• 瀏覽: 80,408
  • 回覆: 513
  • 追帖: 2
+10
【明報專訊】保險索償投訴委員會昨日公布2017年索償投訴數字及個案檢討。去年該會共接獲662宗投訴個案,較前年659宗微升0.5%,去年審結411宗個案,近半涉及住院/醫療保險投訴(204宗),按年增8%。有投訴人不滿3歲兒子在私院留醫3日,保險公司以3碗粥計算,僅賠100元膳食費。委員會調查發現,受保人3日內所點食物包括5盅中式燉湯、牛扒意粉、炒飯等,共涉約1000元,認為3歲病童不太可能在留院期間全部吃下,裁定保險公司賠償合理。

入醫院住,當酒店住?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180322/s00002/1521656211403

引用:
原帖由 kkk168 於 2018-3-22 08:00 AM 發表
【明報專訊】保險索償投訴委員會昨日公布2017年索償投訴數字及個案檢討。去年該會共接獲662宗投訴個案,較前年659宗微升0.5%,去年審結411宗個案,近半涉及住院/醫療保險投訴(204宗),按年增8%。有投訴人不滿3歲兒 ...
5盅中式燉湯、牛扒意粉、炒飯等,共涉約1000元

算收費便宜

明顯是成家人係醫院開餐

擺到明啊爸啊媽食嫁啦,港人本色,有著數羅到盡,結果偷雞唔到蝕揸米。

引用:
原帖由 kitwo 於 2018-3-22 08:17 AM 發表
擺到明啊爸啊媽食嫁啦,港人本色,有著數羅到盡,結果偷雞唔到蝕揸米。
然后大大聲以大6人詳詳物物來掩飾自己的劣質。

一人住醫,全家有得食 

引用:
原帖由 refugee 於 2018-3-22 08:22 AM 發表

點解港人可以壞到咁既程度,有咩都要搲盡,連港鐵少少延誤都可以要黎搲減價

因為佢地生於亂世

三歲細路 ....  另有投訴個案涉及一名母親為3歲兒子購買額外醫療保障,其子因支氣管炎在私院留醫3日,獲保險公司賠償大部分住院費用,但膳食費僅賠3碗粥價錢共100元,投保人遂向委員會投訴。委員會調查發現,受保人3日內所點食物包括5盅中式燉湯、3份三文治、3碗米粥、麥片、雞蛋、香腸、牛扒意粉、炒飯等,認為當時年僅3歲及患病的受保人不可能在留院期間吃下上述所有食物,裁定保險公司賠償合理。有關爭議金額約1000元。

人唔笑狗都吠

一人生病,全家受惠。

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2018-3-22 08:10 AM 發表

5盅中式燉湯、牛扒意粉、炒飯等,共涉約1000元

算收費便宜
養和?

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2018-3-22 08:16 AM 發表
明顯是成家人係醫院開餐
有幾出奇!我餐餐五舊!牛扒餐、佛跳牆都有  XDDD

屌,"高尚港人"俾小小錢做大爺係常識啦, 呢間咩撚保險公司咁撚仆街丫.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]