• 瀏覽: 17,465
  • 回覆: 155
  • 追帖: 4
+4
醫學霸權欺壓左香港人咁多年
要香港人忍受日益惡劣既醫療環境
但仍然反對引入海外醫生
明明97前 英聯邦醫生都係免試
點解今日就有質素問題?

早排政府做左個醫療系統調查報告
顯示香港公營醫療未來十年未必能維持現有服務
更加莫講話提升質素

但班醫學界班撚樣講咩?
話政府誇大其詞 無需引入外海醫生
私營可分流
連港大醫學院院長都忍唔住屌班撚樣
叫佢地認清人手不足問題
人事不足 事故頻頻
但又唔比人引入海外醫生

做錯事唔洗永遠唔洗負責
另一邊箱又猛咁叫政府要加人工 改善醫生待遇 福利
咁即係叫政府同私營爭醫生?
咁到時無左私營分擔壓力
公營醫療負擔咪仲大?
連中學生都覺得有問題既邏輯

點解醫改一直都唔成功?
因為呢班特權撚樣橫跨各個監管機構 醫管局同政界
多番阻撓醫改
務求維持自己既利益同特權

醫者父母心? 
笑撚死

新聞來源連結:

唔企道德高地扮高人一等,點可以插錯血管、開漏藥都當乜都冇發生,繼續搵銀儲錢買靚車靚樓坐商務𨳒靚閪

要引入外地合資格醫生到港

增醫生供應是當務之急

on9...講咗好撚多次...
每日150個係咁落嚟...香港太多人喇...
慢慢受啦...柒頭...

多謝🙏「泛民」拉死醫改
引用:
原帖由 史獨 於 2018-3-20 06:01 AM 發表
醫學霸權欺壓左香港人咁多年
要香港人忍受日益惡劣既醫療環境
但仍然反對引入海外醫生
明明97前 英聯邦醫生都係免試
點解今日就有質素問題?

早排政府做左個醫療系統調查報告
顯示香港公營醫療未來十年未必能維持現 ...

引用:
原帖由 Anti-5Mo 於 2018-3-20 06:35 AM 發表
落黎就係為左香港醫療好嘛,所以佢地幫緊手架啦,嚇到唔敢落黎

又作文

黃綠亦腳醫師有幾會啦!

引用:
原帖由 Anti-5Mo 於 2018-3-20 06:35 AM 發表
而家成日講大灣區,第時香港病床爆滿,就將病人送去中山、廣州醫院治療

引用:
咪就系,香港政府醫院都吾起,只會把錢起大白象工程,送錢比大陸不特意,仲日日接收150個大陸入,香港乜野福利都比外來人搶嗮霸哂。

引用:
原帖由 133331628 於 2018-3-20 07:11 AM 發表
又作文
回歸前從未聽聞香港有什麼...醫療霸權,包攬訴訟...

香港醫生要做高尚港人,引入外國醫生會分薄佢地利益

引用:
原帖由 ka626168 於 2018-3-20 06:26 AM 發表
增醫生供應是當務之急
非常同意,醫生太少太少,做到冇晒醫德

香港的醫療服務,比不上深圳,看一次專科等一兩年,內地等幾天立即幫你做好手術

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]