• 瀏覽: 25,220
  • 回覆: 191
  • 追帖: 7
+2
引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2018-3-22 01:56 PM 發表
一百萬好少錢,做野做8年左右就儲到。
咁勁,每年儲過百萬

引用:
原帖由 yvesjoder 於 2018-3-22 07:21 PM 發表

咁勁,每年儲過百萬
過十萬才對

香港冇乜叻勝在有錢人多, 週街法拉利林寶堅尼

引用:
原帖由 yvesjoder 於 2018-3-22 07:21 PM 發表

咁勁,每年儲過百萬
嗯,10萬,你要定立習慣。定立一個習慣,令你無時間洗錢,我朝早舉完鐵就番工,放工番屋企食飯。

我人生活簡單,貴都係食,做健身月費,買衫一般都係運動裝,好多都着十年八年。平時都係睇書,運動。我本身唔好名牌,買過勞力士後發現根本自己膠左,買隻 精工都有排帶,點解唔買股票收息?😂(唔計家用,一定要俾。)

只要個人簡單,有一兩種唔洗用咩錢嘅興趣,唔賭唔俾人呃,根本儲錢唔難。假如工作時間短,考慮做份part time,盡量累積經驗,又可以多點錢,其實錢都唔係最重要。

假如你要買車,又要係咁換女,鍾意賭錢叫雞拍野,咁無計。

目前最貴係手機,我每年都換😂,最多係咁,趁年輕多工作多看書多思考多鍛練,唔係老左要捱都無鬥志。😂少看香港反中報紙,再多看內地文章。

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2018-3-22 07:41 PM 發表

嗯,10萬,你要定立習慣。定立一個習慣,令你無時間洗錢,我朝早舉完鐵就番工,放工番屋企食飯。

我人生活簡單,貴都係食,做健身月費,買衫一般都係運動裝,好多都着十年八年。平時都係睇書,運動。我本身唔 ...
Ching你是我的榜樣

呢啲調查真喺難幾至信
我公司有成10個人(佔員工半數因為早年買大單位,個個單位過千萬。

引用:
原帖由 RAy_1982zzz 於 2018-3-22 07:41 PM 發表

我人生活簡單,貴都係食,做健身月費,買衫一般都係運動裝,好多都着十年八年。平時都係睇書,運動。我本身唔 ...
時下好多人會講:都唔知幾時死,剩咁多又帶唔走,咁辛苦做乜?

人最驚唔係幾時死,而係老咗仲要申手問人攞。

點會咁少? 
我識果d全部幾十億身家

引用:
原帖由 reversi_tiger 於 2018-3-22 09:01 PM 發表
點會咁少?
我識果d全部幾十億身家
人哥兩公婆都三層樓揸手啦

引用:
原帖由 中國香港001 於 2018-3-22 08:59 PM 發表

時下好多人會講:都唔知幾時死,剩咁多又帶唔走,咁辛苦做乜?

人最驚唔係幾時死,而係老咗仲要申手問人攞。
哈,係。最慘係長命百歲😂

引用:
原帖由 獅子大哥 於 2018-3-22 04:18 PM 發表

係港元唔係美金
若然係港元真係太少啦

其實香港窮人多,富人更多哩個係事實,只係富人唔會出來示威話自己幾有錢

引用:
原帖由 藍嵐南男 於 2018-3-22 01:42 PM 發表
是否靠炒股票賺錢?
估票易輸難贏,更何況係贏大錢,一定係樓宇和店舖。香港有好多人都係炒樓致富。

引用:

最後一句真係⋯⋯

引用:
原帖由 inco 於 2018-3-22 09:48 PM 發表

最後一句真係⋯⋯
事實係好多內地文章更有內涵,更貼地,更客觀,更多資訊,更有文化。

香港文章大多都政治化,你鬥我 我鬥你,不論支持或反對都好,就算你睇左,會了解世界發展咩?回歸接近廿一年,每年每月每天如是溏心風暴,睇黎做咩?我連Facebook 都早幾年刪埋。佔中後刪的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]