• 瀏覽: 1,991
  • 回覆: 23

立法會工務小組委員會討論拆卸銅鑼灣加路連山道用地的現有上蓋建築物。議會陣線朱凱廸提出終止待續,質疑政府「打死狗講價」,破壞一貫做法,未有先提出申請改劃土地用途,就申請拆卸建築物的撥款,認為「先改劃、後拆卸」是對立法會和公眾的基本尊重。
財經事務及庫務局副秘書長劉震回應說,改劃和拆卸現有建築物,並無必然的先後關係,申請拆卸樓宇時,主要考慮是實際需要,強調政府是經深思熟慮。有建制派議員反對終止待續,認為現時建築物已經丟空,先拆卸可以讓後期的程序走得更快

on撚鳩 豬西迪阻礙土地供應 無所不用其極

真係要講句 想起樓 問過我豬閪迪未啊?

新聞來源連結:
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=998937&csid=261_341

條友都係黎搞事

真心講句,投票比呢種福佳的市民,多謝你地。

既然已經決定要拆
早些拆 咪慳番d錢囉
空地仲可以出租
做停車場添

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-3-21 11:54 AM 發表
既然已經決定要拆
早些拆 咪慳番d錢囉
空地仲可以出租
做停車場添
D仆街就係要諗盡方法拖慢重建速度

根據經驗 因為反中亂港阻撓 收地時間通常超出預期

引用:
原帖由 空空奇談 於 2018-3-21 11:51 AM 發表
有樓人士投佢都冇可厚非 係仆街D啫

但冇樓人士投佢真係抵撚死冇屋企

豬西迪包裝成為民請命嘅英雄!

引用:
原帖由 空空奇談 於 2018-3-21 11:51 AM 發表
同呢頭豬一尻樣的仆街!處處與政府作對,阻礙發展重建,到頭來衹能累到市民包括自己,挨貴樓住劏房。

多謝🙏朱議員
又可以加租啦
引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-3-21 11:45 AM 發表
立法會工務小組委員會討論拆卸銅鑼灣加路連山道用地的現有上蓋建築物。議會陣線朱凱廸提出終止待續,質疑政府「打死狗講價 ...

早D拆無用嘅樓又唔得
空置曬太陽就係豬西心目中最好
唔話你為反而反都唔得

引用:
原帖由 我愛獅子山下 於 2018-3-21 12:40 PM 發表

特區政府有大把公地丟空大家懂的⋯⋯⋯
比如呢?

唔好大家懂啦 其實大家都唔懂

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-3-21 12:07 PM 發表

D仆街就係要諗盡方法拖慢重建速度
咁條豬西收得地產霸權錢,拖唔到的話隻不遷豬乸唔知會點㗎

改唔改劃都要拆舊有建築,條L樣根本就係玩嘢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]