• 瀏覽: 26,285
  • 回覆: 217
  • 追帖: 1
+2
https://youtu.be/GKiqMLh7GCQ

巴士的事討論區facebook群組昨上載一段由巴士車長WhatsApp群組流出的片段,指一名駕駛89D線、23歲姓霍的九巴車長,前日下午因車廂噪音問題,遭46歲姓吳的躁客粗言辱罵,報警後竟被惡漢扯甩口罩拍攝容貌。車長臉部不但受傷,躁漢更語帶恐嚇叫車長「揸呢條線小X心啲」,惟車長淡定應對,被不少網民激讚專業,甚至大讚他英俊。該名車長其後在帖文留言,親解遭辱罵起因,原來與躁客及其鄉音妻子在車廂打仔有關:

我架車下午5時22分於藍田總站開出,對男女新移民與兩個大細仔同行,喺總站上車。

一上車,個細仔已經扭計尖叫,我見住呢對男女勁打個細仔,然後我將架車駛到去觀塘法院前個燈口位停車,我就要求佢哋教仔返屋企教,唔好騷擾我揸車,影響到全車人,個男人就發惡講粗口,多次問候我老母侮辱我,我同佢講道理,但佢聽唔入耳,之後我將架車駛到觀塘法院,當中有乘客禮貌要求離開車廂,我當然讓佢哋落車。

該對男女走上嚟駕駛座,並用手機影我,當時我已經報警求助中。

由於我有戴口罩,個男人就用力拉扯我口罩影我個樣,呢道無情力整到我好痛,期間亦離唔開不停聽到粗口,我感覺好難受,但理解咁會阻礙車廂其他乘客。

警察嚟到問話,九記督察亦都到場,最後男人被警方帶走,個女人就潑婦罵街不停咒我咁。

我好希望同行嘅車長都受到應有嘅尊重!市民亦需體諒。

由於該巴士沒有車cam,我只可以將架車停定喺安全地方,先可以用手機拍攝,以保障自己。

好似陳智燊 0死角靚仔

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180321/57973574進入香討影片區

新聞重點 - 躁客及其鄉音妻子

引用:
原帖由 港產片係垃圾 於 2018-3-21 07:29 AM 發表
新聞重點 - 躁客及其鄉音妻子
每年引入五萬幾,認命吧!!!

.

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2018-3-21 07:55 AM 發表

每年引入五萬幾,認命吧!!!

.
鬼叫香港男人無本事要返大陸取老婆啊。 

又真係幾好樣喎 老九應該搵佢賣招聘廣告

引用:
原帖由 tony626 於 2018-3-21 08:38 AM 發表

成個香港都係大陸人後代,唔想認命移民啦!
傻的嗎???

哈...哈...

.

真係好憎啲人車廂嘈住曬。

引用:
原帖由 kitwo 於 2018-3-21 08:00 AM 發表

鬼叫香港男人無本事要返大陸取老婆啊。  
黨接受申請
黨負責審批
黨負責發證

他們香港人是沒審批權

如果你一開門,全部人走曬,對九男女走左去,警察點拉到佢啲?

點判罰"出言辱罵10分鐘以上,及普通襲擊"。?

引用:
原帖由 tony626 於 2018-3-21 08:38 AM 發表

成個香港都係大陸人後代,唔想認命移民啦!
原居民後代出沒注意,anyway香港9成以上嘅人都系大陸人後代系真嘅……

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]