亞語言現場翻譯,有無訓練警員南亞警告句語。

2016年初旺角暴動,交通警員為救援被打到倒地的伙記而向天開槍示警,傳媒好像完全見不到暴徒的瘋狂,而是質疑開槍是否有違警例。

這幾年以來,很多香港傳媒、記者與新聞從業員的視野就彷如非洲草原的犀牛,先天性近視,看不到十呎外的事物,思維則像《莊子》之《狙公》的猴子,只看表面而沒有思考能力。

真的想問問這些充滿【智慧】的無冕皇帝,縱使今次殉職交通伙記沒有穿著反光衣,是否這才是整件案件的問題所在?

將來他們會不會在報導爆竊案件時首先追查戶主有無做足防盜措施,有無自招盜賊。

報道風化案、性罪行之時首先要了解受害人的衣着打扮,有否因為穿著不合體面而誘來登徒子。

相信以現在不少香港記者的睿智,這一天終於會出現。

引用:
原帖由 montejo 於 2018-3-23 03:29 PM 發表
充滿【睿智】的香港記者 葉家輝

昨天凌晨東九龍走廊發生交通警員被貨車撞斃事件,一如所料,本港部分傳媒秉承近年的作風,尋找警方在事件中【應負的責任】。

記者向現場的交通督察、警務處長乃至保安部 ...
so funny~
咁要法律黎做乜? 咁要合約黎做乜?? 咁要警察通例黎做乜???
而家唔係問是否著左反光衣就可避免車死
而家係點解其他兩個阿sir有著, 偏偏死者就冇著?

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2018-3-23 03:35 PM 發表

so funny~
咁要法律黎做乜? 咁要合約黎做乜?? 咁要警察通例黎做乜???
而家唔係問是否著左反光衣就可避免車死
而家係點解其他兩個阿sir有著, 偏偏死者就冇著?
點解唔問下個個司機停到車,呢個司機停唔到.....因為警察無反光衣?

引用:
原帖由 montejo 於 2018-3-22 09:48 PM 發表

咁架警車擺位無問題(當然係兩公里外每兩支燈柱擺一部最理想),其實好明顯係貨車司機超速仲可能恰眼訓
認同。
無理由司機睇唔到路面實際情況。
當時警車都有亮着藍紅閃燈。

引用:
原帖由 montejo 於 2018-3-23 03:44 PM 發表

點解唔問下個個司機停到車,呢個司機停唔到.....因為警察無反光衣?
都話而家唔係探討係唔係冇著反光衣就會被車撞
而係點解個位勇探違反警察通例
事實係, 有著衣就唔會被車撞、冇著就會被車撞, 邊個知?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]